MONTESSORI-FRIENDLY ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΤΟΥ ΒΡΕΦΙΚΟΥ ΥΠΝΟΔΩΜΑΤΙΟΥ

MONTESSORI-FRIENDLY ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΤΟΥ ΒΡΕΦΙΚΟΥ ΥΠΝΟΔΩΜΑΤΙΟΥ

Δεν μπορεί, ειδικά εσείς, stunning mommies, που ασχολείστε με το Pinterest, θα έχετε σίγουρα πετύχει σε φωτογραφίες εκείνα τα πανέμορφα floor beds για μωρά και νήπια, απλούστερα είτε σε σχήμα σπιτάκι, ή ακόμα και σχεδιασμένα να κοιμίζουν παραπάνω  από ένα παιδιά ή να συμπεριλαμβάνουν στην κατασκευή τους και κάτι σαν καναπέ. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζατε είναι πως τα εν λόγω κρεβατάκια δαπέδου δεν είναι μόνο όμορφα και χουχουλιάρικα, αλλά είναι και σύμφωνα με τις συστάσεις της Maria Montessori σχετικά με το πώς θα πρέπει να είναι στημένο το βρεφικό ή παιδικό δωμάτιο με κύριο στόχο την καλλιέργεια της ανεξαρτησίας του παιδιού.

Στην περίπτωση, λοιπόν, που βρίσκεστε στη φάση σχεδιασμού ενός καινούριου δωματίου για το μικρό σας, τα Montessorifriendly κρεβάτια δαπέδου αλλά και οι υπόλοιπες διακοσμητικές προτάσεις που θα βρείτε στη συνέχεια αυτής της ανάρτησης δεν είναι μόνο πρακτικές και στη μόδα αλλά συμβαδίζουν και με τη μοντεσσοριανή μέθοδο που έχει βρει τεράστια απήχηση παγκοσμίως και που τόσο πολύ φέρεται να σέβεται το παιδί και τους ρυθμούς της ανάπτυξής του.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΘΟΔΟ MONTESSORI ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Η Maria Montessori, πολύ γνωστή Ιταλίδα παιδαγωγός του 19ου αιώνα, ανέπτυξε τη δική της μέθοδο διδασκαλίας και παρουσίασε το δικό της ιδανικό μοντέλο εκπαίδευσης γνωστό ακόμη και σήμερα ως μοντεσσοριανό παιδαγωγικό σύστημα, γνωρίζοντας ευρεία αποδοχή παγκοσμίως.

Το μοντεσσοριανό σύστημα αφορά συνοπτικά έναν τύπο εκπαίδευσης που εστιάζει στην ιδιοσυγκρασία και την προσωπικότητα κάθε παιδιού, άρα συμπεριλαμβάνει πολλούς διαφορετικούς τρόπους μάθησης για να ταιριάζουν ατομικά σε κάθε παιδί. Στη μέθοδο της Montessori δίνεται μεγάλη έμφαση στο να αποκτήσει το παιδί από μικρή ηλικία ανεξαρτησία, την ικανότητα της πολύωρης συγκέντρωσης σε κάτι, αλλά και την αίσθηση της εντός ορίων ελευθερίας, μιας και οι δραστηριότητες καθορίζονται από τον μαθητή και όχι από τον δάσκαλο/οδηγό, αφαιρώντας τον από τον ρόλο του «κυρίαρχου» της τάξης. Τα παιδιά είναι ενεργά στον ρόλο τους ως μαθητές και συνήθως ταξινομούνται σε τάξεις με άλλα παιδιά μεγαλύτερης ή μικρότερης ηλικίας (κατά συνήθως 3 χρόνια), με σκοπό αφ’ενός τα μεγαλύτερα παδιά να έχουν την ευκαιρία να νιώσουν άξια ως μέντορες των πιο μικρών και αφ’ετέρου, τα μικρά παιδιά να βοηθηθούν και να ενθαρρυνθούν από τα μεγαλύτερα.

Η ΜΕΘΟΔΟΣ ΤΗΣ MONTESSORI ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ

Με γνώμονα τους στόχους της μεθόδου, η Montessori θεωρούσε ότι η παιδαγωγική της θα μπορούσε να αποτελεί τρόπο ζωής και τρόπο μεγαλώματος των παιδιών από την πλευρά των γονιών μες στο σπίτι και όχι να περιορίζεται στις σχολικές αίθουσες. Το μοντεσσοριανό μοντέλο, με βαθύ σεβασμό στον χαρακτήρα, τις επιλογές, τις επιθυμίες, τις ικανότητες του παιδιού, ακολουθείται ως μέθοδος διαπαιδαγώγησης από αναρίθμητες οικογένειες ανά τον κόσμο σήμερα και επηρεάζει ολόκληρη τη μέρα τους, τις κουβέντες, τις δραστηριότητες, ακόμη και τη διάταξη και τον σχεδιασμό των χώρων του σπιτιού τους.Η μέθοδος της Montessori μπορεί να ξεκινήσει να εφαρμόζεται από τους γονείς ήδη από τον ερχομό του παιδιού τους στη ζωή και επηρεάζει και πολύ τον τρόπο με τον οποίο του συμπεριφέρονται και το αναθρέφουν.

Βρείτε σ’αυτή την ανάρτηση του Stunning Mommying ιδέες απασχόλησης για νεογέννητα μωρά πολλές από τις οποίες είναι Montessori-friendly.

Ωστόσο σε αυτό το σημείο θα ήθελα να εστιάσουμε (για να μπούμε και στο θέμα μας!) στο τι μπορούμε να κάνουμε ως γονείς αναφορικά στον σχεδιασμό του βρεφικού (και όχι μόνο) δωματίου του μωρού μας, ώστε να ακολουθεί το μοντεσσοριανό πρότυπο. Ποια είναι η γενική ιδέα που θα πρέπει να ακολουθήσουμε; Τι έπιπλα να προμηθευτούμε και με τι χαρακτηριστικά; Πώς να διακοσμήσουμε τον χώρο;

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΟ MONTESSORI ΒΡΕΦΙΚΟ ΥΠΝΟΔΩΜΑΤΙΟ;

Αναφέραμε πως η μέθοδος Montessori θα μπορούσε να συνοψιστεί στο ότι αντιμετωπίζουμε το παιδί μας ως ίσο άτομο με εμάς και προωθούμε την ανεξαρτησία του με σεβασμό στις επιθυμίες και τις ανάγκες του. Έχοντας αυτό υπόψη, ένα μοντεσσοριανό βρεφικό υπνοδωμάτιο πρέπει να σχεδιάζεται με γνώμονα το ίδιο το μωρό και όχι μόνο τη δική μας άνεση και διευκόλυνση ως γονιών – αν και, φυσικά, θα πρέπει να είμαστε σε θέση να φροντίζουμε το παιδί μας μέσα σε αυτό.

 • FLOOR BEDS – ΚΡΕΒΑΤΑΚΙΑ ΔΑΠΕΔΟΥ

Για τον σχεδιασμό ενός Montessori υπνοδωματίου, χρήσιμο θα ήταν να προμηθευτείτε ένα  κρεβατάκι δαπέδου. Μπορούμε να διαλέξουμε να τοποθετήσουμε ένα στρώμα απ’ευθείας στο πάτωμα, είτε να φτιάξουμε κάποια κατασκευή για να το περιβάλλει και να το κάνει ομορφότερο.

Οι λόγοι που επιλέγουμε floor beds για το μωρό μας στη μέθοδο Montessori είναι οι εξής:

montessori-friendly υπνοδωμάτια για μωρά

 1. Δίνουν την ευχέρεια στο μωρό μας να σηκωθεί ή να πάει σε αυτά όποτε το επιθυμεί. Δεν περιορίζεται μέσα σε μία κλασσική κούνια με κάγκελα. Από το επιδαπέδιο κρεβατάκι του το μωρό μας μπορεί να μπουσουλήσει ή να περπατήσει προς το μέρος μας αν μας χρειαστεί ανά πάσα στιγμή, αναπτύσσοντας την ικανότητά του να παίρνει πρωτοβουλίες και να αυτοσυντηρείται.
 2. Είναι άνετα. Είναι μεγαλύτερα από τις κούνιες και βολεύουν το παιδί περισσότερο (σημείο σεβασμού της μεθόδου στο παιδί) κατά τη διάρκεια του ύπνου.
 3. Είναι ασφαλή. Ακόμη κι αν ένα μωρό κυλήσει εκτός στρώματος, δεν θα τραυματιστεί, ειδικά αν στο δάπεδο είναι τοποθετημένο κάποιο μαλακό χαλάκι ή ειδικό αφρώδες δάπεδο – παζλ για μωρά. Οι κλασσικές κούνιες και τα παιδικά κρεβατάκια απεναντίας είναι επικίνδυνα για πτώσεις και τραυματισμούς.
 • ΧΑΜΗΛΑ ΡΑΦΙΑ, ΣΤΟ ΥΨΟΣ ΤΟΥ ΜΩΡΟΥ

Ένα ακόμη στοιχείο – κλειδί στα Montessori υπνοδωμάτια είναι ραφάκια στα οποία να μπορεί να φθάσει το μωρό. Στα ράφια αυτά είναι τοποθετημένα λίγα ασφαλή, προφανώς, αντικείμενα για το παιδί, όπως λίγα παιχνίδια για την ηλικία του ή βιβλία. Είναι σημαντικό να μην υπερφορτώνουμε τον χώρο του παιδιού και να μην τον γεμίζουμε με ερεθίσματα που το παιδί ενδεχομένως δεν μπορεί να διαχειριστεί, με αποτέλεσμα να γίνεται νευρικόmontessori-friendly υπνοδωμάτια για μωρά.

 • ΧΑΜΗΛΑ ΚΑΔΡΑΚΙΑ, ΣΤΟ ΥΨΟΣ ΤΟΥ ΜΩΡΟΥ

Οι Montessori γονείς δίνουν την ευκαιρία στα Montessori παιδιά τους να έρθουν σε μία πρώτη επαφή με την τέχνη, καθιστώντας την κατ’αρχάς ορατή σ’αυτά, τοποθετώντας καδράκια χαμηλά στον τοίχο, ίσως πάνω από τα ραφάκια που ανέφερα παραπάνω. Προτιμώνται ρεαλιστικές παραστάσεις και απλά θέματα στα κάδρα, όπως π.χ. είναι η απεικόνιση ζώων ή αντικειμένων της καθημερινότητας.

 • BABY/CHILD SIZED ΕΠΙΠΛΑ

Σε ένα μοντεσσοριανό παιδικό δωμάτιο, τα έπιπλα (και όχι μόνο το κρεβάτι) θα πρέπει να είναι προσβάσιμα στο παιδί και να προσφέρονται για χρήση από το ίδιο χωρίς να χρειάζεται η επέμβαση του γονέα για να μπορέσουν να τα προσεγγίσουν. Παραδείγματα χαμηλών επίπλων μπορεί να είναι (πέρα από το επιδαπέδιο κρεβατάκι):

 1. χαμηλό κομοδίνα
 2. χαμηλό τραπεζάκι με χαμηλές καρέκλες
 3. φωτιστικά με τον διακόπτη στο ύψος του παιδιού για να μπορεί να τα χρησιμοποιεί μόνο του
 4. μία ράγα εκτός ντουλάπας με μερικά ρούχα κρεμασμένα σ’αυτήν, ώστε να μπορεί το παιδί μόνο του να επιλέξει ποια ρούχα θα φορέσει.

montessori-friendly υπνοδωμάτια για μωρά

 • ΚΑΘΡΕΦΤΗΣ

Ένας  καθρέφτης στον χώρο του μωρού είναι εξαιρετικά ωφέλιμος για την κινητικότητά του. Ενθαρρύνει την κίνηση του νεογέννητου, αν μιλάμε για πολύ μικρή ηλικία, το οποίο διασκεδάζει κοιτάζοντας το είδωλό του σε αυτόν και περνάει χρόνο απασχολώντας τον εαυτό του και συνειδητοποιώντας αργά αργά πως το είδωλό του ανήκει στο ίδιο.

Επιπλέον ο καθρέφτης προσφέρει μία άλλη οπτική του δωματίου στο οποίο είναι τοποθετημένος, αναπτύσσοντας την αντίληψη του μωρού το οποίο παίζει μπροστά του ελεύθερα και απερίσπαστα, περνώντας και χρόνο μπρούμυτα που είναι κι αυτός πολύ σημαντικός για την ενδυνάμωση του κορμού του και όχι μόνο.

montessori-friendly υπνοδωμάτια για μωρά

 

Διαβάστε σ’αυτήν την ανάρτηση περισσότερες λεπτομέρειες για τα οφέλη του να περνάει το μωρό χρόνο μπρούμυτα, πάνω στην κοιλίτσα του, το λεγόμενο tummy time.

Oι καθρέφτες σε γενικές γραμμές χαροποιούν τα μωρά γιατί αγαπούν να κοιτάζουν σε πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένου και του δικού τους! Ετοιμαστείτε για πολλά φαφούτικα χαμογελάκια αν αποφασίσετε να εντάξετε έναν στον σχεδιασμό σας για το βρεφικό υπνοδωμάτιο. Τοποθετήστε τον στο πάτωμα, σταθεροποιήστε τον βιδώνοντάς τον στον τοίχο και προτιμήστε να αγοράσετε έναν μακρόστενο ο οποίος θα χωράει όλο το μήκος του σώματος του μωρού ώστε να μπορεί να κοιτάζει ολόκληρο το κορμάκι του. Έπειτα απλώς ξαπλώστε το μωρό δίπλα του, στο πάτωμα, πάνω σε μια τυλιγμένη κουβερτούλα και αφήστε το παιχνίδι να ξεκινήσει!

*Tip: Για ακόμη περισσότερη διασκέδαση, κίνηση, συγκέντρωση, και χρόνο μπροστά στον καθρέφτη, δοκιμάστε να δώσετε στο μωρό σας να παίξει με ένα παιχνιδάκι μπροστά του ή τοποθετήστε από πάνω του ένα κρεμαστό παιχνίδι για να ενθαρρύνετε και τη βελτίωση της όρασής του.Κάνοντας κλικ σ’αυτόν τον σύνδεσμο μπορείτε να δείτε το ανάλογο board μου στο Pinterest, γεμάτο με παραδείγματα και ιδέες διακόσμησης του βρεφικού, Montessori-friendly, υπνοδωματίου.

Ποια είναι η δική σας γνώμη; Θα εφαρμόζατε κάποια από τις αρχές της μεθόδου στον σχεδιασμό του χώρου του δικού σας παιδιού; Ξέρετε, κάποιες ιδέες είναι συμπαθητικές ακόμη κι αν δεν είστε οπαδοί της Montessori ή κι αν ακόμα δεν έχετε τηρήσει κάτι άλλο από όσα προτείνει!

Μήπως είστε ήδη οπαδός της Montessori και έχετε κάτι να πείτε για το δικό σας βρεφικό/παιδικό δωμάτιο σχεδιασμένο με τη λογική της μεθόδου; Θα χαρώ πολύ να μάθω τι έχετε κάνει εσείς στην πράξη για τα δικά σας αγγελούδια!

 5 thoughts on “MONTESSORI-FRIENDLY ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΤΟΥ ΒΡΕΦΙΚΟΥ ΥΠΝΟΔΩΜΑΤΙΟΥ”

  • Είναι! Αλλά είναι και δύσκολη στην εφαρμογή γιατί πρέπει να υιοθετηθεί το σκεπτικό της από όλη την οικογένεια και να αλλάξει ο τρόπος ζωής της. Δεν το λες κι απλό αυτό! 🙂

 • Πολύ ωράία μέθοδος,με ελευθερία,με εμπνέει!σκέφτομαι να φτιάξω έτσι το δωμάτιο και αναρωτιέμαι,από ποιά ηλικία χρησιμοποιούμε το στρώμα στο πάτωμα;

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.