6 ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΤΕ ΝΑ ΓΕΝΝΗΣΕΤΕ ΦΥΣΙΚΑ (ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΛΑ “ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΑ”)

6 ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΤΕ ΝΑ ΓΕΝΝΗΣΕΤΕ ΦΥΣΙΚΑ (ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΛΑ “ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΑ”)

Ξέρετε γιατί διαφοροποιώ τον φυσικό τοκετό από τον «φυσιολογικό», με την έννοια του κολπικού; Διότι αν και έχοντας υπόψη όλα όσα θα σας περιγράψω παρακάτω, παρότι γέννησα φυσιολογικά την κόρη μου δεν θεωρώ πως γέννησα φυσικά. Ναι, «γλίτωσα» την καισαρική μετά από πολλές κουβέντες με τη γιατρό μου που νομίζω την έκαναν να καταλάβει ότι πραγματικά ήθελα να κάνει ό,τι μπορεί για να με βοηθήσει να την αποφύγω (παρότι το μωρό μου δεν είχε κανέναν λόγο να γεννηθεί με καισαρική), αλλά όχι, δεν γέννησα, μάλλον, φυσικά.

Ίσως γράψω μία ξεχωριστή ανάρτηση κάποια στιγμή για τη δική μου ιστορία τοκετού.

Γεννάω φυσιολογικά και ταυτόχρονα φυσικά σημαίνει πως δεν με γδύνουν βιαστικά μπροστά σε αγνώστους για να μου φορέσουν μία αντιαισθητική μπλε πλαστική ρόμπα μιας χρήσης και κάτι σφιχτές κάλτσες λες και είμαι καρδιοπαθής ή ηλικιωμένη αλλά πως έχω μαζί μου και βάζω δικά μου ρούχα που με βολεύουν.

Γεννάω φυσικά σημαίνει πως δεν με τρυπάνε δύο φορές μέσα σε όλον μου τον υπάρχοντα πόνο για να μου βάλουν πεταλούδα για να μπορούν να περνάνε στο αίμα μου ό,τι θέλει το ιατρικό προσωπικό στην αίθουσα του τοκετού, μία αίθουσα γεμάτη φασαρία, έντονα φώτα, κρύο, περαστικούς γιατρούς άλλων περιστατικών, νοσοκόμες που τρώνε μπανάνες και γελάνε μιλώντας στο κινητό.

Γεννάω φυσικά σημαίνει πως δεν καθηλώνομαι σε ένα κρεβάτι αλλά κινούμαι, μπορώ να φάω, μπορώ να κάνω ντουζ αν νιώθω ότι με ανακουφίζει, μπορώ να αγκαλιάσω τον άντρα μου ή/και να στηριχτώ πάνω του, μπορώ να βρω τη θέση που με βολεύει να εξωθώ με μεγαλύτερη άνεση.

Γεννάω φυσικά σημαίνει πως δεν αφήνω να γεμίσει ο οργανισμός μου με φάρμακα και συνθετικές ορμόνες που καταστρέφουν το σχέδιο με το οποίο η φύση προνόησε να γεννάμε σύμφωνα μ’αυτό. Γεννάω φυσικά σημαίνει πως, ακόμα κι αν δεν το πιστεύετε, πονάω λιγότερο και γεννάω πιο γρήγορα!

Παρακάτω μπορείτε να μάθετε αναλυτικότερες πληροφορίες σχετικά με το τι είναι ο φυσικός τοκετός και θα μάθετε 6 λόγους για τους οποίους ίσως να θέλετε να προσπαθήσετε να τον πλησιάσετε, όσο μπορείτε (και όσο σας αφήσουν…) περισσότερο.

Λόγοι για να γεννήσετε φυσικά

ΜΗΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ Ο ΦΥΣΙΚΟΣ, ΧΩΡΙΣ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ, ΤΟΚΕΤΟΣ;

Κανένας υποστηρικτής του φυσικού τοκετού (όπως εγώ) δεν είπε ποτέ ότι οι ιατρικές παρεμβάσεις είναι αθέμιτες πάντα. Εννοείται ότι έχουν σώσει αμέτρητες ζωές μητέρων και μωρών, όμως θα έπρεπε να χρησιμοποιούνται όταν πραγματικά είναι ανάγκη και όχι για επίσπευση του τοκετού, από φυγοπονία του γιατρού ή την ανασφάλεια της μητέρας ή για άλλους σκοπούς.

Στη συντριπτική πλειοψηφία τους οι τοκετοί μπορούν να εξελιχθούν φυσικά χωρίς επιπλοκές που χρήζουν ιατρικής παρέμβασης, αν αφεθούν. Μόνο ένα μικρό ποσοστό τοκετών είναι εκείνο που πραγματικά χρειάζεται ιατρικές παρεμβάσεις, για να είμαστε ακριβείς, γεγονός που καταδεικνύεται από αμέτρητες έρευνες.

ΓΙΑΤΙ, ΛΟΙΠΟΝ, ΝΑ ΓΕΝΝΗΣΩ ΜΕ ΦΥΣΙΚΟ ΤΡΟΠΟ;

Ακολουθούν έξι λόγοι για τους οποίους μπορεί να θελήσετε να γεννήσετε με φυσικό τρόπο:

  1. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΤΟΚΕΤΟΥ

Η ελευθερία των κινήσεων της μαμάς που βρίσκεται στο στάδιο της διαστολής αλλά και της εξώθησης καθιστά όλον τον τοκετό ευκολότερο και μερικές φορές γρηγορότερο. Οι γυναίκες που περπατούν και αλλάζουν θέσεις στη φάση της διαστολής βιώνουν μεγαλύτερη άνεση, και έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να γεννήσουν φυσιολογικά διότι βοηθούν το μωρό να εμπεδωθεί στη λεκάνη.

Επιπλέον, η ελευθερία του να τρώει ή να πίνει η γυναίκα ό,τι νιώθει ότι της είναι απαραίτητο είναι άλλος ένας παράγοντας που τη βοηθάει να γεννήσει ευκολότερα. Μια γυναίκα με την απαραίτητη ενέργεια και ενυδατωμένη είναι παράλληλα και δυνατή, έτοιμη για τη δύσκολη δουλειά που καλείται να φέρει εις πέρας το σώμα της.

Τέλος, στην έννοια της ελευθερίας περιλαμβάνεται και η δυνατότητα επιλογής της μητέρας του χώρου του μαιευτηρίου στον οποίο θα γεννήσει. Ο χώρος αυτός θα έπρεπε να είναι ζεστός, αλλά όχι υπερβολικά, τακτοποιημένος και καθαρός, με χαμηλό φωτισμό και, αν το θέλει η γυναίκα, γιατί όχι, με δυνατότητα για αναπαραγωγής μουσικής. Αν επιλέξετε να γεννήσετε κατά το δυνατόν φυσικά, διεκδικήστε να παραμείνετε σ’αυτόν τον χώρο μόνη σας με τον σύζυγό σας ή όποιον άλλον θέλετε κοντά σας εκείνη την ώρα και σκεφτείτε αν θέλετε να περάσετε εκεί μόνο τη φάση των ωδίνων και της διαστολής ή να παραμείνετε εκεί ως το τέλος, χωρίς να χρειαστεί να σας μεταφέρουν αλλού για το στάδιο της εξώθησης. Σε ορισμένα μαιευτήρια παρέχεται η δυνατότητα να γεννήσει η γυναίκα εξ ολοκλήρου στο δωμάτιο όπου θα νοσηλευτεί τις επόμενες μέρες μετά τον τοκετό – ψάξτε το αν σας ενδιαφέρει! Θα είναι έντονη εμπειρία για εσάς συναισθηματικά να βρίσκεστε για λίγες ημέρες στον χώρο όπου ήρθε στη ζωή το δικό σας προσωπικό θαύμα…

  1. AΠΟΦΥΓΗ ΤΟΥ «ΝΤΟΜΙΝΟ» ΤΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ

Κάθε αχρείαστη παρέμβαση φέρει τον κίνδυνο να οδηγήσει σε περισσότερες παρεμβάσεις που θα σας απομακρύνουν, εν τέλει, από έναν φυσικό τοκετό και θα σας οδηγήσουν κατά τεράστιο ποσοστό σε καισαρική.Για παράδειγμα, αν κάνετε επισκληρίδιο, η διαδικασία της διαστολής ενδέχεται να γίνει ξαφνικά πιο αργή, που σημαίνει πιθανότατα πως ο γιατρός σας θα σας χορηγήσει συνθετική ωκυτοκίνη για να προκληθούν συσπάσεις και να προχωρήσει ο τοκετός. Ωστόσο η συνθετική ωκυτοκίνη δημιουργεί πολύ έντονους και συνεχείς πόνους (σε αντίθεση με τη φυσική, η οποία οδηγεί στην παραγωγή ενδορφινών που είναι φυσικά παυσίπονα για το σώμα) που με τη σειρά τους οδηγούν σε αυξημένες πιθανότητες για αλλοίωση παλμών  του μωρού λόγω κακής οξυγόνωσης από την κούραση τόσο του ίδιου όσο και της μητέρας του και καταλήγουν, ως επί το πλείστον, σε καισαρικές που όπως θα σας διαβεβαιώσει ο γιατρός σας «ήταν απαραίτητες». Και σ’αυτό το σημείο, της αλλοίωσης πια των παλμών του μωρού, θα έχει δίκιο.

Στον φυσικό τοκετό η φυσική ωκυτοκίνη παρακινεί τη μήτρα να ξεκινήσει να συσπάται και τον εγκέφαλο να στείλει ενδορφίνες, τις ορμόνες που όπως αναφέρθηκε αποτελούν το φυσικό μας παυσίπονο. Η συνθετική ωκυτοκίνη δεν λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο, αντίθετα παρεμβαίνει σ’αυτή τη φυσική σειρά των ορμονών του τοκετού και μπορεί να κάνει την όλη διαδικασία αρκετά πιο επώδυνη και αργή, ειδικά αν λάβουμε υπόψη και πως με το κάτω μέρος του σώματός μας ναρκωμένο δεν μπορούμε να σπρώξουμε σωστά και αποτελεσματικά το μωρό όταν είναι η ώρα, άρα καθυστερούμε ακόμα περισσότερο τη γέννησή του.

Όταν η διαδικασία της γέννας ξεκινάει μόνη της, στον δικό της χρόνο, και συνεχίζεται με τον δικό της ρυθμό, είναι λιγότερο πιθανό για τη μαμά να χρειαστεί όλες αυτές τις παρεμβάσεις.

  1. Η ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΓΕΝΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΣΦΑΛΕΣΤΕΡΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΜΩΡΟΥ

Πέρα από τον κίνδυνο που εγκυμονεί η χορήγηση επισκληριδίου, όπως σας τον περιέγραψα παραπάνω, έχει βρεθεί πως μετά την επισκληρίδιο τα νεογέννητα παρουσιάζουν μια ληθαργικότητα, τους είναι δυσκολότερο να προσανατολιστούν και κάνουν λιγότερο οργανωμένες κινήσεις ακόμα και για έναν μήνα μετά τη γέννα. Μιας και δεν υπάρχει πια για εκείνα ο πλακούντας να φιλτράρει τις τοξίνες, το νεογέννητο συκώτι τους θα πρέπει να κάνει αυτή τη δουλειά μόνο του στην προσπάθειά του να καθαρίσει τον οργανισμό από τα φάρμακα που χρησιμοποιήθηκαν κατά τον τοκετό.

Η επισκληρίδιος αναισθησία έχει κατηγορηθεί πολλάκις για παρενέργειες που συχνά δημιουργεί στα μωρά, καθιστώντας το ενδεχόμενο να χρειαστούν κι άλλη φαρμακευτική αγωγή για να αντιμετωπιστούν αυτές οι παρενέργειες πολύ πιθανό.

  1. ΕΙΣΤΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΜΕΝΕΣ ΣΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΤΗΣ ΓΕΝΝΗΣΗΣ

Η φυσιολογική γέννα, χωρίς φάρμακα, απαιτεί την πλήρη προσοχή και συγκέντρωσή σας στο τι συμβαίνει κάθε λεπτό, την ώρα που η νάρκωση της επισκληριδίου και η έλλειψη της φυσικής αίσθησης που ενέχει η γέννα για το σώμα σας θα σας «απομάκρυνε» από τα τεκταινόμενα και θα σας αποσυνέδεε από το συναισθηματικό γεγονός της γέννησης του μωρού σας, όσο απίθανο κι αν ακούγεται αυτό.Και, με τις φυσικές ενδορφίνες να καλπάζουν στο αίμα σας, να είστε βέβαιες πως (ναι!) μπορείτε αν έχετε μία θετική αντιμετώπιση και δεν φοβάστε να απολαύσετε τονερχομό του μωρού σας στη ζωή και όχι να υποφέρετε απλώς, όπως λανθασμένα και επηρεασμένα από άτυχες ή ανενημέρωτες και υπερβολικές μητέρες, μπορεί να φαντάζεστε. Το σώμα μας είναι πλασμένο για να γεννάει και ο πόνος αν και σχετικός ανάλογα τον άνθρωπο, δεν είναι επουδενί αβάσταχτος.

  1. Ο ΘΗΛΑΣΜΟΣ ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΕΥΚΟΛΟΤΕΡΑ

Ο καλύτερος χρόνος για να ξεκινήσει ο θηλασμός είναι μέσα στα πρώτα λεπτά ή τουλάχιστον ώρες μετά τη γέννηση του μωρού και οπωσδήποτε μέσα στο πρώτο 24ωρο μετά από αυτήν. Η συνθετική ωκυτοκίνη όμως που χρησιμοποιείται στην πρόκληση τοκετού καθώς και η επισκληρίδιος έχουν ενοχοποιηθεί για πρόκληση ληθαργικότητας και υπνηλίας τόσο στη μαμά όσο και στο μωρό, που άρα, είναι δύσκολο να θηλάσει στην ώρα του και αποτελεσματικά. Επίσης η επισκληρίδιος έχει συνδεθεί με τον νεογνικό ίκτερο, που επίσης καθιστά τα μωρά ληθαργικά και ανίκανα να θηλάσουν σωστά και επαρκώς.

Διαβάστε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πώς πρέπει να «πιάνει» το στήθος το νεογέννητο ώστε να μην αισθανθείτε ποτέ (!) πόνο κατά τη διάρκεια του πρώτου σας καιρού στον θηλασμό, εδώ.

  1. ΤΑΧΥΤΕΡΗ ΑΝΑΡΡΩΣΗ

Χωρίς τις παρενέργειες των φαρμάκων ή τον μετεγχειρητικό πόνο μιας καισαρικής, αν γεννήσετε με φυσικό τρόπο το πιθανότερο είναι πως αμέσως μετά τη γέννα θα είστε σε όση εγρήγορση χρειάζεται για να νιώσετε την ευτυχία του γεγονότος της γέννησης του μωρού σας, να ξεκινήσετε την απαραίτητη επαφή δέρμα με δέρμα, τον θηλασμό και την οπτική επαφή μαζί του, η οποία θα σας γεμίσει με ωκυτοκίνη. Η ωκυτοκίνη σ’αυτή τη φάση εξακολουθεί να διαδραματίζει σπουδαίο ρόλο καθότι σας «δένει» με το μωρό, περιορίζει τις πιθανότητες εμφάνισης επιλοχείου κατάθλιψης ενώ παράλληλα βοηθά τη μήτρα (σε συνεργασία με τον θηλασμό) να επανέλθει στο κανονικό της μέγεθος μετά τη γέννα.

Διαβάστε περισσότερα σχετικά με τα οφέλη της επαφής δέρμα με δέρμα, γνωστή ως skin-to-skin, κάνοντας κλικ εδώ.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να επισημάνω ότι αναγνωρίζω πως καθεμία διαφορετική μητέρα από εσάς, ανάλογα με τα βιώματα, την ενημέρωση, τον χαρακτήρα και τον τρόπο ζωής της μπορεί να είναι υπέρ των φυσικών τρόπων και μεθόδων γενικότερα, ή και όχι. Με το συγκεκριμένο άρθρο θα ήθελα απλώς να καταδείξω πως δεν είναι απαραίτητες οι ιατρικές παρεμβάσεις κατά τη διάρκεια του τοκετού αν δεν συντρέχει συγκεκριμένος, επείγων λόγος υγείας, δεν τις δαιμονοποιώ όμως. Η αλήθεια είναι πως κι εγώ που γέννησα με ορισμένες (λίγες) παρεμβάσεις “δεν έπαθα τίποτα”, με την έννοια ότι τόσο το μωρό μου όσο κι εγώ ήμασταν από την πρώτη στιγμή εντάξει.

Η ιατρικοποίηση του τοκετού όμως για πολλές δυάδες μητέρας-νεογέννητου έχει αποδειχθεί επιζήμια όχι μόνο για την υγεία τους αλλά και για την ψυχολογία τους και όλο και περισσότερες μέλλουσες μανούλες ή μητέρες που περιμένουν το δεύτερο παιδί τους (ή και επόμενο) στρέφονται σε πιο φυσικές μεθόδους και “ψάχνουν” περισσότερο το θέμα της φυσικής γέννας – μην ξεχνάτε πως τόσες και τόσες γυναίκες επιλέγουν να γεννήσουν στο ίδιο τους το σπίτι, χωρίς καμία ιατρική βοήθεια.

Αν έμενα σήμερα έγκυος και έφτανε η ώρα να γεννήσω ξανά, θα προσπαθούσα να το κάνω εντελώς φυσικά αυτή τη φορά. Γιατί η αλήθεια είναι πως στη Δάφνη με την επισκληρίδιο στη φυσιολογική γέννα, περίμενα να δω πότε θα πονέσω και δεν πονούσα ποτέ! Τη θέλω αυτή την εμπειρία, τις θέλω αυτές τις φυσικές ορμόνες, την ανακούφιση που ακολουθεί, το θέλω αυτό το θαύμα να το ζήσω έτσι όπως το σχεδίασε η φύση!

Ό,τι κι αν αποφασίσετε να κάνετε με το δικό σας μωρό, βεβαιωθείτε πως είστε πλαισιωμένες από την “ομάδα” ειδικών που σας ταιριάζει και που συμφωνεί  με την όποια φιλοσοφία σας και θα υπερασπιστεί τις επιθυμίες σας προς όφελός σας, εφ’όσον δεν συντρέξει πραγματικός ιατρικός λόγος κινδύνου για εσάς ή το μωρό σας.

Με το καλό!Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.