ΒΡΕΦΙΚΟΙ ΚΟΛΙΚΟΙ: ΤΙ ΕΙΝΑΙ, ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΟΝΤΑΙ & 15 ΦΥΣΙΚΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΕΤΕ ΤΟ ΜΩΡΟ ΣΑΣ

ΒΡΕΦΙΚΟΙ ΚΟΛΙΚΟΙ: ΤΙ ΕΙΝΑΙ, ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΟΝΤΑΙ & 15 ΦΥΣΙΚΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΕΤΕ ΤΟ ΜΩΡΟ ΣΑΣ

Η χρονική φάση κατά την οποία ένα νεογέννητο βρέφος υποφέρει από κολικούς μπορεί να είναι πραγματικά ψυχολογικά αβάσταχτη για τους γονείς του (πέρα από το ίδιο το βρέφος που ταλαιπωρείται, φυσικά). Οι κολικοί εμφανίζονται με χαρακτηριστική συχνότητα και προκαλούν μεγάλη δυσφορία στο μωρό με πολύ και έντονο κλάμα, για έως, συνήθως, 3 ώρες την ημέρα και έως, συνήθως ξανά, 3 φορές την εβδομάδα, περισσότερο τις απογευματινές ώρες. Έχει παρατηρηθεί πως τα βρέφη που υποφέρουν από κολικούς ξεκινούν να ενοχλούνται τις πρώτες εβδομάδες της ζωής τους και τους ξεπερνούν μετά τους 3-4 μήνες ζωής.

Λίγα πράγματα είναι τόσο στενάχωρα όσο το να βλέπει ένας γονιός και ειδικά μία μαμά το μωρό της να κλαίει απαρηγόρητο χωρίς να είναι σίγουρη για το τι πρέπει να κάνει για να το βοηθήσει. Ειδικά για μία λεχώνα, με όλη την ψυχολογική φόρτιση του πρώτου καιρού με το παιδί, είναι πολύ δύσκολο να παραμείνει ψύχραιμη και να μην χάσει την αισιοδοξία της πως όλα θα περάσουν και θα πάνε καλά, όταν βλέπει το μωρό της να υποφέρει και να κοκκινίζει απ’το κλάμα…

Τα καλά νέα είναι πως υπάρχουν τρόποι μείωσης ή και εξάλειψης των συμπτωμάτων που προκαλούν οι κολικοί στα μωρά. Οπλισμένοι με μεγάλη υπομονή και με την κατάλληλη ενημέρωση (για την εγκυρότητα και την πληρότητα της οποίας θα προσπαθήσω να φροντίσω παρακάτω, με βάση τις γνώσεις και την προσωπική μου εμπειρία) μπορείτε κι εσείς να βοηθήσετε το δικό σας μωράκι να ανακουφιστεί από τους κολικούς με 15 φυσικούς τρόπους τους οποίους συγκέντρωσα για εσάς και θα σας παρουσιάσω σε λίγο.

ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΟΙ ΚΟΛΙΚΟΙ

 • Έντονα επεισόδια κλάματος με προβλέψιμο και επαναλαμβανόμενο μοτίβο. Οι κολικοί κάνουν το μωρό να κλαίει απαρηγόρητο χωρίς κανέναν εμφανή λόγο (πείνας, θερμοκρασίας, πάνας κλπ).
 • Οι κολικοί αλλάζουν τη συνηθισμένη στάση του σώματος του βρέφους. Ίσως το μωρό σας κάνει την πλατούλα του τόξο, σφίγγει τα χεράκια του σε γροθιές και τα φέρνει κοντά στο πρόσωπό του ή/και αποφεύγει το άγγιγμά σας.

ΤΙ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΤΟΥΣ ΚΟΛΙΚΟΥΣ ΣΤΟ ΜΩΡΟ ΜΟΥ;

Η αλήθεια είναι πως οι ειδικοί δεν έχουν ακόμα καταλήξει με σιγουριά στο τι είναι επακριβώς αυτό που προκαλεί τους κολικούς στα βρέφη, και γι’ αυτόν τον λόγο η διάγνωσή τους γίνεται εξ αποκλεισμού άλλων πιθανών προβλημάτων που μπορεί να αντιμετωπίζει το μωρό. Ωστόσο υπάρχουν μερικές απόψεις σχετικά με την αιτία που τους πυροδοτεί:

 • Η μετάβαση από το ενδομήτριο στο εξωμήτριο περιβάλλον. Θα έχετε ακούσει να χαρακτηρίζεται το πρώτο τρίμηνο της ζωής του βρέφους ως «4ο τρίμηνο εγκυμοσύνης». Αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο μιας και πράγματι καθ’όλη τη διάρκειά του το μωρό προσπαθεί να προσαρμοστεί στην καινούρια του, άγνωστη ζωή στον ανοιχτό τεράστιο κόσμο στον οποίο ήρθε ξαφνικά, έξω από τη μήτρα στην οποία αισθανόταν θαλπωρή και ασφάλεια τους 9 μήνες που το κυοφορούσε η μητέρα του.
 • Το ανώριμο του πεπτικού συστήματος των νεογέννητων. Επίσης οι αλλεργίες και ορισμένες από τις διαδικασίες ανάπτυξης του εγκεφάλου και του νευρικού τους συστήματος.
 • Ενδεχομένως ένας περισσότερο «εσωστρεφής» χαρακτήρας του βρέφους, με υπερευαισθησία στα πολλά ερεθίσματα. Ορισμένα μωρά φαίνεται να δυσφορούν ακόμη εντονότερα από τους κολικούς τους όταν δεν βρίσκονται σε περιβάλλον που να τα κάνει να νιώθουν ηρεμία και ασφάλεια.

Ο παιδίατρός σας είναι αρμόδιος να αποκλείσει οποιαδήποτε αιτία που δυνητικά θα δημιουργούσε τέτοια έντονη ανησυχία στο μωρό όπως αυτή που φέρνουν οι κολικοί. Αν όντως το μωρό σας διαγνωστεί να υποφέρει από κολικούς, ευτυχώς υπάρχουν φυσικοί τρόποι που ίσως σας βοηθήσουν να μειώσετε ή και να εξαλείψετε τα συμπτώματα που τους συνοδεύουν.

ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΩΝ ΒΡΕΦΙΚΩΝ ΚΟΛΙΚΩΝ

 1. Αποκλείστε τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

Αναζητήστε συμπτώματα που δείχνουν πως ενδεχομένως το βρέφος υποφέρει από ΓΟΠ (έντονο, ανεξήγητο κλάμα μετά το τάισμα/το μωρό βήχει ή/και πνίγεται/αρνείται το στήθος ή το μπουκάλι του/τεντώνει την πλάτη σε τόξο/έχει αέρια/δείχνει να νιώθει άβολα/κλαίει σπαρακτικά όταν το ακουμπάτε ανάσκελα στο κρεβατάκι του/δυσκολεύεται να αναπνεύσει/μυρίζει η αναπνοή του) και επιληφθείτε του θέματος φροντίζοντας να ρεύεται το μωρό ώστε να αποβάλλει τον περιττό αέρα από το στομαχάκι του καθώς και να ξαπλώνει και να κοιμάται σε επιφάνειες με μία μικρή κλίση των ποδιών προς τα κάτω σε σχέση με το κεφάλι του.

Για τη Δάφνη μας ο σύζυγός μου ο Κώστας κι εγώ είχαμε αγοράσει το λίκνο “Next to Me” της Chicco, το οποίο είχε τη δυνατότητα ανάκλισης του στρώματος και μας εξυπηρέτησε πάρα πολύ με το θέμα της ΓΟΠ και των γουλιών που έβγαζε καμιά φορά το μωρό, αν και εμείς ευτυχώς δεν αντιμετωπίσαμε έντονο θέμα παλινδρόμησης. Επιπλέον, η κλίση εκεί όπου ξαπλώνει το βρέφος αποτελεί και σύσταση του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας για την πρόληψη του Σύνδρομου Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου.

 1. Θηλάστε, θηλάστε, θηλάστε.

Ο θηλασμός είναι ΔΩΡΟ για το βρέφος, σε όλες τις περιπτώσεις βοηθάει και έχει κάτι να προσφέρει. Έρευνες έχουν δείξει πως ο μητρικός θηλασμός συμβάλλει στην ηπιότερη εκδήλωση από το μωρό των συμπτωμάτων που προκαλούν οι κολικοί. 1. Αν χρησιμοποιείτε φόρμουλα, αλλάξτε τη μάρκα που αγοράζετε.

Ίσως κάποιο από τα συστατικά του ξένου γάλακτος πειράζει το μωρό σας και το κάνει να δυσφορεί. Δοκιμάστε διαφορετικά γάλατα μέχρι να βρείτε εκείνο που φαίνεται να είναι πιο εύπεπτο για το δικό σας παιδί.

 1. Αν θηλάζετε, παρατηρήστε και αλλάξτε τη διατροφή σας ως μητέρα.

Δυστυχώς όλα τα γαλακτομικά, ακόμα και τα ίχνη τους στα διάφορα τρόφιμα που καταναλώνουμε είναι από τους πρώτους «ενόχους» για την εμφάνιση κολικών στα βρέφη. Κολικοί επίσης μπορεί να προκληθούν κι από κοινά αλλεργιογόνα στις πρωτεϊνες των οποίων εκτίθεται το μωρό μέσω του γάλακτος που πίνει. Ψάρι, αυγό, γλουτένη/δημητριακά, εσπεριδοειδή, καφές, καυτερά φαγητά, είναι όλα πολύ δύσκολο να κοπούν από το καθημερινό μας πρόγραμμα διατροφής, αξίζει όμως την προσπάθεια μίας μητέρας αποφασισμένης να μην διακόψει τον θηλασμό αλλά να βοηθήσει παρόλα αυτά το μωρό της να ανακουφιστεί από την ενόχληση που του προκαλούν όσα εκείνη καταναλώνει.

Η αποβολή αυτών των τροφίμων από το διατροφικό πρόγραμμα της μητέρας θα πρέπει πάντα να γίνεται υπό την επίβλεψη διατροφολόγου, ο οποίος θα φροντίσει ώστε εκείνη να συνεχίσει να παίρνει τα απαραίτητα για την υγεία της θρεπτικά συστατικά από τις τροφές.

Για να «καθαρίσει» εντελώς ο οργανισμός της από τα τρόφιμα αυτά και να αξιολογηθεί το αν υπάρχει αποτέλεσμα για το μωρό μέσα από όλο αυτό ή όχι, θα πρέπει να περάσουν από 2 έως και 4 εβδομάδες, οπότε αυτή η λύση είναι σίγουρα η δυσκολότερη και εκείνη που χρειάζεται την περισσότερη υπομονή, επιμονή, ψυχική δύναμη και αποφασιστικότητα από πλευράς της μητέρας, για να συνεχίσει να χαρίζει στο μωρό της όλα τα οφέλη του θηλασμού ακόμα κι αν εκείνη κληθεί να απέχει από τα αγαπημένα της τρόφιμα και τις αγαπημένες της συνήθειες (πχ το να πίνει καφέ).

 1. Συμβουλευτείτε έναν Σύμβουλο Θηλασμού IBCLC.

Άλλωστε οι κολικοί δεν είναι κάτι που μπορούν να αντιμετωπίσουν με συγκεκριμένο τρόπο οι παιδίατροι. Οι παιδίατροι, επίσης, δεν είναι επαρκώς καταρτισμένοι στο θέμα του θηλασμού τις  περισσότερες φορές και δεν μπορούν να σας δείξουν πώς να τοποθετείτε το μωρό στο στήθος για να «πιάνει» καλά και να αντλεί ικανοποιητική ποσότητα γάλακτος χωρίς να κουράζεται και να αποκοιμιέται ουσιαστικά πεινασμένο, ούτε και είναι σε θέση να ελέγξουν αν το μωρό παίρνει το πιο λιπαρό γάλα που «κατεβαίνει» μετά από τα πρώτα λεπτά θηλασμού.

Το λιπαρό αυτό γάλα είναι που χορταίνει το μωρό, ηρεμεί το μικρό του στομάχι και βοηθά την πέψη. Οι κολικοί είναι πιθανόν να εκδηλώνονται εντονότερα σε ένα μωρό που δεν λαμβάνει ικανοποιητικές ποσότητες από αυτό το γάλα. Φροντίστε το παιδί να αδειάζει καλά το ένα στήθος αν πρόκειται να του προσφέρετε και το άλλο και μην εναλλάσσετε συνέχεια πλευρές διότι έτσι το βρέφος είναι πιθανό να πίνει μόνο το πρώτο γάλα που παράγει το στήθος για εκείνο, το οποίο το ξεδιψά μεν, αλλά δεν το χορταίνει και δεν περιέχει τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά που περιέχει το «επόμενο», που αρχίζει να κατεβαίνει μετά από μερικά λεπτά θηλασμού.

Οι πιστοποιημένοι Σύμβουλοι Θηλασμού IBCLC είναι οι μόνοι ειδικοί να σας προτείνουν στάσεις θηλασμού και συγκεκριμένες τακτικές ταϊσματος για το δικό σας μωρό και τις δικές του ανάγκες, ώστε να σιγουρευτείτε πως το βρέφος θρέφεται ικανοποιητικά για να αντιμετωπίζει καλύτερα και τα συμπτώματα που προκαλούν οι κολικοί.

Διαβάστε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη σωστή και εντελώς ανώδυνη για τη μαμά σύλληψη του στήθους από το μωρό σ’αυτήν εδώ την ανάρτηση του blog. Η σωστή σύλληψη του στήθους είναι απολύτως απαραίτητη για να χορταίνει το μωρό, να κοιμάται περισσότερο και να δείχνει γενικότερα περισσότερο ευχαριστημένο και ήρεμο.

 1. Βεβαιωθείτε πως το βρέφος ξεκουράζεται & κοιμάται αρκετά.

Κατά τον γενικό κανόνα, τα νεογέννητα νυστάζουν μετά από 1-2 ώρες από την ώρα που ξύπνησαν. Κάποια νυστάζουν και στα 45 λεπτά! Τέτοιο μωρό ήταν και η Δάφνη μου, έπινε το γάλα της και κοιμόταν σχεδόν όλη μέρα, σε εναλλαγή.

Παρατηρήστε τα σημάδια νύστας που προσπαθεί να σας επικοινωνήσει το μωρό σας. Μήπως αποφεύγει το βλέμμα σας ή το δικό του δείχνει απλανές; Μήπως άρχισε να γκρινιάζει; Μήπως σφίγγει τις γροθιές του; Μήπως χασμουριέται; Φροντίστε να κοιμίσετε το παιδί το δυνατόν συντομότερο μετά την εμφάνιση αυτών των σημείων, καθότι αλλιώς χάνεται το «παράθυρο» της ήρεμης μετάβασης του στην κατάσταση του ύπνου.

Αν δείτε ότι το μωρό κλαίει και διαμαρτύρεται πριν κοιμηθεί, ίσως να σημαίνει πως απέκτησε υπερένταση από την κούραση. Την επόμενη φορά δοκιμάστε να το βάλετε για ύπνο 15 λεπτά νωρίτερα, για παράδειγμα αν αυτή τη φορά έμεινε 2 ώρες ξύπνιο, την επόμενη φροντίστε να το κοιμίσετε 1 ώρα και 45 λεπτά μετά τη στιγμή που θα ξυπνήσει.

Τα βρέφη που κοιμούνται επαρκώς έχουν περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώνουν τους κολικούς πιο ήπια και να μην τα ταλαιπωρούν όσο άλλα που αισθάνονται, μέσα σε όλη τους τη δυσφορία, και εξουθενωμένα.

 1. «Φορέστε» το μωρό σας (babywearing) ή φασκιώστε το.

Οι κολικοί πλήττουν εντονότερα τα βρέφη που δεν αισθάνονται να τα περιβάλλει η θαλπωρή και η ζεστασιά, η ασφάλεια στην οποία είχαν συνηθίσει να ζουν 9 μήνες μέσα στη μήτρα. Το babywearing, το οποίο αποτελεί και μία από τις βασικές αρχές του attachment parenting, μπορεί να προσφέρει μεγάλη παρηγοριά και ανακούφιση στο μωρό κάθε φορά που αισθάνεται ανασφάλεια στον άγνωστο για εκείνο, κόσμο γύρω του. Ιδιαίτερα το babywearing χωρίς ρούχα, που προάγει την επαφή δέρμα με δέρμα (τα οφέλη της οποίας έχουν αναλυθεί πλήρως σε αυτή την ανάρτηση) είναι ό,τι πιο ωφέλιμο για το μωρό και τη συναισθηματική του ανάπτυξη αλλά και το συναισθηματικό του δέσιμο μαζί σας!

Υπάρχει και η τακτική του (ποτέ σφιχτού) φασκιώματος όμως που βοηθάει κι αυτή με τον τρόπο της να αντιμετωπιστούν οι κολικοί και μάλιστα πολλαπλώς τους 3-4 πρώτους μήνες ζωής του παιδιού όπου και εφαρμόζεται. Το φάσκιωμα κάνει το μωρό να αισθάνεται σαν να βρίσκεται μέσα σε μία αγκαλιά, άρα κοιμάται καλύτερα, μειώνεται το κλάμα και ενδεχομένως, από την πίεση που ασκείται στην κοιλίτσα του, το παιδί ανακουφίζεται από τυχόν πονάκια.

Με βάση το ίδιο σκεπτικό συστήνεται στους γονείς να ξαπλώνουν το μωρό μπρούμυτα όταν δείχνει να πονάει η κοιλιά του, με την κοιλίτσα πάνω στους μηρούς του ενός γονέα, όμως κάποια μωρά (όπως η Δάφνη, που δεν μπορούσε το μπρούμυτα με τίποτα!) μπορεί να νιώσουν μεγαλύτερη δυσφορία έτσι. Κάθε μωρό είναι διαφορετικό και έχει γενικά διαφορετικές προτιμήσεις και ανάγκες, τις οποίες οι γονείς πρέπει να σέβονται και να προσπαθούν να ικανοποιήσουν όπως μπορούν.

 1. Δώστε μία ευκαιρία στην συγκοίμιση (co-sleeping)

Στα πλαίσια της προσπάθειας να κάνετε το μωρό σας να αισθανθεί ασφαλές κοντά σας αντλώντας σιγουριά και θαλπωρή από την παρουσία σας (γιατί η καλή ψυχολογία του μωρού βοηθά στο να μην το ταλαιπωρούν έντονα και οι κολικοί), ίσως να ήταν μία καλή ιδέα να δοκιμάσετε το co-sleeping με το παιδί σας αφού ενημερωθείτε για το  πώς πρέπει να το κάνετε σωστά για να είναι ασφαλές για το μωρό.

 1. Δημιουργήστε για το νεογέννητο ένα περιβάλλον με κάποιον μονότονο ήχο (white noise).

Tο ενδομήτριο περιβάλλον σφύζει από τους ήχους που παράγει ο οργανισμός της μητέρας. Το έμβρυο όχι μόνο ακούει τον σφυγμό της καρδιάς αλλά και τη φωνή της και τους ήχους που παράγει το στομάχι της κατά την πέψη των τροφών, άρα αντιλαμβάνεται κανείς πως η μήτρα ήταν ένα μέρος θορυβώδες γενικά!

Ενεργοποιήστε κάποια ηλεκτρική συσκευή που παράγει λευκούς ήχους (όπως η ηλεκτρική σκούπα, ένα σκουπάκι, το πιστολάκι των μαλλιών, ο απορροφητήρας), αγοράστε κάποιο παιχνίδι που αναπαράγει λευκούς ήχους (υπάρχουν πάμπολλα τέτοια στο εμπόριο), ή ψάξτε εύκολα και ανέξοδα στο Youtube και βρείτε κάποιον που να αρέσει στο μωρό σας.

Επιπλέον μπορείτε να δοκιμάσετε να παράγετε εσείς οι ίδιοι έναν λευκό ήχο όσο νανουρίζετε το μωρό σας, για παράδειγμα ένα μονότονο «σσσσς…» ή «μμμμμ…» ξανά και ξανά, μέχρι εκείνο να χαλαρώσει.

 1. Δώστε στο παιδί λίγο καθαρό αέρα.

Μπορεί να εκπλαγείτε αν ανοίξετε ένα παράθυρο και εκθέσετε το παιδί στον αέρα του περιβάλλοντος, την ώρα που το ταλαιπωρούν κολικοί. Η Δάφνη μου ακόμα και τώρα σταματάει να γκρινιάζει αν ανοίξω λίγο την μπαλκονόπορτα, βγούμε έξω και αρχίσω να της δείχνω τριγύρω μας τα σπίτια, τα δέντρα, τους δρόμους. Θυμάμαι πως και από μωρό της άρεσε αυτό, γενικά έκλαιγε λιγότερο όταν ήμασταν σε εξωτερικό περιβάλλον! Κάτι έχει ο καθαρός, δροσερός αέρας, κάτι που τα κάνει να ξεχνιούνται.

 1. Δημιουργήστε κίνηση.

Όλοι οι γονείς ξέρουν πόσο βοηθάει τα μωρά να κοιμηθούν η κίνηση και το λίκνισμα. Όταν ένα μωρό υποφέρει από κολικούς, είναι πολύ πιθανό να παρηγορηθεί με μία βόλτα με το αυτοκίνητο, έναν περίπατο φορώντας το βρέφος πάνω μας ή έχοντάς το στο καρότσι του, ένα ελαφρύ λίκνισμα στην αγκαλιά ή με τη δόνηση που παρέχουν τα περισσότερα ριλάξ της αγοράς πλέον, αν χρησιμοποιείτε τέτοιο (η Δάφνη ουσιαστικά ζούσε πάνω στο ριλάξ της στον καναπέ μας τους πρώτους μήνες της ζωής της. Η δόνηση πάντα την έκανε να σταματάει να κλαίει, αν το πρόβλημά της δεν ήταν όντως σοβαρό, όπως πείνα ή λερωμένη πάνα). 1. Κάντε μασάζ στο μωρό.

Υπάρχουν δεκάδες άρθρα και βίντεο στο Internet που δείχνουν πώς να κάνετε μασάζ στο μωρό σας. Σε ό,τι αφορά τους κολικούς, το μασάζ σε όλη την περιοχή της κοιλίτσας του μωρού ίσως αποβεί βοηθητικό, αν γίνεται με μαλακές και προσεκτικές κινήσεις, κυκλικά και πάντα δεξιόστροφα, προς τη φορά των δεικτών του ρολογιού.

 1. Δοκιμάστε να κάνετε κάποιες ασκησούλες.

Ορισμένες ασκήσεις μπορεί να βοηθήσουν πολύ το μωρό που υποφέρει από κολικούς, διότι απελευθερώνουν τον παγιδευμένο αέρα που υπήρχε στο στομάχι τους. Μπορείτε να δοκιμάσετε να κάνετε τα μικρά πόδια του μωρού σας «ποδήλατο», να τα λυγίσετε προς την κοιλίτσα του και να τα κρατήσετε εκεί για μερικά δευτερόλεπτα πριν επαναλάβετε τη διαδικασία, ή να γυρίσετε, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, το μωρό μπρούμυτα πάνω σας (ίσως μια πιο όρθια στάση του σώματος και όχι τελείως ξαπλωμένη μπρούμυτα να είναι προτιμότερη) για να ασκηθεί μικρή πίεση στην κοιλιά του.

 1. Χαλαρώστε το βρέφος με ένα ζεστό μπάνιο.

Δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε καν σαπούνι, εάν δεν το επιθυμείτε. Απλώς γεμίστε το μπανάκι του μωρού σας με ζεστό νερό και τοποθετήστε μέσα το βρέφος, πάντα υπό επίβλεψη και πάντα με μεγάλη προσοχή, ειδικά αν είναι νεογέννητο (τα νεογέννητα μπορούν να το κάνουν αυτό μόνο εφ’ όσον έχει πέσει ο αφαλός τους, βέβαια). Το ζεστό νερό ανακουφίζει από τους κολικούς. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να ακουμπήσετε πάνω στην κοιλίτσα του ένα μικρό πετσετάκι, ώστε όλη η ζεστασιά του νερού να «αγκαλιάσει» την κοιλιά του μωρού που πονάει και να το κάνει να αισθανθεί καλύτερα.

 1. Τέλος, επιτρέψτε στο μωρό να πιπιλίσει.

Το πιπίλισμα είναι μία ενστικτώδης ανάγκη του βρέφους, ας μην ξεχνάμε άλλωστε πως είναι αναγκαία για να μπορέσει να τραφεί τον πρώτο καιρό της ζωής του. Προσωπικά, στον υπέρηχο για την εξέταση Β’ Επιπέδου που κάναμε όταν ήμουν έγκυος στη Δάφνη, είδα το μωρό μου να πιπιλίζει το δαχτυλάκι του μέσα στην κοιλιά μου! Ήταν απίστευτο. Ο γιατρός μου μας είχε διαβεβαιώσει πως αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό και πως έρχεται ως απόδειξη του ότι τα βρέφη έχουν ανάγκη να πιπιλούν και δεν κακομαθαίνουν όταν τα αφήνουμε να κάνουν ακριβώς αυτό.

Αν το μωρό σας θηλάζει, επιτρέψτε του στο τέλος κάθε θηλασμού να πιπιλίσει λίγο παραπάνω τη θηλή, αν αυτό είναι που φαίνεται να θέλει και να το χαλαρώνει. Στο τέλος κάθε θηλασμού, όταν έχετε πια σταματήσει να ακούτε έντονες καταπόσεις ή όταν έχουν αραιώσει αρκετά, θα παρατηρήσετε πως το μωρό σας κάνει πολύ απαλές θηλαστικές κινήσεις και παύσεις ανάμεσα σ’αυτές: μην βιαστείτε να το απομακρύνετε από το στήθος, αυτό που κάνει αφ’ενός ρυθμίζει την παραγωγή σας σε γάλα και αφ’ετέρου, το βοηθάει να ηρεμήσει. Το πιπίλισμα είναι ανάγκη για το παιδί σας, αντλεί ευχαρίστηση μέσα από αυτό, χαλαρώνει, νιώθει κοντά σας, νιώθει αποδοχή, νιώθει πως το αγαπάτε και πως είναι ασφαλές στην αγκαλιά σας.

Άλλωστε δεν υπάρχουν ωραιότερες στιγμές για μια μητέρα νεογέννητου από αυτές που ζει όταν θηλάζει. Και δεν υπάρχουν ωραιότερες στιγμές ούτε και για το ίδιο το βρέφος. Το στήθος της μαμάς του δεν είναι μόνο θρέψη, είναι παρηγοριά, σιγουριά, καταφύγιο. Το στήθος της μαμάς του είναι η αγάπη της η ίδια, όλη μαζεμένη σε ένα σημείο του σώματός της!

Αν το μωρό σας δεν θηλάζει, βεβαιωθείτε πως του παρέχετε όποια πιπίλα σας φαίνεται πως συμπαθεί περισσότερο και φροντίστε να του τη δίνετε όταν τη ζητάει. Κάποιες μητέρες προσφέρουν ένα καθαρό δάχτυλο δικό τους στο μωρό για να πιπιλίσει, ίσως σας ενδιαφέρει κι αυτό αν δεν θέλετε για οποιονδήποτε λόγο να δώσετε πιπίλα.

Με άλλα λόγια, αφήστε το παιδάκι σας να πιπιλίσει ό,τι του είναι διαθέσιμο, για να προσπαθήσει μόνο του να αντισταθεί στη δυσφορία που το κάνουν να αισθάνεται οι κολικοί.

ΚΑΝΤΕ ΚΟΥΡΑΓΙΟ, ΟΙ ΚΟΛΙΚΟΙ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΦΑΣΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΑΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΡΕΛΘΕΙ ΣΥΝΤΟΜΑ.

Να σκέφτεστε πως όλα θα πάνε καλά, το μωρό σας δεν έχει κάποιο πρόβλημα, και πως θα το ξεπεράσει. Η συντριπτική πλειοψηφία των βρεφών που υποφέρουν από κολικούς αισθάνονται καλύτερα μετά τον 3ο-4ο μήνα της ζωής τους· να ξέρετε πως σύντομα μετά το πέρας αυτού του διαστήματος, δεν θα θυμάστε καν λεπτομέρειες για όλη αυτή την περίοδο!

Αν σας ταιριάζει κάτι τέτοιο και το χρειάζεστε, μη διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια από κάποιο κοντινό σας πρόσωπο που εμπιστεύεστε κοντά στο μωρό και που θέλετε να βρίσκεται κοντά του, ώστε να μπορέσετε να απομακρυνθείτε για λίγο κάποιο από τα δύσκολα απογεύματά σας από το θέαμα του λατρεμένου σας παιδιού να κλαίει απαρηγόρητο. Αναθέστε σε κάποιον άλλον να το φροντίσει για λίγο αν δεν αισθάνεστε καλά, μαζέψτε την καρδιά σας και κάντε μία βόλτα με το αυτοκίνητο, πάτε μέχρι το σούπερ μάρκετ. Θα περάσει, θα το δείτε… Κουράγιο!

Εύχομαι από καρδιάς οι παραπάνω τρόποι να σας βοηθήσουν να βοηθήσετε το παιδί σας.

Τέλος, εάν έχετε να προτείνετε κάποια μέθοδο που βοήθησε εσάς και που από την προσωπική σας εμπειρία θα τη συστήνατε και σε άλλες μητέρες, παρακαλώ μη διστάσετε να τη μοιραστείτε μαζί μας στα σχόλια της ανάρτησης!

 

 2 thoughts on “ΒΡΕΦΙΚΟΙ ΚΟΛΙΚΟΙ: ΤΙ ΕΙΝΑΙ, ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΟΝΤΑΙ & 15 ΦΥΣΙΚΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΕΤΕ ΤΟ ΜΩΡΟ ΣΑΣ”

 • Πολύ βοηθητικά όλα όσα μας είπες Μαρία μου! θα τα στείλω στην ομάδα μου (από τα μαθήματα ανώδυνου) να διαφωτιστούν. Χτες μόλις είχαμε αυτή τη συζήτηση. Τώρα θα διαβάσω και για τη μπρούμυτη στάση γιατί το σκεφτόμουν.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.