ΔΙΑΒΑΣΜΑ ΒΙΒΛΙΩΝ: ΠΩΣ ΩΦΕΛΕΙ ΤΑ ΜΩΡΑ ΕΩΣ 24 ΜΗΝΩΝ & ΠΩΣ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΤΕ “ΣΩΣΤΑ”!

ΔΙΑΒΑΣΜΑ ΒΙΒΛΙΩΝ: ΠΩΣ ΩΦΕΛΕΙ ΤΑ ΜΩΡΑ ΕΩΣ 24 ΜΗΝΩΝ & ΠΩΣ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΤΕ “ΣΩΣΤΑ”!

Σε γενικές γραμμές ξέρετε πως το διάβασμα στα μικρά παιδιά είναι ωφέλιμο για εκείνα, μήπως όμως δεν είστε σίγουρες για το κατά πόσο έχει νόημα να τους διαβάζετε όταν είναι πολύ μικρά για να καταλάβουν οτιδήποτε από αυτά που λέτε;

Αυτό το άρθρο-αφιέρωμα στο διάβασμα στα μωρά μας (που ήθελα πάντα να καταφέρω να γράψω έτσι συγκεντρωμένα και ελπίζω να το απολαύσετε οι μανούλες μικρών…βιβλιοφάγων, όπως εγώ!) θα σας λύσει τον ενδοιασμό και θα σας εξηγήσει τι οφέλη αποκομίζουν τα παιδιά από νεογέννητα έως και 2 χρονών από αυτό καθώς και συμβουλές και τρόπους για να το κάνετε με επιτυχία, βοηθώντας το μωρό σας να το αγαπήσει, όσο σίγουρα το αγαπάτε κι εσείς!

ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ ΚΑΤΑ ΗΛΙΚΙΑ (0-24 ΜΗΝΩΝ)

0-6 μηνών: Διαλέξτε βιβλία με καθαρές, μεγάλες εικόνες με έντονα, φωτεινά χρώματα και αντιθέσεις και λίγο ή και καθόλου κείμενο, διότι σ’αυτή την ηλικία η όραση του βρέφους ακόμη βρίσκεται υπό ανάπτυξη και τώρα είναι που μαθαίνουν να εστιάζουν. Τα βιβλία για μωρά αυτής της ηλικίας πρέπει να έχουν απλό, επαναλαμβανόμενο κείμενο ή ακόμα καλύτερα με ομοιοκαταληξία.

Μπορείτε επίσης να επιλέξετε διαδραστικά βιβλία με καθρέφτες ή τρύπες για να εξερευνήσουν τα μικρά δαχτυλάκια! Βέβαια, σ’αυτή τη μικρή ηλικία, η αλήθεια είναι πως μπορείτε στην πραγματικότητα να διαβάσετε στο μωρό ό,τι θέλετε εσείς, ακόμη και μυθιστόρημα για ενηλίκους, που θα απολαύσετε κι εσείς περισσότερο.

Αυτό που μετράει στο διάβασμα σε τόσο μικρά μωρά είναι το να ακούν τη φωνή σας, πράγμα που τόσο πολύ απολαμβάνουν και αγαπούν (γι’αυτό κλείστε την τηλεόραση!), κρατώντας τα τρυφερά στην αγκαλιά σας όπου αισθάνονται ασφάλεια και θαλπωρή. Το διάβασμα στο μωρό σας είναι μία δραστηριότητα που συνδέει στο μυαλό του παιδιού την εγγύτητα που αισθάνεται κοντά σας με την ανάγνωση, κάνοντάς το να την αγαπήσει από μικρή ηλικία. Κάτι τέτοιο μπορεί να είναι μόνο ωφέλιμο για εκείνο!

7-12 μηνών: Στο δεύτερο μισό της ζωής τους, πολλά μωρά ίσως αρχίσουν να «πιάνουν» κάποιες από τις λέξεις που τους διαβάζουν οι γονείς τους. Οι λέξεις με το περισσότερο νόημα που είναι σχεδόν σίγουρο πως θα μάθουν σ’αυτή την ηλικία είναι τα ονόματα των προσώπων και των πραγμάτων από την καθημερινή τους ζωή, όπως «μαμά» «μπαμπάς», «σκυλάκι», «γάλα», «ύπνο». Είναι δύσκολο να το πιστέψει κανείς, αλλά ήδη στο τέλος του πρώτου χρόνου ζωής τους τα παιδιά έχουν μάθει όλους τους ήχους που απαιτούνται για να μιλήσουν τη μητρική τους γλώσσα. Παράλληλα, έρευνες έχουν δείξει ότι στα 2 τους έτη, τα παιδιά στα οποία μιλούσαν/διάβαζαν περισσότερο οι γονείς τους και ήταν περισσότερο εκτεθειμένα σε λεξιλογικά ερεθίσματα είχαν πιο ανεπτυγμένο λεξιλόγιο από εκείνα που ήταν λιγότερο εκτεθειμένα.

Εξαιρετικά ωφέλιμα για την ανάπτυξη του λεξιλογίου στα μωρά είναι τα βιβλία που έχουν μόνο ένα αντικείμενο ή πρόσωπο σε κάθε σελίδα. Το να ακούει το μωρό πώς ονομάζονται αυτά που του δείχνετε στην κάθε σελίδα το βοηθάει πολύ να μάθει νέες λέξεις, ενώ παράλληλα συνειδητοποιεί ότι η εικονογράφηση αντιστοιχίζεται με αληθινά πράγματα της καθημερινότητας.Κάντε κλικ εδώ για να μάθετε γιατί είναι σημαντικό να δείχνετε αντικείμενα στο μωρό σας σ’αυτή την ηλικία!

Εναλλακτικά, ανάλογα τις δραστηριότητες του μωρού, μπορείτε να επιλέξετε να του διαβάζετε ιστορίες για πράγματα που και το ίδιο κάνει στην καθημερινότητά του! Για παράδειγμα, αν διαβάζετε στο μωρό πριν κοιμηθεί το βράδυ, μπορείτε να επιλέξετε μία ιστορία στην οποία οι ήρωες πηγαίνουν για ύπνο και ίσως ακολουθούν την ίδια ρουτίνα μ’αυτή που ακολουθεί και το μωρό.

Τα βιβλία με καθρέφτες, διαφορετικές υφές καθώς και αυτά που κρύβουν εκπλήξεις αν σηκώσει ή ξεδιπλώσει το μωρό κάποιο κομμάτι είναι επίσης υπέροχες επιλογές για αυτή την ηλικία.

Το μωρό σας σ’αυτή την ηλικία θα αρχίσει να έχει προτίμηση για ορισμένες εικόνες, σελίδες, ακόμα και για ολόκληρα βιβλία! Να του δείχνετε με το χέρι σας τις εικόνες στις οποίες δείχνει ενδιαφέρον και να είστε παραστατικοί με τη φωνή σας χρησιμοποιώντας υψηλότερους ή χαμηλότερους τόνους και διαφορετικές «φωνές» για κάθε χαρακτήρα. Να είστε αστείοι και διασκεδαστικοί για να πάρει το μωρό το μήνυμα πως το διάβασμα είναι ευχάριστο! Αργότερα στη ζωή του, ένα παιδί που θεωρεί το διάβασμα ευχάριστο κατά πάσα πιθανότητα δεν θα βλέπει και τις εργασίες του σχολείου του ως αγγαρεία αλλά θα του φαίνεται πιο ενδιαφέρον να μαθαίνει καινούρια πράγματα σε σχέση με άλλα παιδιά.

Επιτρέψτε στο μωρό να σας απαντάει με τα δικά του λογάκια, αφού αυτό το είδος «κουβέντας» το εισάγει στην έννοια της συζήτησης κι επίσης του μαθαίνει να εστιάζει την προσοχή του στο ίδιο πράγμα που την έχετε εστιασμένη εσείς. Περίπου στους 12 μήνες το μωρό (με λίγη βοήθεια από εσάς) θα είναι σε θέση να γυρίζει μόνο του τις σελίδες, θα τις χαϊδεύει και θα δείχνει τα αντικείμενα  που βλέπει με το δαχτυλάκι του. Όλα αυτά είναι σημάδια ανάπτυξης και εξοικείωσης με το βιβλίο, συγχαρητήρια, μεγαλώνετε έναν μελλοντικό λάτρη της λογοτεχνίας!

13-18 μηνών: Σ’αυτή την ηλικία του μωρού, μπορείτε να του συστήσετε βιβλία με μια-δυο προτασούλες σε κάθε σελίδα. Και πάλι, όσο περισσότερο χρωματίζετε τη φωνή σας εναλλάσσοντας τον τόνο σας, τόσο το καλύτερο. Το μωράκι σας το βρίσκει πολύ αστείο και μην εκπλαγείτε αν κάποια στιγμή προσπαθήσει να σας μιμηθεί!

Ενθαρρύνετε το μωρό να συμμετέχει στο διάβασμα κάνοντάς του ερωτήσεις όπως “βλέπεις το κουνελάκι;” ή ζητώντας του να αντιστοιχίσει αυτά που βλέπει στις εικόνες με την πραγματικότητα, π.χ. “κοίτα μια μύτη που έχει το παιδάκι! Εσένα πού είναι η μύτη σου;”.

Σ’αυτήν την ηλικία μπορείτε να δείχνετε στο μωρό και πράγματα πέρα από αυτά που του είναι οικεία και που συναντά κάθε μέρα (σε αντίθεση με όταν είναι πιο μικρό σε ηλικία). Επίσης, αν το μωράκι σας ήδη λέει τις πρώτες του λεξούλες περίπου στον ενάμιση χρόνο ζωής του ή και αργότερα, επεκτείνετε τη σκέψη του. Αν το ρωτήσετε για παράδειγμα “τι είναι αυτό;” και σας απαντήσει “σκυλάκι”, ενθαρρύνετέ το να μάθει κι άλλες λέξεις απαντώντας του “ναι, είναι ένα όμορφο, μικρό σκυλάκι”.

19-24 μηνών: Τα μωρά αυτής της ηλικίας ηρεμούν και αισθάνονται ασφάλεια στη γνωστή τους και αγαπημένη πια, καθημερινή συνήθεια του διαβάσματος ακόμα και των ίδιων συγκεκριμένων βιβλίων. Έτσι εξηγείται και το γεγονός ότι γύρω στον 18ο μήνα της ζωής, τα παιδιά ίσως να ζητούν να τους διαβάσετε το ίδιο βιβλίο ξανά και ξανά, κάνοντας ακριβώς τις ίδιες “φωνές” στους χαρακτήρες και την αφήγηση. Οι επιστήμονες έχουν αποφανθεί πως η τάση αυτή για επανάληψη όχι μόνο δεν είναι ανησυχητική αλλά είναι χρήσιμη, διότι βοηθάει τα παιδιά να μάθουν να καταλαβαίνουν περισσότερα πράγματα και να θυμούνται τις καινούριες τους λέξεις.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ ΣΕ ΜΩΡΑ

  • Μην αποθαρρυνθείτε από την ανάγνωση αν το μωρό σας μέχρι το έτος δεν σας αφήνει να ολοκληρώσετε το βιβλίο και το πιάνει για να το γλείψει, να το δαγκώσει, να προσπαθήσει να γυρίσει μόνο του τις σελίδες ή ακόμα και να το πετάξει κάτω! Όλες αυτές οι συμπεριφορές είναι απολύτως αναμενόμενες από ένα τόσο μικρό παιδάκι και φυσιολογικές όσο και θεμιτές. Είναι οι τρόποι του να εξερευνήσει τις ιδιότητες του βιβλίου ως αντικείμενο κι έτσι εξοικειώνεται μ’αυτό. Βεβαιωθείτε μόνο πως για όλο το πρώτο έτος τα βιβλία που θα διαβάζετε στο μωρό θα είναι υφασμάτινα, πλαστικά ή με χοντρές σελίδες, έτσι ώστε να μην μπορούν να καταστραφούν από το δάγκωμα, το σάλιο ή το τσαλάκωμα του μωρού!
  • Το διάβασμα στα μωρά αποτελεί έναν υπέροχο τρόπο χαλάρωσης για εκείνα, οπότε ίσως σας φανεί πολύ βοηθητικό στην εδραίωση της καθημερινής σας ρουτίνας ύπνου. Διαλέξτε συγκεκριμένες ώρες της μέρας (π.χ. πριν τον πρωινό/πρωινούς και βραδινό ύπνο) για να τους διαβάζετε και τηρήστε τις καθημερινά, έτσι ώστε να μάθει το μωρό να συνειδητοποιεί πότε πλησιάζει η ώρα για να κοιμηθεί. Φροντίστε, βέβαια, κατά τη διάρκεια του διαβάσματος το παιδί να είναι ταϊσμένο, αλλαγμένο και να μην νυστάζει ήδη πολύ, για να μη δυσανασχετήσει.
  • Μην σας απασχολεί το να ακολουθείτε το κείμενο πιστά. Μπορείτε να σταματάτε όποτε θέλετε για να κάνετε σχόλια ή ερωτήσεις στο μωρό όπως «πού είναι το κουνελάκι; Να το! Τι όμορφο κουνελάκι!». Το μωρό μπορεί να μην μπορεί να σας απαντήσει ακόμα, σίγουρα όμως με τον τρόπο αυτό θέτετε τις βάσεις για να μπορέσει να το κάνει σύντομα.
  • Να ακολουθείτε την ανάπτυξη του παιδιού σας και να εμπλουτίζετε την παιδική σας βιβλιοθήκη αναλόγως. Για παράδειγμα, αν το μωρό έχει αρχίσει δειλά δειλά να μιλάει, επιλέξτε για εκείνο βιβλία που θα του ζητούν να επαναλάβει λεξούλες!
  • Μην επιμείνετε στο διάβασμα του βιβλίου αν το μωρό νυστάξει ή δείχνει να βαρέθηκε. Τα μωρά δεν μπορούν να παραμείνουν συγκεντρωμένα για πολλή ώρα σε κάτι, δεν πειράζει! Θα ξαναπροσπαθήσετε αργότερα.
  • Τα μωρά μαθαίνουν και εμπεδώνουν πράγματα μέσω της επανάληψης. Μη διστάζετε να του διαβάζετε ξανά και ξανά τα ίδια βιβλία! Η επανάληψη μιας επιμορφωτικής δραστηριότητας που είναι θετική στη συνείδηση του μωρού, καθώς είναι συνυφασμένη με την αγκαλιά, τη ζεστασιά και τη διασκέδαση, όπως το διάβασμα μιας αγαπημένης ιστορίας, είναι εξαιρετικά ωφέλιμη για την ανάπτυξη του παιδιού.

Πηγές:

https://www.parents.com/baby/development/intellectual/age-by-age-guide-to-reading-to-your-baby/

http://www.pbcexpo.com.au/baby/baby-development/benefits-of-reading-to-your-baby/

 5 thoughts on “ΔΙΑΒΑΣΜΑ ΒΙΒΛΙΩΝ: ΠΩΣ ΩΦΕΛΕΙ ΤΑ ΜΩΡΑ ΕΩΣ 24 ΜΗΝΩΝ & ΠΩΣ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΤΕ “ΣΩΣΤΑ”!”

  • Άρχισα να διαβαζω στο γιο μου από 3-4 μηνών κ έχει εξελιχθεί σε λάτρη των βιβλίων. Δεν είναι καθόλου τυχαίο.Είναι μια πολύ καλή συνήθεια να καθιερώσει κάνεις με τα παιδιά του. Μπράβο που εθιξες ένα τέτοιο θέμα!

  • Κι εμείς διαβάζουμε με πάθος κι όντως καμιά φορά αλλάζω λίγο το κείμενο, δεν το ακολουθώ πιστά! Ωραία η πρόταση του βιβλίου «Γιορτινές ιστορίες για τους μικρούς μας φίλους» και ήθελα να της πάρω της μικρής ένα χριστουγεννιάτικο ακόμα!
    Καλές γιορτές με υγεία και χαρές! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.