ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΕΡΕΩΝ ΤΡΟΦΩΝ ΕΓΚΑΙΡΩΣ & ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΕΡΕΩΝ ΤΡΟΦΩΝ ΕΓΚΑΙΡΩΣ & ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Η καθεμία από εμάς έχει επιλέξει έναν παιδίατρο για το παιδί της που εμπιστεύεται και που απευθύνεται σε εκείνον για κάθε προβληματισμό και απορία της. Ωστόσο, η εισαγωγή στερεών τροφών στη διατροφή του παιδιού που ως τώρα λάμβανε μόνο γάλα φαίνεται να είναι από τα θέματα στα οποία οι γιατροί παρουσιάζουν μεγάλη απόκλιση μεταξύ τους σε ό,τι αφορά τις προτάσεις τους για το πότε είναι θεμιτό να ξεκινήσει και με το τι είδους τροφές κλπ.

Για τον λόγο αυτό (όπως και σε διάφορες άλλες περιπτώσεις) είναι συνετό βέβαια να έχουμε κατά νου την πρόταση του γιατρού μας όμως δεν βλάπτει και να γνωρίζουμε τα guidelines, τις επίσημες οδηγίες μεγαλύτερων και άρα, ακόμη πιο αξιόπιστων διεθνών οργανισμών, και να παίρνουμε τις αποφάσεις μας με βάση (και) αυτές. Στην περίπτωση που αφορά την εισαγωγή στερεών τροφών, προσωπικά εμπιστεύτηκα την παιδίατρο της Δάφνης η οποία όμως ήταν απόλυτα ενημερωμένη για τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (στο εξής ΠΟΥ), της Αμερικανικής Παιδιατρικής Ακαδημίας (American Academy of Pediatrics – AAP) αλλά και διατροφολόγων, γαστρεντερολόγων και αλλεργιολόγων σχετικά με την έναρξη των στερεών τροφών, οπότε δεν είχα κανέναν λόγο να αμφιβάλλω και να προβληματίζομαι για όσα μας πρότεινε όταν ήταν καιρός η μικρή μας να ξεκινήσει να τρώει.

Εισαγωγή στερεών τροφών εγκαίρως και με ασφάλεια

ΠΟΤΕ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΕΡΕΩΝ ΤΡΟΦΩΝ;

Η ασύγκριτα καταλληλότερη τροφή για την υγιή ανάπτυξη του μωρού τους πρώτους 6 μήνες ζωής του είναι το μητρικό γάλα (πηγή). Πέρα από το γεγονός ότι ο θηλασμός έχει αναρίθμητα οφέλη τόσο για τη μητέρα όσο και για το παιδί, ο αποκλειστικός θηλασμός στις περισσότερες περιπτώσεις καλύπτει κατά 100% τις ανάγκες του μωρού σε θρεπτικά συστατικά.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ και την AAP η εισαγωγή στερεών τροφών στα βρέφη θα πρέπει να ξεκινάει (γύρω) στους κλεισμένους 6 μήνες (180 μέρες) της ζωής του βρέφους (πηγή), όταν και θεωρείται πως το γάλα που λάμβανε ως τότε αποκλειστικά το μωρό (είτε μητρικό, είτε φόρμουλα) ξεκινά να μην είναι πια πλήρως επαρκές για τις ανάγκες του σε ενέργεια και σε συστατικά όπως ο σίδηρος (πηγή).

Είναι πολύ σημαντικό να γίνει κατανοητό ότι οι στερεές τροφές δεν είναι επιστημονικά ενδεδειγμένο να δίνονται σε βρέφη μικρότερα από αυτή την ηλικία, όμως ούτε και σε μεγαλύτερα, για λόγους που θα εξηγηθούν αναλυτικά παρακάτω.

Με την εισαγωγή στερεών τροφών, ωστόσο, στο διατροφολόγιο του μωρού, δεν σημαίνει πως ο θηλασμός διακόπτεται. Μπορεί να μειωθεί εν καιρώ, όταν το παιδί θα τρώει ποσότητα τροφής τέτοια που θα χορταίνει και δεν θα χρειάζεται να συμπληρώσει το γεύμα του με γάλα, όμως αυτό θα πρέπει να γίνει αργά και σταδιακά και πάντα παρακολουθώντας το συγκεκριμένο παιδί και τις ανάγκες του. Ο ΠΟΥ προτείνει τη συνέχισή του ως τα 2 ή και περισσότερα χρόνια της ζωής του παιδιού, ενώ η AAP προτείνει τον θηλασμό μέχρι τα πρώτα γενέθλια του παιδιού (πηγή) ή για όσο η δυάδα μητέρας-βρέφους επιθυμεί να συνεχίσει πέρα από αυτό το ελαστικό χρονικό όριο.

Διαβάστε σ’αυτό το άρθρο αναλυτικότερα το τι συμβαίνει με τον θηλασμό και τη συχνότητα των γευμάτων γάλακτος όταν εισαχθούν οι στερεές τροφές στο διατροφολόγιο του παιδιού.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΝΩ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΕΡΕΩΝ ΤΡΟΦΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΕΤΑΡΤΟ Ή ΠΕΜΠΤΟ ΜΗΝΑ;

Υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι υγείας για τους οποίους δεν συστήνεται η εισαγωγή στερεών πριν τη συμπλήρωση του 6ου μήνα, τους οποίους θα διαβάσετε αμέσως.

Πέρα από αυτούς πάντως, υπάρχει και έρευνα ερευνητών της Ιατρικής Σχολής του Harvard η οποία κατέδειξε πως παιδιά που θήλαζαν αποκλειστικά για 6 μήνες είχαν την ίδια πρόσληψη ενέργειας (περίπου 560-570 θερμίδες το 24ωρο) και παρόμοιο βάρος με εκείνα που είχαν ξεκινήσει ήδη τις τροφές από τον 4ο ή 5ο μήνα ζωής (πηγή). Το συμπέρασμα που μπορεί κανείς να συνάγει από αυτό το δεδομένο είναι πως το μητρικό γάλα μέχρι και τους 6 μήνες ζωής είναι αρκετό και επαρκές για τις ανάγκες του μωρού και για την υγιή του ανάπτυξη και πως ενισχύεται η θέση των διεθνών οργανισμών που προτείνουν αποκλειστικό θηλασμό τους πρώτους 6 μήνες και εισαγωγή στερεών μετά από αυτή την ηλικία και όχι νωρίτερα.

Ποιοι συγκεκριμένα όμως είναι οι κίνδυνοι από την πρόωρη εισαγωγή των στερεών τροφών στη διατροφή του μωρού;

 • Το μωρό απειλείται από περισσότερες παθήσεις & ασθένειες.

Είναι γνωστό πως στο μητρικό γάλα ενυπάρχουν έτοιμα αντισώματα από τη μητέρα καθώς και στοιχεία που φέρουν ανοσία σε παραπάνω από 50 γνωστές παθήσεις. Ωστόσο έρευνες έχουν δείξει ότι οι παράγοντες αυτοί είναι περισσότερο αποτελεσματικοί όταν το μωρό δεν θηλάζει απλά, αλλά θηλάζει αποκλειστικά (πηγή).

Συμπεραίνει κανείς, λοιπόν, ότι όσο περισσότερο ένα μωρό θηλάζει αποκλειστικά, χωρίς να καταναλώνει και στερεές τροφές παράλληλα, τόσο το καλύτερο για το ανοσοποιητικό του σύστημα. Βέβαια εξακολουθεί να ισχύει ο κανόνας του αποκλειστικού θηλασμού ως τους 6 μήνες ζωής. Μετά τη συμπλήρωση του 6ου, είναι αναγκαίο να εισαχθούν και οι στερεές τροφές. Οι στερεές τροφές δεν θα πρέπει να δίνονται ούτε νωρίτερα αλλά ούτε και αργότερα από τους 6 μήνες ζωής του μωρού.

Επιπλέον, τρόφιμα δυνητικά μολυσμένα από διάφορους μικροοργανισμούς μπορούν να οδηγήσουν σε λοιμώξεις του γαστρεντερικού, μια και το ανώριμο ανοσοποιητικό σύστημα του μωρού δεν μπορεί να τους αντιμετωπίσει (πηγή). • Η πρόωρη έναρξη κατανάλωσης στερεών τροφών απειλεί την παραγωγή του μητρικού γάλακτος.

Η πρόωρη αντικατάσταση γευμάτων γάλακτος με τροφές μειώνει την παραγωγή γάλακτος της μητέρας, διότι ως γνωστόν ο μηχανισμός παραγωγής γάλακτος είναι ένας μηχανισμός που δουλεύει ανάλογα με τη ζήτηση.

Μάθετε τα πάντα για τον μηχανισμό με τον οποίο λειτουργεί η παραγωγή του μητρικού γάλακτος, εδώ.

 • Τα ηλικιακά ανέτοιμα για στερεές τροφές μωρά έχουν προβλήματα πέψης.

Όταν η εισαγωγή στερεών τροφών γίνεται πρόωρα, το πεπτικό σύστημα του μωρού δεν είναι σε θέση να τις διαχειριστεί, με αποτέλεσμα να μην γίνεται σωστή πέψη των τροφών και να παρουσιάζονται δυσάρεστα συμπτώματα στο παιδί, όπως αέρια, δυσκοιλιότητα κ.ά..

 • Αυξάνεται ο κίνδυνος πνιγμονής.

Εάν η εισαγωγή στερεών τροφών γίνει πρόωρα, όταν το παιδί δεν είναι ακόμη αναπτυξιακά έτοιμο και δεν έχει την ικανότητα της μάσησης και της διαχείρισης της στερεής (και όχι υγρής) μάζας στη στοματική του κοιλότητα, τότε αναπόφευκτα αυξάνεται επικίνδυνα ο κίνδυνος πνιγμονής. Θεωρείται πως το παιδί είναι έτοιμο να καταναλώσει τροφές μόνο ανάμεσα στους 6 με 8 μήνες της ζωής του (πηγή).

 • Αυξάνονται οι πιθανότητες εμφάνισης παχυσαρκίας.

Η πρώιμη εισαγωγή στερεών τροφών έχει πολλάκις κατηγορηθεί για τη σύνδεσή της με υψηλά ποσοστά σωματικού λίπους και με αυξημένο βάρος τόσο στα παιδιά, όσο και στους εφήβους και αργότερα και στους ενήλικες.

ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΩΡΟ ΜΟΥ ΕΤΟΙΜΟ ΝΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΕΙ ΣΤΕΡΕΕΣ ΤΡΟΦΕΣ;

Τα περισσότερα μωρά είναι σε γενικές γραμμές νευρο-αναπτυξιακά έτοιμα να δεχθούν στερεές τροφές ανάμεσα στους 6 με 8 μήνες ζωής. Ως τότε, όπως αποσαφηνίστηκε παραπάνω, το ιδανικό είναι να θηλάζουν αποκλειστικά και να μην βιαστούν οι γονείς τους με την εισαγωγή των στερεών στη διατροφή τους. Πότε, λοιπόν, είναι το μωρό έτοιμο να καταναλώσει στερεές τροφές;

 • Όταν μπορεί, χωρίς υποστήριξη, να κρατήσει το κεφαλάκι του όρθιο και να καθίσει, έστω και με υποστήριξη.
 • Όταν έχει χάσει το περισσότερο από το αντανακλαστικό του το οποίο το έκανε να σπρώχνει με τη γλώσσα έξω από το στόμα του την τροφή. Το μωρό πρέπει να δέχεται το κουτάλι χωρίς να το σπρώχνει προς τα έξω.
 • Όταν έχει “μάθει” να πιάνει αντικείμενα με τα χέρια του, χρησιμοποιώντας τον αντίχειρα και τον δείκτη.
 • Όταν δείχνει να ενδιαφέρεται για το φαγητό που καταναλώνει η υπόλοιπη οικογένεια και δεν φαίνεται να ικανοποιείται πλέον και τόσο με το γάλα του.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΣΦΑΛΜΕΝΑ ‘Η ΑΝΕΠΑΡΚΗ ΣΗΜΑΔΙΑ ΠΩΣ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΟ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΕΙ ΤΡΟΦΕΣ;

Το ότι ένα μωρό γύρω στους 6 μήνες μπορεί να αρχίσει κατά περιόδους να ζητάει να θηλάζει περισσότερο και να δείχνει σαν να μην του φτάνει το γάλα του, δεν είναι ένδειξη πως απαραίτητα ισχύει κάτι τέτοιο. Τα μωρά αυτής της ηλικίας μπορεί να υποφέρουν από πόνους στα δόντια, να περνούν αναπτυξιακό άλμα ή να βιώνουν ακόμα και πρώιμο άγχος αποχωρισμού, οπότε στρέφονται στο στήθος περισσότερο για παρηγοριά και για ανακούφιση.

Όταν μελετάμε το μωρό μας για σημάδια ετοιμότητας για στερεές τροφές προσπαθώντας να αποφασίσουμε σε ποια ηλικία είναι καλύτερο να αρχίσει να τρώει, θα πρέπει να αναζητούμε ένα σύνολο ενδείξεων και όχι να επικεντρωνόμαστε σε ένα μεμονωμένο.

Επιπλέον, το ενδιαφέρον ενός μωρού τεσσάρων μηνών ή πέντε για το φαγητό της υπόλοιπης οικογένειας, ίσως δεν είναι πραγματική όρεξη για φαγητό παρά απλούστερα η τάση του να ενδιαφέρεται να κάνει κι εκείνο ό,τι κάνουν και οι υπόλοιποι γύρω του, ορμώμενο από την τάση του για μίμηση (πηγή).

Ετοιμότητα για εισαγωγή στερεών τροφών επίσης δεν δείχνει και το βάρος του παιδιού. Παλιότερες δοξασίες πως τα περισσότερο ανεπτυγμένα και βαριά μωρά δεν καλύπτονται μόνο με γάλα και πρέπει να ξεκινήσουν να τρώνε νωρίτερα δεν ισχύουν επ’ ουδενί. Επίσης δεν ισχύει και το αντίθετο, δηλαδή ένα μωρό, όχι, δεν έχει ανάγκη να καταναλώσει τροφές νωρίτερα από τους 6 μήνες αν είναι το βάρος του χαμηλό. Η γραμμή των διεθνών οργανισμών είναι συγκεκριμένη και καλεί τους γονείς να ξεκινήσουν να δίνουν στο μωρό στερεές τροφές όταν εκείνο γίνει 6 μηνών, ανεξάρτητα από οποιονδήποτε “μαγικό” αριθμό βάρους.

ΠΩΣ ΕΙΣΑΓΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΤΕΡΕΕΣ ΤΡΟΦΕΣ;

ΜΕΡΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ:

Όταν το μωρό φθάσει στην ηλικία περίπου των 6 μηνών, καλό είναι να κάνει ένα υγιεινό ξεκίνημα, μία ποιοτική είσοδο στον κόσμο των γεύσεων και των υφών του φαγητού.

Να έχετε πάντοτε κατά νου πως η μετάβαση από το γάλα στις στερεές τροφές θέλει χρόνο, χρειάζεται το παιδί να συνηθίσει τη νέα του αυτή καθημερινότητα με τα στερεά γεύματα καθώς και να βελτιώσει τις ικανότητες της μάσησης και της κατάποσης.

Ο χρυσός κανόνας που πρέπει να γνωρίζετε για την εισαγωγή των στερεών είναι πως μέχρι και την ηλικία του ενός έτους, κύρια τροφή για το μωρό είναι το γάλα του, ό,τι γάλα κι αν καταναλώνει. Από το γάλα συνεχίζει να αντλεί τα περισσότερα από τα θρεπτικά συστατικά που έχει ανάγκη, ενώ οι τροφές δρουν συμπληρωματικά σε αυτό και εισάγονται πειραματικά στη διατροφή του παιδιού, για να τις μάθει και να τις συνηθίσει. Η περίοδος που το μωρό ξεκινάει να τρώει στερεές είναι περίοδος προσαρμογής, ώσπου να φτάσει στο σημείο να είναι σε θέση να καταναλώνει ό,τι καταναλώνει και η υπόλοιπη οικογένεια.
Σας τονίζω αυτόν τον κανόνα για να τον κατανοήσετε πραγματικά. Αν τον κατανοήσετε δεν θα έχετε άγχος αν το παιδί τον πρώτο καιρό δεν δείχνει και τόσο ενδιαφέρον για το φαγητό του (που είναι και το πιο σύνηθες). Δεν θα έχετε άγχος όταν τρώει όλες κι όλες τρεις κουταλιές και δεν θα αναρωτιέστε τι κάνετε λάθος και αν το παιδί, τελικά, υποσιτίζεται. Κύρια τροφή του μωρού μέχρι και τον χρόνο είναι το γάλα, οπότε δεν πειράζει αν το μικρό σας δεν τρώει ικανοποιητικά. Μην προβληματίζεστε και κυρίως, μην του “περνάτε” το άγχος και την κακή σας ψυχολογία γιατί με αυτόν τον τρόπο θα συνδυάσει το φαγητό με αρνητικά συναισθήματα και θα δυσκολευτεί ακόμα περισσότερο να το δεχτεί. Μην το πιέζετε ποτέ να φάει όταν δεν ανοίγει το στόμα του ή γυρίζει το κεφαλάκι του από την άλλη πλευρά. Αποδεχθείτε την κατάσταση, σεβαστείτε το παιδί και ξαναπροσπαθήστε με ηρεμία και πολλές τρυφερές κουβέντες την επόμενη φορά.

Πειραματιστείτε και με τις γεύσεις, τους συνδυασμούς, την υφή του φαγητού (άλλα μωρά προτιμούν το φαγητό κρέμα – εντελώς αλεσμένο, άλλα με μικρά κομματάκια, άλλα σε κομματάκια χωρίς άλεσμα, το λεγόμενο Baby-Led Weaning), τη θερμοκρασία του. Αργά ή γρήγορα δεν θα αντιμετωπίζετε πια αυτό το πρόβλημα. Θεωρείται πως μία τροφή μπορεί και να χρειαστεί δέκα ή δεκαπέντε φορές να δοθεί στο μωρό για να τη δεχτεί εκείνο, τελικά. Σημασία έχει να μην παραιτείστε, να μην καταφεύγετε λόγω ανησυχίας σε έτοιμες, ανθυγιεινές τροφές και επιλογές και να επιμένετε στην προσπάθειά σας να προσφέρετε στο μωρό σας ό,τι υγιεινότερο και πιο ποιοτικό μπορείτε.

ΠΟΣΑ ΓΕΥΜΑΤΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΜΩΡΟ;

Ξεκινώντας από την ηλικία των 6 μηνών, δίνουμε ένα γεύμα στερεής τροφής την ημέρα για έναν μήνα. Για παράδειγμα, για όλον τον πρώτο μήνα προσφέρουμε μόνο μεσημεριανό.

Στην ηλικία των 7 μηνών εισάγουμε και δεύτερο γεύμα, δηλαδή μπορούμε να δώσουμε και πρωινό πλέον εκτός από μεσημεριανό.

Μόνο όταν το μωρό φθάσει στην ηλικία των 8 μηνών ενδείκνυται να εισάγουμε και τρίτο γεύμα στη διατροφή του, δηλαδή να φθάσει πια στο σημείο να τρώει πρωί-μεσημέρι-βράδυ.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΗΝ ΠΡΟΣΦΕΡΩ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΕΥΜΑΤΑ;

Αν δώσετε περισσότερα γεύματα στο μωρό από ό,τι πρέπει για κάθε φάση της εισαγωγής στερεών, κινδυνεύετε αφ’ενός να δυσκολέψετε την πέψη τους μιας και το στομάχι του μωρού ενδέχεται να μην είναι ακόμα σε θέση να επεξεργαστεί μεγάλες ποσότητες φαγητού και αφ’ετέρου να λιγοστέψει πρόωρα το γάλα που λαμβάνει.

Όπως τονίστηκε και παραπάνω, βασική τροφή μέχρι και το έτος για το μωρό είναι το γάλα του. Η αυθαίρετη και πρόωρη αντικατάστασή του από στερεές τροφές (και ενδεχομένως μικρότερης θρεπτικής αξίας από το γάλα) υποχρεωτικά θα σημάνει μείωση στην κατανάλωσή του, η οποία δεν θα πρέπει να πέφτει σε χαμηλά όρια. Αυτό είναι ζωτικής σημασίας για τις μητέρες ειδικά που θηλάζουν και που ξέρουν καλά πως μείωση στη ζήτηση = μείωση στην παραγωγή του γάλακτος, πράγμα που δεν είναι θεμιτό να συμβεί πριν τουλάχιστον το παιδί να γίνει ενός έτους.

Μακροπρόθεσμος στόχος της εισαγωγής στερεών είναι όντως ο απογαλακτισμός, όμως είναι στόχος μακροπρόθεσμος (αφορά κυρίως δηλαδή τα παιδιά μετά το έτος), στον οποίο πρέπει κανείς να φτάσει σταδιακά, με σεβασμό στο παιδί και τις ανάγκες του. Η οδηγία πως πρέπει με την εισαγωγή των στερεών το γάλα να περιορίζεται αμέσως στο να προσφέρεται μόνο πρωί-βράδυ είναι ιδιαιτέρως βλαπτική για τον θηλασμό και κατ’επέκταση για την υγεία και τον ψυχισμό του παιδιού που έχει μάθει να θηλάζει χωρίς πρόγραμμα και κατ’απαίτησή του.

ΠΟΙΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΤΙΜΟΤΕΡΟ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ;

Οι πρώτες στερεές τροφές του μωρού θα πρέπει να είναι πλούσιες σε σίδηρο. Για τον λόγο αυτό η καλύτερη επιλογή πρώτου τροφίμου είναι το κρέας, δευτερευόντως τα λαχανικά που θα το συνοδεύουν και ύστερα, σε τρίτη φάση τα φρούτα.

Το φαγητό του μωρού το βράζουμε και στο τέλος χρησιμοποιούμε λίγο από τον ζωμό του για να μπορέσουμε να το αλέσουμε, εκτός εάν ακολουθούμε τη μέθοδο Baby-Led Weaning.

Kάθε νέο τρόφιμο στην εισαγωγή στερεών το προσφέρουμε για δυο-τρεις μέρες χωρίς να δώσουμε και άλλο καινούριο, έτσι ώστε στην περίπτωση εμφάνισης αλλεργίας σε κάτι, να μπορούμε εύκολα να καταλάβουμε ποιο τρόφιμο είναι που προκάλεσε την αλλεργία.

Στην ηλικία των 7 μηνών μπορούμε να προσφέρουμε γιαούρτι πλήρες λιπαρών (κατά προτίμηση πρόβειο). Λίγο πριν τη συμπλήρωση του 8ου μήνα προσφέρουμε δημητριακά με γλουτένη (όχι όμως ολικής άλεσης κατά προτίμηση), όσπρια, μπαχαρικά και μυρωδικά, ενώ στη συμπλήρωση του 9ου δίνουμε ψάρι και αυγό (πηγή). Ξηρούς καρπούς προσφέρουμε λίγο πριν τον χρόνο ενώ μέλι, μαγειρεμένο λάδι, αλάτι, ζάχαρη και φρέσκο γάλα ή αφεψήματα δίνουμε ιδανικά μετά τον χρόνο, μάλιστα τα αφεψήματα είναι καλό να αποφεύγονται μέχρι και τα δύο έτη της ζωής του παιδιού. Το λάδι στις τροφές το προσθέτουμε στο τέλος του μαγειρέματος και το παιδί το καταναλώνει ωμό, για να μην χάνει τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του στις υψηλές θερμοκρασίες του μαγειρέματος.

Στα πλαίσια μίας προσπάθειας που αξίζει να κάνετε, να δίνετε στο μωρό όσο μπορείτε πιο ποιοτικές τροφές με την ανώτατη θρεπτική αξία, μείνετε μακριά από έτοιμα προϊόντα του εμπορίου, επεξεργασμένες τροφές κλπ σε οποιοδήποτε στάδιο της εισαγωγής στερεών. Καμία κρέμα, κανένα ρυζάλευρο, κανένα εμπόρευμα του σούπερ μάρκετ δεν θα γίνει ποτέ πιο ποιοτικό από ό,τι μπορεί να προσφερθεί αντί αυτού στο σπίτι, φρέσκο, με αγνά και προσεγμένα υλικά, παρασκευασμένο από εσάς.

Δεν υπάρχει κανένας λόγος, για παράδειγμα, να δίνετε στο μωρό έτοιμη φρουτόκρεμα όταν μπορείτε να αλέσετε μία μπανάνα, ένα αβοκάντο, λίγο αχλάδι και λίγο χυμό πορτοκάλι και να δώσετε στο μωρό αυτό αντί για την γεμάτη ζάχαρη και συντηρητικά έτοιμη κρέμα με φρούτα αγνώστου προελεύσεως και ποιότητας. Δεν υπάρχει λόγος να εθίζετε το μωρό στη ζάχαρη της μπισκοτόκρεμας για απογευματινό όταν μπορείτε να προσφέρετε λίγο κρέας με λαχανικά από το μεσημέρι, λίγο γιαουρτάκι πρόβειο με μία λιωσμένη μπανάνα μέσα, ένα αυγό μελάτο με λίγη ρίγανη και ένα κομμάτι μαλακό ψωμί.ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ ΠΕΡΙ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΣΤΙΣ ΣΤΕΡΕΕΣ ΤΡΟΦΕΣ

 • Διεθνείς φορείς όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας & η Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία συνιστούν αποκλειστικό θηλασμό ή κατανάλωση ξένου γάλακτος για τους πρώτους κλεισμένους 6 μήνες της ζωής του παιδιού.
 • Η εισαγωγή στερεών τροφών γίνεται στην ηλικία των 6 μηνών ή και λίγο (τονίζεται, λίγο) νωρίτερα, εφ’όσον το παιδί δείχνει σημεία ετοιμότητας για να καταναλώσει στερεά τροφή, όπως αυτά περιγράφονται παραπάνω.
 • Ξεκινάμε την εισαγωγή στερεών δίνοντας ένα γεύμα τον πρώτο μήνα έναρξης, κατά προτίμηση λαχανικά με κόκκινο ή άσπρο κρέας (το κόκκινο προσφέρει περισσότερο σίδηρο) δύο τον δεύτερο μήνα και τρία στην ηλικία των 8 μηνών, όπου εισάγεται και το τρίτο γεύμα χωρίς κίνδυνο πλέον για πρόωρο απογαλακτισμό.
 • Προσφέρουμε στο παιδί όσο γίνεται πιο υγιεινά τρόφιμα, υγιεινά μαγειρεμένα και δείχνουμε υπομονή και επιμονή εάν φαίνεται να αρνείται να φάει. Αποφεύγουμε, σχεδόν ξεχνάμε την ύπαρξη των έτοιμων, επεξεργασμένων τροφών τουλάχιστον για όλο το πρώτο έτος της ζωής του παιδιού.
 • Ο θηλασμός πρέπει να συνεχίσει κατ’ απαίτηση του παιδιού και εισαγωγή στις στερεές τροφές δεν σημαίνει αποθηλασμός ούτε πως αρχίζουμε να προσφέρουμε στήθος μόνο πρωί-βράδυ, τουλάχιστον όχι πριν το έτος.

Εάν έχετε οποιαδήποτε απορία ή εάν χρειάζεστε οποιαδήποτε διευκρίνιση που να μπορώ να σας δώσω, θα χαρώ πολύ να βοηθήσω και να προσπαθήσω να σας καλύψω με την απάντησή μου.

Καλή επιτυχία σ’αυτό το νέο ξεκίνημα για το μωρό σας και εσάς!5 thoughts on “ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΕΡΕΩΝ ΤΡΟΦΩΝ ΕΓΚΑΙΡΩΣ & ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ”

 • Καλημέρα σας,
  Θα μπορούσατε να μου πείτε το όνομα της παιδιάτρου της Δάφνης που συμβουλεύτηκατε για το άρθρο αυτό; Θα με ενδιέφερε να την συμβουλεύω για την διατροφή του παιδιού μου.

  Σας ευχαριστώ.

  • Καλησπέρα, η εν λόγω παιδίατρος είναι η προσωπική μας παιδίατρος και ζούμε στα Χανιά.
   Δεν γνωρίζω αν θα ήταν σε θέση να δώσει τέτοιου είδους συμβουλές μέσω τηλεφώνου, οπότε και δεν μπορώ να σας δώσω τα στοιχεία της. Όμως αν έχετε κάποια συγκεκριμένη απορία θα μπορούσατε να την καταθέσετε εδώ, και αν δεν γνωρίζω να σας απαντήσω μπορώ να τη ρωτήσω και να σας μεταφέρω την απάντησή της!

 • Γεια σας.πολυ ωραιο άρθρο και πολύ βοηθητικο. Εγω ήθελα να ρωτήσω εάν μια μανουλα θέλει να σταματήσει τον θηλασμό στον 6 μήνα πως θα γίνει αυτο;ρωτάω βασισμενη στο ότι το γάλα είναι η βασική του τροφή ώστε να μπορέσω να εισάγω στέρεες τροφές με πιο απλά λόγια αν σταματήσω να θηλάζω θα πρέπει να δώσω φόρμουλα μετα;ελπίζω να καταλάβατε τι θέλω να πω .Ευχαριστώ πολύ.

  • Ναι, αν σταματήσετε να θηλάζετε στον 6ο μήνα θα πρέπει να δώσετε φόρμουλα οπωσδήποτε μετά, μέχρι τουλάχιστον το έτος όπου μπορείτε να δώσετε φρέσκο γάλα στο παιδί. 🙂

   • Καλημέρα και συγχαρητήρια για το blog και το άρθρο.Μήπως αφού η εν λόγω παιδίατρος βρίσκεται στα Χανιά θα μπορούσε να συστήσει κάποιον παιδίατρο Αθήνα που να συμμερίζεται τις απόψεις τις γιατί έχω δυσκολευτεί πολύ και δν εχω βρει ακόμη κάποιον που να μην ξεκινά με ρυζάλευρο αλλά με κρέας και να μη δίνει κρέμες στπαιδι. Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.