ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΜΩΡΟ ΣΑΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΩΡΑ ΜΠΡΟΥΜΥΤΑ, ΞΕΚΙΝΩΝΤΑΣ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ!

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΜΩΡΟ ΣΑΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΩΡΑ ΜΠΡΟΥΜΥΤΑ, ΞΕΚΙΝΩΝΤΑΣ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ!

Το να ξαπλώνουμε το μωρό μας μπρούμυτα, πάνω στην κοιλίτσα του δηλαδή και πάντα υπό την επίβλεψή μας, είναι μία πρακτική με πολλαπλά οφέλη για εκείνο. Πέρα από άψογο τρόπο παιχνιδιού και ευκαιρία για να ασχοληθούμε μαζί του και να έρθουμε πιο κοντά διασκεδάζοντας παράλληλα, αποτελεί και επιταχυντικό παράγοντα για τη νοητική αλλά και κινητική ανάπτυξη του μωρού. Τα βρέφη που περνούν περισσότερο χρόνο μπρούμυτα αναπτύσσουν και κατακτούν νωρίτερα δεξιότητες όπως το να κάθονται ή να μπουσουλάνε σε σχέση με εκείνα που δεν το συνηθίζουν.

Υπάρχουν σύγχρονες θεωρίες που υποστηρίζουν ότι τα παιδιά από τη φύση τους έχουν την ικανότητα να κινούνται – οπότε δηλαδή κάποια στιγμή και στον δικό τους χρόνο, χωρίς να το επιδιώξουν οι γονείς τους, θα μάθουν να το κάνουν ούτως ή άλλως. Παρόλα αυτά δεν βλάπτει οι γονείς να παρέχουν ερεθίσματα στο μωρό τους για να κατακτήσει κάποιες κινητικές δεξιότητες, αρκεί να σέβονται τον ατομικό και μοναδικό ρυθμό ανάπτυξής του και να τον ακολουθούν.

Παρακάτω θα βρείτε περισσότερους λόγους για τους οποίους είναι σκόπιμο το να περνάει το μωρό μας περισσότερο χρόνο μπρούμυτα καθώς και συμβουλές για να το καταφέρετε αν το μωράκι σας παραπονιέται και δεν βολεύεται στη στάση αυτή!

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΘΕΣΗΣ:

 • Αναπτύσσει τη μυϊκή δύναμη του μωρού

Η τοποθέτηση του μωρού μπρούμυτα το «αναγκάζει» να ανασηκώνει το κεφαλάκι του γυμνάζοντας έτσι τους ραχιαίους μύες του καθώς και εκείνους της πλάτης, του λαιμού και των ώμων. Οι μύες αυτοί είναι απαραίτητο να ενδυναμώνονται γιατί θα χρησιμοποιηθούν όταν έρθει η ώρα για να καθίσει το μωρό χωρίς υποστήριξη και αργότερα για να περπατήσει!

 • Βοηθά στην ταχύτερη κατάκτηση κινητικών δεξιοτήτων

Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, οι γονείς πρέπει να σεβόμαστε τον ρυθμό ανάπτυξης του δικού μας παιδιού και να μην επιμένουμε να το καταπονούμε με κανέναν τρόπο αν δεν είναι ακόμα έτοιμο να κάνει κάποια κίνηση. Ωστόσο τα μωρά που περνούν περισσότερο χρόνο μπρούμυτα, έχει δειχθεί πως κατακτούν γρηγορότερα κάποιες δεξιότητες σε σχέση με άλλα. Σχηματικά λοιπόν παρακάτω θα βρείτε τους σταθμούς στην κινητική ανάπτυξη των βρεφών που εξασκούνται στην θέση με την κοιλίτσα προς τα κάτω:

 • 1-2 εβδομάδων: Το μωρό ακουμπάει το μαγουλάκι του κάτω και με μεγάλη προσπάθεια ίσως να μπορεί να αλλάξει και να ακουμπήσει το άλλο του μάγουλο στο δάπεδο. Οι αγκώνες του ακουμπούν τα πλευρά του και οι παλάμες βρίσκονται κοντά στο πρόσωπο.
 • 1-2 μηνών: Το μωρό εναλλάσσει τις πλευρές του προσώπου που ακουμπάει κάτω με μεγαλύτερη άνεση και μπορεί να σηκώσει το κεφαλάκι του για μερικά δευτερόλεπτα. Τα χέρια του απομακρύνονται ελαφρώς από τον κορμό και ανοίγουν λίγο προς το πλάι.
 • 3-4 μηνών: Το μωρό διατηρεί το κεφάλι του ανασηκωμένο για περισσότερη ώρα χωρίς να δυσκολεύεται πολύ, ενώ παράλληλα μπορεί να κοιτάξει δεξιά, αριστερά και προς τα κάτω. Κατά λάθος σε αυτή τη φάση μπορεί, αν το «πάρει το βάρος» του κεφαλιού του, να γυρίσει περίπου ανάσκελα με την κοιλίτσα στο πλάι! Το μωρό μπορεί επίσης να σηκώσει τα χέρια και τα πόδια από το δάπεδο, σαν να πετάει ή να κολυμπάει.
 • 5-7 μηνών: Το μωρό είναι δραστήριο και παίζει όλο και περισσότερο άνετα μπρούμυτα! Οι παλάμες του ακουμπούν το δάπεδο και με αυτές μπορεί να σπρώξει για να κινηθεί προς τα πίσω ή απλά να ανασηκώσει το στήθος του γιατί είναι αρκετά γυμνασμένο πια για να μπορεί να το κάνει αυτό. Δεν στηρίζεται πια μόνο στους αγκώνες. Τεντώνεται για να φτάσει ένα παιχνίδι που θέλει χρησιμοποιώντας το ένα ή και τα δύο του χεράκια.

Επαναλαμβάνεται πως οι γονείς δεν πρέπει να αγχώνονται και να προβληματίζονται με τέτοιου είδους κατηγοριοποιήσεις διότι κάθε μωρό κατακτά διαφορετικές δεξιότητες σε διαφορετικούς χρόνους. Αν ανησυχείτε για οτιδήποτε, παρόλα αυτά, μπορείτε πάντα να στραφείτε στον παιδίατρό σας ο οποίος θα σας καθησυχάσει και θα σας συμβουλέψει εξατομικευμένα πάνω στο δικό σας παιδί.

 • Ενθαρρύνεται η αισθητηριακή ανάπτυξη του μωρού…

…καθώς του δίνεται η ευκαιρία να εξερευνήσει το περιβάλλον γύρω του με μεγαλύτερη αυτονομία και μάλιστα, από μία άλλη οπτική σε σχέση με αυτή που γνωρίζει στη συνήθη ύπτια θέση που το τοποθετούμε. • Βοηθά στον σχηματισμό μίας συμμετρικής κεφαλής

Το εύπλαστο των ραφών (σημείου συνενώσεως των οστών του κρανίου) των νεογέννητων είναι εξαιρετικά χρήσιμο και έχει προνοηθεί από τη φύση για να μπορεί το κεφάλι των μωρών να περνάει εύκολα από το γεννητικό κανάλι και για να υποστηρίζουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου αργότερα. Έτσι εύπλαστο όπως είναι το κεφάλι του μωρού εκ των πραγμάτων, όμως, εάν βρίσκεται συνεχώς ξαπλωμένο ανάσκελα κινδυνεύει να πεπλατυνθεί η πίσω του πλευρά (πλαγιοκεφαλία), πράγμα που διορθώνεται με το πέρασμα του χρόνου αρκεί να μην επιβαρύνεται κι άλλο η πάσχουσα περιοχή.

Με το να τοποθετούνται τα βρέφη μπρούμυτα, λοιπόν, μειώνεται ο χρόνος παραμονής του κεφαλιού τους στο ίδιο σημείο κι έτσι αυτό αναπτύσσεται πιο συμμετρικά.

 • Ανακουφίζει από τους κολικούς

Τα μωράκια που υποφέρουν από κολικούς φαίνεται να αισθάνονται καλύτερα όταν τοποθετούνται με την κοιλίτσα προς τα κάτω, για όσο διάστημα τους είναι αυτό ανεκτό.

Βρείτε στο blog, αν θέλετε, κάνοντας κλικ εδώ, τι είναι ακριβώς οι κολικοί, πού οφείλονται καθώς και 15 φυσικούς τρόπους ανακούφισής τους.

ΠΟΣΗ ΩΡΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΤΟ ΜΩΡΟ ΜΠΡΟΥΜΥΤΑ;

Ο βασικός κανόνας στο σημείο αυτό είναι πως δεν πρέπει να πιέσουμε το μωρό να μείνει σε αυτή τη θέση αν αισθάνεται μεγάλη δυσφορία και διαμαρτύρεται έντονα (καθότι λίγη γκρινίτσα δεν βλάπτει, αν μπορούμε να την «ξεγελάσουμε» με χαδάκια στην πλάτη, γλυκά λόγια, τραγουδάκια κλπ). Αν το μωρό διαμαρτύρεται πολύ ίσως πεινάει ή νυστάζει, ή ίσως έχει  φάει πολύ και αισθάνεται άβολα να είναι ξαπλωμένο μπρούμυτα, όσο θα αισθανόμασταν κι εμείς.

Αν παρόλα αυτά έχετε ένα μωράκι δεκτικό στο να μείνει στη θέση αυτή γενικά, μπορείτε να το αφήνετε μερικές φορές την ημέρα (και όχι μαζεμένα και συνεχόμενα) για όσο εκείνο θέλει και αντέχει, ανάλογα και με την ηλικία του φυσικά. Υπολογίζεται πως για νεογέννητα βρέφη αρκούν 4-5 φορές/μέρα για 1’-2’ η καθεμία, ενώ γύρω στους 4 μήνες ένα μωρό μπορεί να παραμείνει στην κοιλίτσα του ακόμα και για 90’.

ΜΗΠΩΣ ΤΟ ΜΩΡΟ ΣΑΣ ΔΕΝ ΣΥΜΠΑΘΕΙ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΑΣΗ;

Δεν είναι το μόνο, αντίθετα μάλιστα τα περισσότερα μωρά δυσανασχετούν όταν τοποθετούνται μπρούμυτα!

Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Η παγκόσμια οδηγία της Αμερικανικής Παιδιατρικής Εταιρείας για τον ύπνο των βρεφών ορίζει πως πρέπει να τοποθετούνται στο κρεβάτι τους ανάσκελα για την πρόληψη του Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου, κι έτσι αθροιστικά και με τις ώρες που κάθονται στο relax ή αλλού καθημερινά, συνηθίζουν να βρίσκονται ανάσκελα και τα ξενίζει η αίσθηση του μπρούμυτα. Είναι λογικό, τα μωρά δεν αισθάνονται ασφάλεια σε καταστάσεις που δεν έχουν ξαναβρεθεί και που δεν τις έχουν συνηθίσει. Άλλωστε η στάση μπρούμυτα είναι ομολογουμένως και κάπως άβολη για το σώμα μας. Για τα μωρά ειδικότερα, είναι αρκετά σκληρή δουλειά το να προσπαθούν να κρατούν το κεφαλάκι τους όρθιο.

Μην τα παρατήσετε αμέσως αν το μωρό σας δεν συμπαθεί το να παραμένει μπρούμυτα. Τα μωρά μαθαίνουν από την επανάληψη και άλλωστε, το κάνετε για το καλό του! Προσπαθήστε να επιμείνετε αν το μωρό δεν διαμαρτύρεται πολύ έντονα και μην ξεχνάτε ότι κάτι που μισούν σήμερα, την επόμενη μέρα μπορεί να είναι η αγαπημένη τους ασχολία, τα μωρά δεν είναι σταθερά σ’αυτά.

Τι μπορείτε να κάνετε:

 • Απασχολείστε το μωρό

Διασκορπίστε τριγύρω του διάφορα παιχνίδια (σας συνιστώ ανεπιφύλακτα να προτιμάτε πάντα τα ξύλινα, περισσότερες και αναλυτικές πληροφορίες για τα οφέλη των οποίων μπορείτε να βρείτε εδώ) που να του τραβούν την προσοχή ώστε να προσπαθεί να τα κοιτάξει ή να τα πιάσει, ανάλογα την ηλικία του. Κυκλοφορούν στο εμπόριο ειδικά παιχνίδια για την ώρα που παραμένει το μωρό μπρούμυτα στα οποία ενδεχομένως αξίζει να επενδύσετε, όπως ένα βρεφικό γυμναστήριο, για παράδειγμα, που μπορεί να φιλοξενήσει το μωρό στη διάρκεια της καθημερινής εξάσκησής του.

 • Κάντε του παρεούλα

Αν το μωρό σας διαμαρτύρεται (ή και αν όχι) μπορείτε να ξαπλώσετε κι εσείς δίπλα του και να του τραγουδήσετε, να του κάνετε γκριμάτσες, να του μιλήσετε, να το χαϊδέψετε, να το ενθαρρύνετε με πολλά χαμόγελα και τρυφερότητα.

Μπορείτε επίσης να του βάλετε να ακούσει μουσική ή να κουνήσετε μπροστά του την κουδουνίστρα του.

Δοκιμάστε να μετακινήσετε αργά ένα παιχνίδι για να το παρακολουθήσει με τα ματάκια του και σηκώστε το προς τα πάνω για να ενθαρρύνετε την ενδυνάμωση των μυών του λαιμού του.

Μπορείτε ακόμα και να παίξετε το «αεροπλάνο» τοποθετώντας το παιδί στα πόδια σας με την κοιλιά πάνω στις κνήμες σας και το κεφάλι στο ύψος των γονάτων σας και ανεβοκατεβάζοντας τα πόδια σας από τα γόνατα και κάτω.

Δείτε τι θα γίνει αν ξαπλώσετε ανάσκελα με το μωρό μπρούμυτα πάνω στο σώμα σας. Με τον τρόπο αυτό θα το κάνετε να ανασηκώσει το κεφαλάκι του για να μπορέσει να σας κοιτάξει… και θα είναι τόσο υπέροχο αυτό το βλέμμα, που θα φανερώνει ότι το μωρό σας κατέβαλε ολόκληρη προσπάθεια μόνο και μόνο για να αντικρίσει το πρόσωπό σας! Με τον ίδιο σκοπό μπορείτε να βάλετε το μωρό και στην άκρη του κρεβατιού και να καθίσετε κάτω κοντά του ώστε να φτάσετε το ύψος του και να μπορέσει να σας κοιτάξει αν σηκώσει το πρόσωπο προς τα πάνω ή να το ακουμπήσετε σε ένα τραπέζι και να χαμηλώσετε πάλι μπροστά του μέχρι να σας δει!

 • Καθιερώστε συγκεκριμένες στιγμές της μέρας για να τοποθετείτε το μωρό μπρούμυτα

Με γνώμονα το ότι τα μωρά αγαπούν τη ρουτίνα, ίσως να βοηθούσε το μωρό να δεχτεί ευκολότερα το μπρούμυτα αν ξέρει ότι πλησιάζει η ώρα για να το κάνει! Μπορείτε για παράδειγμα να καθιερώσετε να αφήνετε το παιδί με την κοιλιά προς τα κάτω μετά από κάθε αλλαγή πάνας. Έτσι δεν θα το ξεχνάτε εύκολα κι εσείς και το μωρό ίσως συνειδητοποιήσει ότι του αρέσει η νέα οπτική των πραγμάτων που αποκτάει από την αλλαξιέρα του όταν μπορεί να κοιτάξει τα πάντα από ψηλά!

 • Παρατηρήστε το παιδί σας & αισθανθείτε το

Η Δάφνη μου για παράδειγμα κλαίει όταν “πλακώνει” τις παλάμες της και εγκλωβίζονται κάτω από το σώμα της, γιατί δεν μπορεί να πιπιλίσει το δαχτυλάκι της! Μήπως στο δικό σας μωρό συμβαίνει το ίδιο; ή μήπως διπλώθηκαν πολύ και τσαλακώθηκαν τα ρούχα και μαζεύτηκαν όλα κάτω από την κοιλιά του; μήπως κρυώνει αν το έχετε τοποθετημένο στο πάτωμα; μήπως ζεσταίνεται; μήπως γλιστράει με τα καλτσάκια του και δεν μπορεί να σπρώξει με τα πόδια του όπως θέλει; μήπως αισθάνεται μόνο του; μήπως προτιμάει να στέκεστε στο ύψος του αν στέκεστε μπροστά του, γιατί το τρομάζει η μεγάλη σιλουέτα σας καθώς ορθώνεται μπροστά του;

Όπως και να έχει αξίζει να δοκιμάσετε να εντάξετε στην καθημερινότητά σας λίγη ώρα με το μωρό μπρούμυτα. Οπλιστείτε με υπομονή, κατανόηση και αποφασιστικότητα και θα τα καταφέρετε!

Όπως πάντα, περιμένω στα σχόλιά σας να μοιραστείτε μαζί μου τη δική σας εμπειρία…

Καλή επιτυχία!

 

 

 2 thoughts on “ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΜΩΡΟ ΣΑΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΩΡΑ ΜΠΡΟΥΜΥΤΑ, ΞΕΚΙΝΩΝΤΑΣ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ!”

  • Εντάξει, θα κάνεις προσπάθεια να τον τοποθετείς έτσι, αλλά αν βλέπεις ότι το παιδί δυσανασχετεί πολύ εννοείται δεν θα επιμένεις! Άλλωστε ό,τι κινητικό είναι να κατακτήσει θα το κατακτήσει έτσι κι αλλιώς κάποια στιγμή 🙂
   Ξέρεις τι έκανα με τη Δάφνη; Ξάπλωνα και την έβαζα πάνω μου μπρούμυτα, όπως έχω γράψει… Επίσης βοήθησε το αεροπλανάκι αρκετά, της άρεσε σαν παιχνίδι – αρκεί να μην ήταν φαγωμένη, βέβαια! Ίσως να αρέσουν και στον μπέμπη σου περισσότερο από το να μένει μόνος του σε μία στάση που δεν πολυσυμπαθεί 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.