ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΤΑΞΙΔΙΑ: ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΞΕΓΝΟΙΑΣΤΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΜΕ ΤΟ ΜΩΡΟ Ή ΤΟ ΝΗΠΙΟ ΣΑΣ

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΤΑΞΙΔΙΑ: ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΞΕΓΝΟΙΑΣΤΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΜΕ ΤΟ ΜΩΡΟ Ή ΤΟ ΝΗΠΙΟ ΣΑΣ

Μου φαίνεται τόσο όμορφο να ταξιδεύουν οι οικογένειες μαζί. Η καθημερινότητα των περισσότερων από εμάς με τα παιδιά μας κατά πάσα πιθανότητα επαναλαμβάνεται και, όσο κι αν προσπαθούμε να βρίσκουμε τρόπους να “σπάμε” τη ρουτίνα και να κάνουμε διαφορετικά πράγματα που να μας γεμίζουν και να μας ξεκουράζουν αλλά και να είναι ωφέλιμα για τα μικρά μας, θεωρώ πως σαν τα οικογενειακά ταξίδια δεν έχει!

Τα οικογενειακά ταξίδια προσφέρουν την απαραίτητη αλλαγή περιβάλλοντος που πολλοί από εμάς έχουμε αρκετή ανάγκη κατά καιρούς και επιπλέον μας δίνουν τη δυνατότητα να αφιερώσουμε ποιοτικό χρόνο στα παιδιά, αδράττοντας και την ξεχωριστή ευκαιρία να παρατηρήσουμε πώς συμπεριφέρονται σε διάφορες πρωτόγνωρες καταστάσεις, βοηθώντας τα να προσαρμοστούν και να μάθουν χρήσιμα πράγματα για τον κόσμο μας.

Ακόμα και το πιο μικρό μωρό μπορεί να ωφεληθεί από τα οικογενειακά ταξίδια και τις διακοπές. Υπάρχει καταλληλότερο μέρος για ένα μωρό από αυτό στο πλάι δύο γονιών που το θέλουν κοντά τους; Ιδιαίτερα αν και οι δύο γονείς ενός μικρού παιδιού εργάζονται, είναι μεγάλης σημασίας να μπορέσουν να βρεθούν όλοι μαζί για λίγες μέρες, χωρίς κανείς να πρέπει να πάει στη δουλειά, και να περάσουν κάποια εικοσιτετράωρα έτσι, αχώριστοι, να πηγαίνουν βόλτες και να βλέπουν μέρη και πράγματα όλοι μαζί. Κυρίως, να βλέπουν ο ένας τον άλλον. Να χαρούν ο ένας την παρουσία του άλλου ουσιαστικά, χωρίς την πίεση και το άγχος της καθημερινότητας, σε έναν όμορφο προορισμό της επιλογής τους.

Με τη δική μου οικογένεια επισκεφθήκαμε πριν από λίγες εβδομάδες τη Βουδαπέστη. Ήταν το πρώτο ταξίδι του αγαπημένου μου Αχιλλέα, σε ηλικία 10 μηνών, το πρώτο μας ως τετραμελούς οικογένειας και το δεύτερο, εμένα και του συζύγου μου, με παιδιά. Ίσως κάποιοι από εσάς να θυμάστε την ανάρτησή μου για το πρώτο μας ταξίδι με τη Δάφνη μας, στο Παρίσι, όταν ήταν μόλις 7 μηνών, για το οποίο μπορείτε να διαβάσετε κάνοντας κλικ σε αυτές τις γραμμές. Φαντάζομαι ότι το πιο σωστό θα ήταν να μπορούσε να σας μιλήσει ο ίδιος ο Κώστας για την εμπειρία του, οπότε ας μην μιλήσω εκ μέρους του, αν ωστόσο ρωτάτε για τη δική μου, θα σας πω ότι πέρασα μοναδικά και στα δύο αυτά ταξίδια με τα μωρά μου! Δεν μετάνιωσα ούτε για μια στιγμή το ότι τα πήραμε μαζί μας, αντιθέτως οι διακοπές μας μαζί αποτελούν αγαπημένη ανάμνηση για εμένα που θα ήθελα σίγουρα να ξαναζήσω πολλές, πολλές ακόμα φορές.

Οικογενειακά Ταξίδια: Διακοπές με Μωρό ή Νήπιο - Stunning Mommying

Πανέμορφη Βουδαπέστη!

Αναρτώντας στους λογαριασμούς μου του blog στο Instagram και το Facebook φωτογραφίες από διάφορα στιγμιότυπα του ταξιδιού, επικοινώνησα τελικά με δεκάδες μαμάδες από εσάς. Μου στείλατε απροσδόκητα πολλά μηνύματα, άλλες για να με ρωτήσετε πώς πήραμε απόφαση να κάνουμε ένα τέτοιο ταξίδι με τόσο μικρά παιδιά (2,5 χρονών και 10 μηνών) αναζητώντας προφανώς ενθάρρυνση για να σχεδιάσετε κι εσείς το δικό σας, και άλλες για να ενημερωθείτε για πιο πρακτικά ζητήματα ενός ταξιδιού με παιδιά, ζητώντας να σας πω, ας πούμε, τι έκανα με το φαγητό των παιδιών, το πρόγραμμα ύπνου, πώς τα απασχολούσαμε κλπ.

Ορμώμενη λοιπόν από αυτά τα ερωτήματα αποφάσισα να γράψω το άρθρο που διαβάζετε αυτή τη στιγμή. Θα συμπεριλάβω σε αυτό απαντήσεις σε όλα όσα με ρωτήσατε (φυσικά και τα σημείωσα όλα για να απαντηθούν!) και θα προσπαθήσω να πείσω και τις πιο διστακτικές από εσάς, να το τολμήσετε.

Κάνοντας κλικ σε αυτόν τον σύνδεσμο μπορείτε να μεταφερθείτε σε μία ανάρτηση στο Instagram μου όπου θα διαβάσετε την άποψη και πολλών άλλων μαμάδων για τα οικογενειακά ταξίδια, για να δείτε πως δεν είμαι η μόνη που τα απολαμβάνει τόσο πολύ!

Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΕΝΟΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΥ ΤΑΞΙΔΙΟΥ

Στα οικογενειακά ταξίδια, ο σωστός, οργανωτικός, λεπτομερής και επακριβής σχεδιασμός είναι ακόμα πιο απαραίτητος από όσο στα ταξίδια χωρίς παιδιά. Η γνώμη μου είναι πως, αν ταξιδεύετε για πρώτη φορά με μικρά παιδιά είναι προτιμότερο να επιλέξετε έναν προορισμό που να μην απέχει πολύ από το μέρος που ζείτε, και να μη λείψετε για πολύ αλλά ούτε και για πολύ λίγο. Αν λείψετε για πολύ λίγο (για ένα ή δύο βράδια, ας πούμε), το μωρό θα ταλαιπωρηθεί από τις απανωτές διαδρομές προς και από τον προορισμό σας, δεν θα έχει χρόνο στις διακοπές να προσαρμοστεί στο περιβάλλον και σε μία ενδεχόμενη τροποίηση του συνηθισμένου του προγράμματος, και είναι αρκετά πιθανό να κουραστεί και να σας δυσκολέψει, ειδικά αν είναι πολύ μικρό. Αν δεν μπορείτε παρά να λείψετε για τόσο λίγο, μόνο, είναι προτιμότερο, να κάνετε μία οδική εκδρομή, σε όχι πολύ μεγάλη απόσταση από την πόλη σας. Μην υποβάλετε το παιδί στη διαδικασία των αεροπλάνων αν είναι για ένα τριήμερο – εκτός ίσως αν οι πτήσεις είναι πραγματικά σύντομες. Καλύτερα να πάτε κάπου, δηλαδή, σε απόσταση 2-3 ωρών οδικώς από το σπίτι σας και προγραμματίστε κάποια στάση, αν χρειαστεί, για να ξεπιαστεί το παιδί, να φάει κάτι κλπ.ΑΠΟ ΠΟΙΑ ΗΛΙΚΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΑΞΙΔΕΨΕΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΑΖΙ ΜΑΣ;

Ενημερωθείτε για τα ταξιδιωτικά έγγραφα που χρειάζεται ένα παιδί για να έρθει μαζί σας στα οικογενειακά σας ταξίδια, εγκαίρως, και έχετε υπόψη ότι για ταξίδι στο εξωτερικό τα μικρά παιδιά (που δεν έχουν ταυτότητα) χρειάζεται να έχουν διαβατήριο.

Θεωρητικά στις περισσότερες αεροπορικές εταιρείες μπορούν να ταξιδέψουν όλα τα παιδιά ηλικίας 7 ημερών και άνω. Φυσικά δεν νομίζω να υπάρχει γονέας που να σκέφτεται να πάει διακοπές και οικογενειακά ταξίδια με ένα νεογνό 7 ημερών, πάντως θεωρητικά γίνεται να ταξιδέψουν χωρίς άμεσο κίνδυνο για την υγεία τους ακόμα και τόσο μικρά μωρά (έμμεσος κίνδυνος είναι οι ιώσεις που κυκλοφορούν στους κλειστούς χώρους όπως τα αεροπλάνα, από τον οποίο ωστόσο κινδυνεύουμε, ούτως ή άλλως όλοι μας, μικροί μεγάλοι).

Κατά τη γνώμη μου, το ιδανικό θα ήταν το μωρό να έχει κλείσει 6 μήνες ζωής για να ταξιδέψει – σας γράφω απλά τη γνώμη μου, δεν είναι κάποιος κανόνας αυτός. Στην ηλικία των 6 μηνών τα οικογενειακά ταξίδια είναι πιο εύκολα καθώς οι γονείς είναι αρκετά, συνήθως, εξοικειωμένοι με τη φροντίδα του παιδιού, το παιδί έχει αναπτύξει κάπως το ανοσοποιητικό του σύστημα, είναι μερικώς εμβολιασμένο για τις περισσότερες βασικές ασθένειες και έχει ξεπεράσει και το στάδιο που κοιμάται ολημερίς – είναι πιο δραστήριο και μπορεί να σας κάνει παρέα τις περισσότερες ώρες της μέρας. Όσο απομακρύνεστε από την ηλικία των 6 μηνών τόσο πιο δραστήριο και “απαιτητικό” ίσως να είναι το παιδί, από την άποψη ότι ενδεχομένως να θέλει να μπουσουλάει/περπατάει, να μη θέλει το καρότσι κλπ, τα οποία είναι απόλυτα φυσιολογικά, απλά θα πρέπει να είστε κατάλληλα προετοιμασμένοι γι’αυτά ψυχολογικά αλλά και πρακτικά (διαβάστε παρακάτω περισσότερα γι’αυτό). Τα οικογενειακά ταξίδια δεν είναι δύσκολα, απλά χρειάζονται οργάνωση και προνοητικότητα!

Οικογενειακά Ταξίδια: Διακοπές με Μωρό ή Νήπιο - Stunning Mommying
Τα πάντα μπορείτε να κάνετε με το μωρό σας στην αγκαλιά σας!

ΜΕ ΠΟΙΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΔΙΑΜΟΝΗΣ ΜΑΣ ΣΤΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΤΑΞΙΔΙΑ;

Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΥ & ΤΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ

Η επιλογή του προορισμού είναι σημαντική στα οικογενειακά ταξίδια. Εσείς μπορεί να θέλετε, για παράδειγμα, να κάνετε σαφάρι στην Αφρική (!), αντιλαμβάνεστε όμως πως κάτι τέτοιο θα ήταν αρκετά δύσκολο να γίνει με μωρό ή μικρά παιδιά! Η Ευρώπη έχει πανέμορφες πόλεις να επισκεφθείτε, και όχι μόνο πρωτεύουσες απαραίτητα. Κάντε την έρευνά σας, αποφασίστε ποιος προορισμός σας αρέσει και σας ταιριάζει και στη συνέχεια ψάξτε στο Ίντερνετ πληροφορίες για αυτόν. Τι μπορείτε να κάνετε εκεί; Τι να δείτε; Πού να πάτε;

Προσωπικά, επειδή με ρωτήσατε αρκετά για αυτό, οργανώνω τα ταξίδια μας (οικογενειακά ταξίδια ή μη) πάντα αρκετά από το σπίτι και δεν μένω στο να κλείσουμε τα εισιτήρια και το ξενοδοχείο. Πάντα βρίσκω στο Google Earth την πόλη που θα επισκεφθούμε. Το πρώτο πράγμα που βλέπω είναι πού είναι το αεροδρόμιο στο οποίο θα προσγειωθούμε και αργότερα αρχίζω να βρίσκω τα μέρη που θα επισκεφθούμε. Αποθηκεύω τα πάντα για να τα βλέπω στη συνέχεια και να μπορώ να υπολογίσω το πρόγραμμά μας με βάση το τι είναι κοντά σε τι. Μαθαίνω ποιος είναι ο πιο βολικός για εμάς τρόπος να μετακινηθούμε από το αεροδρόμιο προς το μέρος που θα μείνουμε και δεν μπαίνουμε απαραίτητα σε ταξί (για παράδειγμα, κάποια αεροδρόμια έχουν δικά τους λεωφορεία που φτάνουν ως τα κέντρα των πόλεων, ή εξυπηρετούνται από κάποια γραμμή μετρό ή προαστιακού).

Ψάχνω πάντα από το σπίτι και σημειώνω στον χάρτη του Google Earth τα μέρη που αξίζει να επισκεφθούμε, λαμβάνοντας υπόψη τις συστάσεις που βρίσκω online γράφοντας για παράδειγμα “things to do in Budapest”. Το Tripadvisor είναι η κύρια πλατφόρμα που χρησιμοποιώ για να βρω τα αξιοθέατα κάθε πόλης γιατί έχει πολύ εξυπηρετικές λίστες με φωτογραφίες από το αξιοθέατο και χιλιάδες χρήστες που ψηφίζουν και σχολιάζουν για το κάθε ένα από αυτά, οπότε το θεωρώ αξιόπιστο και πολύτιμο εργαλείο για την οργάνωση ενός ταξιδιού. Βρίσκοντας ολοένα και περισσότερα μέρη για να επισκεφθούμε, τελικά ο χάρτης μου στο Google Earth αρχίζει να γεμίζει και στη συνέχεια ομαδοποιώ τις περιοχές και τις δραστηριότητες και βγάζω ένα αρχικό υποτυπώδες πρόγραμμα ανάλογο με τις μέρες που έχουμε διαθέσιμες να περάσουμε εκεί.

Αν έχετε χρόνο, μπορείτε να ψάξετε ακόμη και τις λεπτομέρειες για να μην βρεθείτε προ εκπλήξεως. Ποιο είναι το ωράριο λειτουργίας εκείνου του μουσείου που θέλετε οπωσδήποτε να δείτε; Ποιες οι τιμές των εισιτηρίων στα διάφορα αξιοθέατα που ενδεχομένως να μην έχουν δωρεάν πρόσβαση; Μήπως αξίζει να κάνετε κράτηση της θέσης σας για ένα σημαντικό αξιοθέατο, για να μην περιμένετε σε κάποια ατελείωτη ουρά (ειδικά στα οικογενειακά ταξίδια με μικρά παιδιά αυτό ίσως να είναι σημαντικό να γίνει από το σπίτι!). Βρεθείτε νοερά στην τοποθεσία που θα επισκεφθείτε και σκεφτείτε όσο γίνεται προνοητικά και πρακτικά. Προσπαθήστε να προλάβετε ταλαιπωρίες και κακοτοπιές, όσο μπορείτε.

Κάτι που θέλω να αφήσω εδώ, πριν προχωρήσω, είναι πως πολλές πόλεις της Ευρώπης, μεταξύ αυτών το Παρίσι και η Βουδαπέστη για τις οποίες μπορώ να μιλήσω επειδή πήγαμε με καρότσι και μωρά, έχουν μεν εξυπηρετικό μετρό αλλά παλιό, οπότε πολλοί σταθμοί δεν έχουν ασανσέρ. Στο Παρίσι με τον σύζυγό μου ήμασταν μόνο με τη Δάφνη, οπότε το είχαμε δεχτεί και σηκώναμε στα χέρια κάθε φορά μαζί το καρότσι της στις ατελείωτες σκάλες των σταθμών του, ωστόσο τώρα στη Βουδαπέστη, με δύο παιδιά, ένα στο καρότσι και ένα στον μάρσιπο, δεν θα μπορούσαμε! Υπολογίστε πως κατά πάσα πιθανότητα θα σας εξυπηρετήσει περισσότερο το λεωφορείο και το τραμ σε σχέση με το μετρό στο ταξίδι σας με μωρό. Μην κλείσετε ξενοδοχείο με βάση το κριτήριο απαραίτητα να είναι κοντά σε στάση του μετρό.

Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΔΙΑΜΟΝΗΣ

Το πού θα επιλέξετε να μείνετε στα δικά σας οικογενειακά ταξίδια είναι καθαρά προσωπικό σας θέμα. Αν και έλεγα συχνά πως δεν μου αρέσουν τα διαμερίσματα στο εξωτερικό (τύπου Airbnb) ως επιλογή διαμονής, αλλά μόνο τα ξενοδοχεία, γιατί τα ξενοδοχεία μου εμπνέουν περισσότερη εμπιστοσύνη και ασφάλεια, στο ταξίδι μας στη Βουδαπέστη μείναμε σε σπίτι που βρήκαμε μέσω Booking. O ιδιοκτήτης ήταν πολύ οργανωμένος, άμεσος και ευγενικός, το σπίτι σε άριστη κατάσταση, ολοκάθαρο και σε πολύ καλή και εξυπηρετική περιοχή για τη μετακίνησή μας και δεν αντιμετωπίσαμε κανένα θέμα, ωστόσο το αν θα μείνετε σε ξενοδοχείο ή σε διαμέρισμα θα πρέπει να το αποφασίσετε εσείς κάνοντας μία καλή έρευνα των επιλογών σας.Στα φίλτρα της αναζήτησης της πλατφόρμας που χρησιμοποιώ για την εύρεση καταλύματος καθορίζω επακριβώς τι ψάχνω. Πόσων αστέρων ξενοδοχείο (ή τι είδους διαμέρισμα;) ; Με τι παροχές; Να είναι κοντά σε τι; Βλέπω παράλληλα και τον χάρτη μου με τα μέρη μου, για να ελέγχω αν η τοποθεσία είναι βολική με βάση τα μέρη που θα επισκεφθούμε. Ξανά, αν ταξιδεύετε με καρότσι, βεβαιωθείτε ότι το κατάλυμά σας έχει ασανσέρ.

Τα περισσότερα αξιόλογα ξενοδοχεία (και διαμερίσματα) διαθέτουν παρκοκρέβατα με σεντόνια χωρίς έξτρα χρέωση, για να κοιμηθεί ένα μωρό. Προσωπικά επέλεξα να κοιμίζω τα παιδιά στο κρεβάτι μας με τον σύζυγό μου, πρώτον γιατί δεν εμπιστευόμουν την καθαριότητα του παρκοκρέβατου και δεύτερον γιατί γενικά αισθανόμουν καλύτερα να τα έχω κοντά μου παρά μέσα σε αυτό. Άλλωστε και στο σπίτι κάνουμε συγκοίμηση. Αυτή βεβαίως ήταν μία καθαρά δική μου επιλογή, οπότε εάν εσείς σκέφτεστε ότι θα χρειαστείτε κάτι σε κούνια για να κοιμηθεί ένα μικρό παιδί, κατά πάσα πιθανότητα θα βρείτε στα περισσότερα διαθέσιμα καταλύματα του προορισμού σας.

Τέλος, εάν για τους δικούς σας λόγους σκέφτεστε πως θα θέλετε εσείς να μαγειρεύετε για το παιδί σας, φροντίστε προφανώς το κατάλυμά σας να διαθέτει εξοπλισμένη και λειτουργική κουζίνα. Στην περίπτωση αυτή κατά πάσα πιθανότητα θα χρειαστεί να μείνετε σε διαμέρισμα και όχι σε ξενοδοχείο.

ΣΤΟ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ

ΤΙ ΑΠΟΣΚΕΥΕΣ ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ ΕΝΑ ΜΩΡΟ;

Φαντάζομαι πως κάθε αεροπορική εταιρεία έχει τους δικούς της κανόνες σχετικά με αυτό το ζήτημα και εν γένει για το ταξίδι με μωρό, οπότε μπορείτε να τους τηλεφωνήσετε ή να επισκεφθείτε το site της δικής σας για να δείτε τι ισχύει και τι επιτρέπεται.

Τόσο στην Aegean Airlines, όσο και στη Ryan Air και στην Transavia με τις οποίες έχει τύχει να ταξιδέψουμε με μωρό, τα μωρά έως 2 ετών δικαιούται μία τσάντα – χειραποσκευή (όχι, δηλαδή, μικρή βαλίτσα όπως τις δικές μας των ενηλίκων), τύπου αυτών των τσαντών που έχουμε συνήθως στα καρότσια τους με τα απαραίτητα (2η αλλαξιά, πάνες, μωρομάντηλα, παιχνίδια, σνακ/νερό κλπ). Τα παιδιά από 2 ετών και άνω δικαιούνται κανονική χειραποσκευή όπως αυτές των ενηλίκων.

Φυσικά μπορείτε να πληρώσετε έξτρα αποσκευή (που βέβαια δεν θα έχετε μαζί σας στην καμπίνα) αν θεωρείτε ότι δεν σας φτάνει ο διαθέσιμος χώρος για να πάρετε μαζί σας όλα όσα θέλετε, όμως να είστε πρακτικοί και ρεαλιστικοί ως προς τις ανάγκες σας. Χρειάζεστε όντως τόσα πράγματα; Εμείς, για 4 μέρες στη Βουδαπέστη με ρούχα για 15 βαθμούς, 4 άτομα, 2 ενήλικες, ένα νήπιο και ένα βρέφος, πήραμε μαζί μας 3 μικρές βαλιτσούλες – χειραποσκευές (μία ο Κώστας, μία εγώ, μία η Δάφνη – όπου και χώρεσαν και τα ρούχα του Αχιλλέα), την τσάντα ώμου μου και τη βρεφική τσάντα του καροτσιού μας και ήμασταν πλήρεις από πράγματα και ρούχα.

ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΒΡΕΦΙΚΟ ΚΑΡΕΚΛΑΚΙ ΓΙΑ ΤΟ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ;

Αν ταξιδεύετε με βρέφος κάτω των 2 ετών, μπορείτε να το έχετε στην αγκαλιά σας δεμένο με ειδική ζώνη πάνω στη ζώνη σας. Αν επιθυμείτε, ωστόσο, να πάρετε μαζί σας βρεφικό καρεκλάκι (τύπου αυτοκινήτου) και να το προσαρμόσετε σε κάθισμα, μπορείτε, με έξτρα επιβάρυνση βέβαια λόγω της θέσης που θα καταλάβει το καρεκλάκι σας.

Προσωπικά, όσες φορές έχουμε ταξιδέψει με μωρό, το είχαμε πάνω μας εναλλάξ ο Κώστας κι εγώ. Δεν πήραμε ποτέ μαζί μας καθισματάκι αυτοκινήτου.

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΚΑΡΟΤΣΙΟΥ ΤΟΥ ΜΩΡΟΥ & ΤΟΝ ΜΑΡΣΙΠΟ;

Κατά τη διάρκεια του ελέγχου στο αεροδρόμιο και στην επιβίβαση κανείς δεν μου είπε τίποτα για τον μάρσιπο στον οποίο φορούσα τον Αχιλλέα. Μάλλον θεωρείται κομμάτι ρουχισμού, δεν εμπίπτει στην κατηγορία των αποσκευών, οπότε αν έχετε σκοπό να ταξιδέψετε με μάρσιπο να τον φοράτε στο αεροδρόμιο και να μην τον κλείσετε, προφανώς, σε κάποια βαλίτσα, από την οποία θα καταναλώσει όλον τον χώρο.

Οικογενειακά Ταξίδια: Διακοπές με Μωρό ή Νήπιο - Stunning Mommying
Δεν μπορώ να φανταστώ αυτό το ταξίδι χωρίς τον αγαπημένο μου μάρσιπο Asteraki Slings!

Όσο για το καρότσι σας, στην Aegean επιτρέπεται να πάρεις οποιοδήποτε καρότσι μαζί σου και να το παραδώσεις στην είσοδο του αεροσκάφους (το δικό μας μάλιστα, είχε ενσωματωμένο και πατητήρα!), ενώ μας έτυχε η Transavia να μη δέχεται πολυκαρότσι που να μην είναι πλήρως αναδιπλούμενο, οπότε για να ταξιδέψουμε στο Παρίσι με τη Δάφνη χρειάστηκε να αγοράσουμε σπαστό καρότσι (που κλείνοντας να γίνεται ένα τεμάχιο και όχι δύο όπως στα πολυκαρότσια). Συμβουλευτείτε την αεροπορική σας εταιρεία για να πάρετε όποια συγκεκριμένη απάντηση χρειάζεστε, τόσο γιατί δεν γνωρίζω τι ισχύει για την κάθε αεροπορική εταιρεία όσο και γιατί αυτά αλλάζουν, και κάτι που ίσχυσε για εμάς τώρα μπορεί να μην ισχύει για εσάς σε λίγους μήνες από τώρα.

ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΦΑΕΙ ΕΝΑ ΜΩΡΟ ΣΤΟ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ;

Κανονικά! Η βρεφική τσάντα μπορεί να περιλαμβάνει απεριόριστα υγρά και δεν ισχύει ο κανόνας των 100ml ανά συσκευασία που ισχύει για τα παιδιά από 2 ετών και για τους ενήλικες. Μπορείτε μέσα στη βρεφική τσάντα να έχετε κανονικά νερό και σνακ για το παιδί, καθώς και ό,τι χρειάζεστε για να προετοιμάσετε το γάλα του, αν πίνει φόρμουλα. Μία φίλη αεροσυνοδός με ενημέρωσε πως αν ζητηθεί στο πλήρωμα της καμπίνας μπορούν να σας δώσουν καυτό νερό για να φτιάξετε γάλα αν δεν θηλάζετε, όπως επίσης και να φυλάξουν στο ψυγείο τους κάποιο σνακ, όπως πχ ένα γιαουρτάκι.

Για να μην πονάνε τα αυτάκια του μωρού ή του μικρού παιδιού σας, στη διάρκεια της απογείωσης και της προσγείωσης, μπορείτε να το θηλάζετε, να του δίνετε γάλα ή κάτι να γλείφει ή να μασάει, ανάλογα την ηλικία του παιδιού. Ο Αχιλλέας θήλαζε ενώ η Δάφνη έπινε ένα ρόφημα γάλακτος με σοκολάτα με καλαμάκι που ξέρω ότι της αρέσει πολύ και που κανονικά αποφεύγουμε, πάντως έκαναν τη δουλειά τους. Κανένα παιδί δεν δυσανασχέτησε λόγω της εναλλαγής της πίεσης στην καμπίνα.

“ΠΩΣ ΘΑ ΜΑΣ ΑΝΤΕΞΟΥΝ ΣΤΟ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ;!”

Πώς θα μας αντέξουν στο αεροπλάνο;“, μου έγραψε μία μαμά τις προάλλες. Αγαπητές μου, αυτό θα πρέπει να αποτελεί την τελευταία σας έγνοια! Το παιδί χρειάζεται φροντίδα και απασχόληση για να διαχειριστεί το ότι θα πρέπει να παραμείνει καθιστό κατά τη διάρκεια μίας πτήσης (γι’αυτό, όπως σας είπα στην αρχή, αποφύγετε να ταξιδέψετε πολύ μακριά αν είναι το πρώτο σας ταξίδι ή τα παιδιά σας πολύ μικρά ή αρκετά ενεργητικά και δραστήρια). Αν καταφέρετε να το κρατήσετε ήρεμο και συνεργάσιμο τότε έχει καλώς, αν όχι, οπλιστείτε με υπομονή και φαντασία για να σκεφτείτε πώς θα το απασχολήσετε και μην αναλώνεστε με το τι θα πουν οι συνεπιβάτες σας. Αν είναι γονείς το πιθανότερο είναι πως σας καταλαβαίνουν απόλυτα, και αν δεν είναι, τότε θα σας καταλάβουν στο μέλλον! Μην αισθάνεστε καμία ντροπή. Το κλάμα ενός παιδιού δείχνει απογοήτευση, άγχος, φόβο, βαρεμάρα, ματαίωση σε μία πτήση. Επικεντρωθείτε πάντα με ενσυναίσθηση και ευαισθησία στην ικανοποίηση των αναγκών του και μην ξοδέψετε την ενέργειά σας σε περιττούς εκνευρισμούς που μόνο χειρότερη θα κάνουν την κατάσταση.Η Aegean Αirlines με την οποία ταξιδέψαμε εμείς για Βουδαπέστη (με στάση από τα Χανιά στην Αθήνα, παρακαλώ, άρα αλλάξαμε συνολικά 4 αεροπλάνα!), σε κάθε πτήση έδινε μπλοκ και ξυλομπογιές, αν θυμάμαι καλά, στη Δαφνούλα και στα άλλα παιδάκια. Φροντίστε φυσικά να έχετε μαζί σας μερικά παιχνιδάκια για το παιδί που του αρέσουν (ίσως θα μπορούσατε να επενδύσετε σε ένα-δύο νέα, που να μην τα έχει βαρεθεί και να απασχοληθεί για περισσότερη ώρα), κάποιο βιβλιαράκι, να έχετε προετοιμάσει κάποια δραστηριότητα.

Εμείς κυρίως συζητούσαμε στη διάρκεια των πτήσεων με τη Δάφνη η οποία βέβαια ήταν από καιρό προετοιμασμένη ψυχολογικά για την εμπειρία του αεροπλάνου και για το τι θα συμβεί εκεί, κοιτούσαμε έξω από το παράθυρο, ζωγραφίζαμε, τρώγαμε, διαβάζαμε βιβλία και το περιοδικό του αεροπλάνου, παίζαμε, ενώ ο Αχιλλέας κυρίως θήλαζε, έτρωγε, έπαιζε με την αδερφή του και κοιμόταν πάνω μου ή πάνω στον Κώστα, δεμένος με ειδική ζώνη που παρέχεται από τις αεροσυνοδούς, πάνω στη ζώνη μας.

Πολλές από εσάς με ρωτήσατε τι θα έκανα στο αεροπλάνο αν είχα ένα μωρό να θέλει να μπουσουλάει/περπατάει συνέχεια και να εξερευνεί. Ο Αχιλλέας μου είναι ένα τέτοιο μωρό. Ωστόσο απασχολήθηκε πολύ ευχάριστα με όσα προανέφερα και δεν τέθηκε θέμα να θέλει να κατέβει κάτω, ούτε εκείνος, ούτε η Δάφνη. Είναι σίγουρα και στην ιδιοσυγκρασία κάθε παιδιού, ωστόσο θεωρώ ότι εάν η πτήση σας είναι σχετικά σύντομη και εάν εσείς είστε οργανωμένοι και με καλή ψυχολογία για να παίξετε, να καθησυχάσετε, να εξηγήσετε, να διαβάσετε, να κουβεντιάσετε, να γελάσετε με τα μικρά σας, όλα θα πάνε καλά.

Οικογενειακά Ταξίδια: Διακοπές με Μωρό ή Νήπιο - Stunning Mommying
“Μαζί μου έλα, πάνω απ’τα σύννεφα…”

ΣΤΟΝ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ ΣΑΣ

Δεν είναι απαραίτητο η διαβίωση στον προορισμό σας να είναι πολύ διαφορετική από τη συνηθισμένη σας στον τόπο που μένετε μόνιμα. Όσο και αν μπορεί να αγχώνει τους γονείς ένα οικογενειακό ταξίδι, όλα είναι θέμα οπτικής: δεν διαφέρει και τόσο το ταξίδι σε σχέση με το πώς περνάει μία Κυριακή που σας βρίσκει όλη τη μέρα έξω στην πόλη σας.

Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΜΙΚΡΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ

Μέχρι και την ηλικία του ενός έτους, κύρια πηγή θρεπτικών συστατικών και κύρια τροφή για τα παιδιά είναι το βρεφικό γάλα, μητρικό ή μη. Αυτό σημαίνει πολλά πράγματα, πρακτικά όμως στα ταξίδια, αν το παιδί είναι κάτω του έτους και θηλάζει, στην πραγματικότητα δεν χρειάζεται να ανησυχείτε καθόλου για τη διατροφή του. Ακόμα και στην περίπτωση που δεν καταφέρετε να αποφασίσετε ή να βρείτε τι στερεή τροφή να του δώσετε, ένα παιδί κάτω του έτους μπορεί χωρίς κανένα πρόβλημα για την υγεία του να σιτιστεί μόνο με γάλα αν πρόκειται να ταξιδέψετε για ελάχιστες μέρες.

Κατά τα άλλα, αν επιλέγετε να τρώτε σε εστιατόρια (και όχι σε fast food, δηλαδή), το πιθανότερο είναι πως θα βρίσκετε πάντα κάτι να δώσετε στο παιδί σας να φάει. Εμείς (ακόμα και στα Χανιά, αν δεν έχω μαγειρέψει και πάρει ειδικό φαγητό για τον Αχιλλέα) ζητάμε να μας φέρουν κρέας, πχ, ανάλατο, και μας φέρνουν. Τα μωρά μπορούν κανονικά να καταναλώσουν μπαχαρικά και οι τριήμερες εισαγωγές τροφίμων δεν είναι απαραίτητες αν δεν υπάρχει ιστορικό αλλεργιών στην οικογένεια (και ειδικά αν το παιδί θηλάζει, που έχει μία έξτρα προστασία από αλλεργίες). Να έχετε κατά νου ότι στις ηλικίες αυτές βασικό είναι τα παιδιά να καταναλώνουν πρωτεϊνη υψηλής βιολογικής αξίας (κρέας, αυγό, ψάρι, γαλακτοκομικά) και τροφές με σίδηρο, οπότε να προσπαθείτε να οργανώσετε τα γεύματά τους έτσι ώστε να παίρνουν αυτά τα συστατικά. Στο ενδιάμεσο των γευμάτων μπορούν να τρώνε κάποιο σνακ, κάποιο φρούτο, κάποιο κριτσίνι, λίγο ψωμάκι στη χειρότερη περίπτωση, για να απασχολούνται κιόλας.

Αν το κατάλυμά σας διαθέτει κουζίνα, μπορείτε να εφοδιαστείτε με πρώτες ύλες από κάποιο σούπερ μάρκετ και να μαγειρέψετε η ίδια ό,τι θέλετε για το παιδί σας. Αν το παιδί σας καταναλώνει αλεσμένα τότε αυτή η επιλογή είναι μονόδρομος, εκτός αν μπορείτε να πηγαίνετε σε εστιατόρια με το μπλεντεράκι σας, πράγμα που βέβαια πρακτικά είναι πολύ δύσκολο – θα πρέπει να το έχετε μαζί σας συνέχεια, καθώς και σαπούνι και σφουγγάρι για να το καθαρίζετε στο τέλος κάθε χρήσης.

Προσωπικά, στο ταξίδι στο Παρίσι με τη Δάφνη 7 μηνών, που είχε – δεν είχε αρχίσει ακόμα να τρώει στερεές τροφές, θήλαζα αποκλειστικά για 4 μέρες. Στη Βουδαπέστη, ο Αχιλλέας 10 μηνών, παιδί που του εφαρμόζεται το Baby Led Weaning και άρα τρώει τα πάντα σε μικρά κομμάτια και όχι αλεσμένα, θήλαζε όσο θηλάζει ούτως ή άλλως (περίπου 8 φορές ανά 24 ώρες) και έτρωγε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε να βρούμε για εκείνον, συνήθως ανάλατο κρέας και λαχανικά ή αυγό σε διάφορες παρασκευές (ομελέτες, pancakes σε brunch που τρώγαμε εμείς κλπ). Η Δάφνη, 2,5 ετών, έτρωγε κανονικά ό,τι κι εμείς. Προμηθευτήκαμε και κάτι παιδικά γιαουρτάκια (που επίσης αποφεύγουμε στο σπίτι) για να της δίνουμε για βραδινό αντί για γάλα, και δεν είχαμε κανένα πρόβλημα.

Θα σημειώσω σε αυτό το σημείο, για τις μητέρες που είναι πάρα πολύ σχολαστικές (και φυσικά πολύ καλά το κάνουν) με τη διατροφή των παιδιών τους, πως το παιδί δεν θα πάθει απολύτως τίποτα εάν για ελάχιστες μέρες δεν “φάει και τόσο ποιοτικά”. Το βρέφος κάτω του έτους δεν θα πάθει απολύτως τίποτα εάν πιει μόνο γάλα για κάποιες μέρες (αν δεν μπορείτε να του δώσετε αλεσμένα) ούτε αν τύχει να καταναλώσει ελάχιστο αλάτι, εάν δεν βρείτε να του δώσετε κάτι ανάλατο. Το νήπιο δεν θα πάθει απολύτως τίποτα αν φάει λίγα μπισκότα στο αεροπλάνο ή στον προορισμό για να απασχοληθεί, να ξεπεινάσει και να ευχαριστηθεί, ούτε αν φάει λίγο ψωμάκι από το hamburger του Burger King που τόσο λαχταρήσατε. H γνώμη μου είναι πως ούτε κι εμείς οι ίδιοι δεν θα έπρεπε να τρώμε burgers, εάν ωστόσο θέλετε να περάσετε καλά στις διακοπές σας κάντε ένα ελάχιστο βήμα πίσω ως προς το πόσο υγιεινά τρώτε κατά κανόνα και μην ανησυχείτε, δεν θα χαλάσουν οι καλές διατροφικές συνήθειες που έχετε δουλέψει τόσο για να καθιερώσετε στο μικρό σας με μία δύο μικρές παρασπονδίες.

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΗ ΡΟΥΤΙΝΑ & ΤΟΝ ΥΠΝΟ ΣΤΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΤΑΞΙΔΙΑ;

Και για τα δύο μου παιδιά υπάρχει συγκεκριμένη ρουτίνα και καθημερινό πρόγραμμα ύπνου που τηρείται ευλαβικά και εξαιρετικά σπάνια μπαίνω στη διαδικασία να το χαλάσω, γιατί γνωρίζω ότι όταν τα παιδιά μου νυστάζουν όλα και για μένα και για εκείνα γίνονται ξαφνικά δύσκολα. Τα οικογενειακά ταξίδια δεν προϋποθέτουν ότι το πρόγραμμα του μωρού ή του νηπίου σας θα αλλάξει, παρά μόνο ίσως τις μέρες που θα ταξιδεύετε – μπορεί για παράδειγμα οι πτήσεις σας να είναι πολύ νωρίς το πρωί ή πολύ αργά το βράδυ.

Για όσες από εσάς προβληματίζεστε σε σχέση με το αν θα αλλάξει το πρόγραμμα του παιδιού και αν, κατά συνέπεια, θα αναστατωθεί, μπορείτε να φροντίσετε ώστε να τηρηθούν τουλάχιστον οι ώρες του ύπνου του. Εμείς, για παράδειγμα, στο σπίτι μας ξυπνάμε στις 7, το μεσημέρι κοιμόμαστε στις 2 και το βράδυ στις 8-9. Πολύ εύκολα τηρήσαμε αυτές τις ώρες και στο ταξίδι. Η Δάφνη κοιμόταν στο καρότσι το μεσημέρι και ξεκουραζόταν, ο Αχιλλέας στον μάρσιπο, και το βράδυ στις 9 φροντίζαμε να είμαστε πίσω στο διαμέρισμα και να έχουμε κάνει μπάνιο, φάει κλπ, ώστε να πάνε για ύπνο. “Θυσιάσαμε”, ας πούμε, τη νυχτερινή έξοδο στην πόλη που θα κάναμε αν είχαμε πάει μόνοι μας με τον Κώστα, όμως δεν μας ένοιαξε καθόλου. Άλλωστε ήμασταν έξω περίπου 12 ώρες και αρκετά χορτασμένοι από βόλτα.

Αν το παιδί κοιμάται ικανοποιητικά και δεν είναι κουρασμένο, είναι περισσότερο πιθανό να είναι συνεργάσιμο και εύκολο στη “διαχείριση” κατά τη διάρκεια της μέρας.

ΠΩΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΤΑΞΙΔΙΑ;

Ως οικογένεια έχουμε την πεποίθηση ότι δεν πρέπει να στρέφουμε όλες μας τις δραστηριότητες γύρω από τα παιδιά. Ακόμα και στην πόλη μας, στην καθημερινότητα, δεν κανονίζουμε το πρόγραμμα των ημερών που έχουμε ελεύθερων, πχ τις Κυριακές, με βάση μόνο εκείνα, αλλά φροντίζουμε να ακουθούμε και τις δικές μας επιθυμίες και ανάγκες και να τα βοηθάμε να προσαρμοστούν και να περάσουν κι εκείνα όμορφα μαζί μας (πάντα τηρώντας και σεβόμενοι το πρόγραμμα ύπνου τους, ωστόσο). Δεν είμαστε η οικογένεια που βρισκόμαστε μονίμως σε παιδότοπους ούτε που έχει περιορίσει τις επισκέψεις σε καφετέριες και εστιατόρια για να μην “βαρεθούν” τα παιδιά εκεί – τέτοια νοοτροπία θα ήταν παιδοκεντρική εκ μέρους μας. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για τον παιδοκεντρισμό κάνοντας κλικ εδώ.

Οικογενειακά Ταξίδια: Διακοπές με Μωρό ή Νήπιο - Stunning Mommying
…και δεν έμπαινε μόνο ο Αχιλλέας στον μάρσιπο!

Με ρωτήσατε πολλάκις πώς απασχολούσαμε τα παιδιά στο ταξίδι και αν βαρέθηκαν, παρουσιάζοντας ανεπίτρεπτη συμπεριφορά, και η απάντηση είναι πως όχι, καθόλου! Δεν ήταν καν δύσκολο για εμάς. Κατ’ αρχάς η ψυχολογία τους ήταν πολύ καλή, γιατί ήμασταν όλοι μαζί. Επιπλέον, στη Δάφνη γενικότερα μιλάμε πάρα πολύ και ο τρόπος που της παρουσιάζουμε τα πράγματα καθορίζει σε πολύ μεγάλο βαθμό το πώς θα τα δει και η ίδια τελικά. Συζητούσαμε πολλές μέρες πριν το ταξίδι ότι εκεί που θα πάμε θα είμαστε όλη μέρα έξω και θα κάνουμε βόλτες, θα βγάζουμε φωτογραφίες, θα πηγαίνουμε σε μαγαζιά να καθόμαστε, θα βλέπουμε όμορφα μέρη, θα μπαίνουμε σε λεωφορεία, θα περπατάμε, θα κάθεται και στο καρότσι πού και πού. Της είχαμε πει πού και πού θα πάμε και φυσικά είχαμε κανονίσει να πάμε και σε μέρη για να διασκεδάσει κι εκείνη, πχ σε πάρκα με τραμπολίνο, με κούνιες, πήγαμε σε ζωολογικό κήπο κ.ά. Το παιδί όχι μόνο ήταν προετοιμασμένο, αλλά ανυπομονούσε και πάρα πολύ για όλα αυτά, οπότε κάθε πρωί σηκωνόταν με μεγάλη όρεξη για να κάνουμε όλα όσα της λέγαμε ότι θα κάνουμε. Της αρέσουν γενικά και πολύ οι βόλτες βέβαια. Πέρασε πολύ χρόνο ήσυχη στο καροτσάκι της να κοιτάζει τριγύρω και να μας σχολιάζει όσα έβλεπε και της έκαναν εντύπωση.

Οικογενειακά Ταξίδια: Διακοπές με Μωρό ή Νήπιο - Stunning Mommying
Επίσκεψη στον ζωολογικό κήπο της πόλης!

Όσο για τον Αχιλλέα, που είναι ένα βρέφος κάτω του έτους, κακά τα ψέματα, εκείνος ήθελε απλώς τη μαμά του. Όταν ένα τόσο μικρό μωρό έχει τη μαμά του κοντά του, δεν χρειάζεται τίποτα άλλο στα οικογενειακά ταξίδια! Κυκλοφορούσαμε και τον είχα συνεχώς στον μάρσιπο, πάνω μου, σε μια μόνιμη αγκαλιά, και ούτε που ακούστηκε καθόλου – βέβαια είναι και τέτοια η ιδιοσυγκρασία του, είναι ήρεμο μωρό και του αρέσει και πάρα πολύ να βρίσκεται στον μάρσιπο και είναι συνηθισμένος. Κοίταζε κι αυτός τα πάντα τριγύρω, έτρωγε το φαγάκι του, θήλαζε και κοιμόταν ήσυχος κι εγώ τόσο γεμάτη από αυτές τις εικόνες και τα συναισθήματα!

ΜΕΡΙΚΕΣ ΑΚΟΜΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ:

  • Πώς μπαίνουν τα μωρά στα ταξί και στα άλλα μέσα μεταφοράς, χωρίς καρεκλάκι, στα οικογενειακά ταξίδια;

Αν δεν έχετε πάρει το καθισματάκι του αυτοκινήτου του μωρού μαζί σας, σε όλες τις πόλεις κατόπιν κλήσης και συνεννόησης υπάρχουν ταξί που διαθέτουν βρεφικά καθισματάκια. Η αλήθεια είναι πως εμείς δεν πήραμε ποτέ κάποιο τέτοιο ταξί, καθόσταν με ζώνες στο πίσω κάθισμα και κρατούσε ο ένας το ένα μωρό και ο άλλος το άλλο – που σαφώς θεωρείται επικίνδυνο. Το κάναμε όμως μόνο δύο φορές, από και προς το αεροδρόμιο.

Όσο για τα υπόλοιπα μέσα μεταφοράς, εμείς χρησιμοποιήσαμε μόνο το λεωφορείο και το τραμ, που είχαν ειδικό χώρο στη μέση των οχημάτων για καρότσια. Οι στάσεις ήταν λίγες πάντα και οι διαδρομές ολιγόλεπτες, οπότε η Δάφνη παρέμενε με το φρένο του καροτσιού δεμένη στο καρότσι της και με τον πατέρα της ακριβώς μπροστά στο καρότσι της ως έξτρα “φρένο”, και ο Αχιλλέας, κλασσικά στον μάρσιπο. Φαντάζομαι πως όποιος θέλει, στο λεωφορείο μπορεί να δέσει ένα νήπιο σε ένα κάθισμα με τη ζώνη του καθίσματος, όπως και στο αεροπλάνο. Θα το κάναμε κι εμείς, όμως επειδή γενικά στη Βουδαπέστη οι αποστάσεις ήταν κοντινές, δεν θα είχε νόημα. Μέχρι να βγάλουμε το παιδί από το καρότσι και να το δέσουμε στο κάθισμα του λεωφορείου, θα ήταν έτσι κι αλλιώς σχεδόν ώρα να κατέβουμε.

  • Πώς διαχειριζόμαστε ένα νήπιο που έχει tantrums στα ταξίδια;

Όπως το διαχειριζόμαστε και στο σπίτι μας. Με υπομονή, ενσυναίσθηση, κατανόηση, μπαίνουμε στη θέση του, το καθησυχάζουμε, το αγκαλιάζουμε – αν θέλει, του εξηγούμε ό,τι χρειάζεται και φροντίζουμε να ξεκουράζεται σωστά, να τρώει ικανοποιητικά και να έχει φυσική δραστηριότητα ώστε να εκτονώνει την ενέργειά του. Στα ταξίδια ένα νήπιο μπορεί να αφήνεται να περπατάει πολύ, ειδικά στις πλατείες, στους πλακόστρωτους δρόμους που δεν περνάνε αυτοκίνητα κλπ.

  • Ποια εποχή είναι καλύτερη για οικογενειακά ταξίδια;

Το φθινόπωρο και η άνοιξη είναι θεωρητικά οι πιο “εξυπηρετικές” εποχές λόγω ήπιου κλίματος, όμως μπορείτε να ταδιδέψετε οποιαδήποτε εποχή θέλετε εσείς και μπορείτε, αρκεί να είστε ενήμεροι για τις καιρικές συνθήκες του προορισμού σας και να έχετε μαζί σας τα κατάλληλα ρούχα και εξοπλισμό (π.χ. ομπρέλες, αδιάβροχο κάλυμμα καροτσιού κλπ).

Θα χαρώ πολύ να μάθω ότι όσα σας έγραψα σας βοήθησαν να σχεδιάσετε το δικό σας οικογενειακό ταξίδι, έστω και νοερά, προς το παρόν. Γενικά σαν άνθρωπος είμαι ψύχραιμη και δεν αγχώνομαι εύκολα, άρα δεν αντιμετωπίζω και τις διακοπές με παιδιά ως κάτι στρεσογόνο, όμως δεν διαπραγματεύομαι την καλή τους οργάνωση και προετοιμασία σε όλους τους τομείς.

Αν είναι να επιχειρήσετε κι εσείς κάτι τέτοιο, πρωτίστως να το κάνετε με καλή διάθεση, γιατί μην ξεχνάτε ποτέ πως τα παιδιά ουσιαστικά καθρεφτίζουν τα δικά μας συναισθήματα και θα βρίσκονται σε ένταση, αν κι εσείς είστε σε ένταση. Άλλωστε, πάτε διακοπές μαζί για να περάσετε όμορφα και να γεμίσετε την καρδιά σας με υπέροχες αναμνήσεις θαλπωρής και όχι νεύρων και άγχους. Αυτός είναι ο σκοπός!

Σας φιλώ, stunning mommies μου! 💋2 thoughts on “ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΤΑΞΙΔΙΑ: ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΞΕΓΝΟΙΑΣΤΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΜΕ ΤΟ ΜΩΡΟ Ή ΤΟ ΝΗΠΙΟ ΣΑΣ”

  • Μαρία μου, άλλο ένα εξαιρετικό, πλήρες άρθρο στο blog σου! Το διάβασα με πολλη προσοχή και θα έλεγα ότι μου απάντησες σε απορίες που δεν ήξερα καν ότι είχα (χαχα). Με ενέπνευσες να σκεφτώ την πιθανότητα να κάνω ένα ταξίδι με τα κορίτσια, πέραν των συνηθισμένων που κάνουμε με το αυτοκίνητο εντός Ελλάδας μερικές φορές τον χρόνο.

  • Well done που κάνετε ταξίδια μαζί με τα παιδιά σας! Είναι ό,τι καλύτερο μπορείτε να τους δώσετε! keep up! όσο για το άρθρο σούπερ αναλυτικό έτσι ώστε να μην έχει κανέναν ενδοιασμό κάποιος να ταξιδέψει μαζί με τα παιδιά του!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.