TOY ROTATION: ΒΕΛΤΙΣΤΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ & ΔΙΑΤΗΡΗΣΤΕ ΤΗΝ ΤΑΞΗ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΑΣ ΕΥΚΟΛΑ, ΠΡΑΚΤΙΚΑ & ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ

TOY ROTATION: ΒΕΛΤΙΣΤΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ & ΔΙΑΤΗΡΗΣΤΕ ΤΗΝ ΤΑΞΗ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΑΣ ΕΥΚΟΛΑ, ΠΡΑΚΤΙΚΑ & ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ

Δύο θέματα της καθημερινότητας με μικρά παιδιά που φαίνεται ότι απασχολούν αρκετές μητέρες είναι πως είτε τα παιδιά δεν παίζουν με τα παιχνίδια τους αρκετά, είτε ότι το σπίτι συνήθως βρίσκεται σε πλήρη ακαταστασία λόγω του υπερβολικού τους παιχνιδιού. Η μία κατάσταση είναι ουσιαστικά αντίθετη, στο άλλο άκρο από την άλλη. Στην περίπτωση του παιδιού που φαίνεται να μην ενδιαφέρεται για τα παιχνίδια του συναντάμε μαμάδες που δεν ξέρουν πώς να το απασχολήσουν ποιοτικά και δημιουργικά, ενώ στην περίπτωση της ύπαρξης έντονου ενδιαφέροντος του παιδιού για τα παιχνίδια του συνήθως απαντάται παράλληλα και μεγάλη ακαταστασία που πάλι κουράζει: τα παιδιά δημιουργούν ένα μικρό χάος όσο παίζουν και ο χώρος που κινούνται είναι γεμάτος κομμάτια παζλ, τουβλάκια, μπαλάκια, τμήματα σερβίτσιων και κουζινικά, αυτοκινητάκια, όλα διασκορπισμένα προκαλώντας άγχος σε όλα τα μέλη της οικογένειας. Τα καλά νέα είναι πως το toy rotation που θα σας παρουσιάσω σήμερα μπορεί να δώσει μία εύκολη, πρακτική και εφαρμόσιμη λύση τόσο στο ένα ζήτημα όσο και στο άλλο, με τρόπους που θα δούμε μαζί αναλυτικά αν συνεχίσετε να διαβάζετε αυτές τις γραμμές. Στο τέλος του άρθρου μπορείτε να δείτε και τη δική μου προσωπική εμπειρία εφαρμογής του στο παιχνίδι μας, τον λόγο για τον οποίο το έχω επιλέξει και το πώς το χρησιμοποιώ γενικότερα.

Toy Rotation: Βελτιστοποιώντας το Παιχνίδι των Παιδιών - Stunning Mommying

 

“ΠΡΕΠΕΙ ΣΤ’ ΑΛΗΘΕΙΑ ΝΑ ΔΙΑΣΚΟΡΠΙΖΕΙΣ ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΟΥ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ;”

Πριν βιαστείτε να ρωτήσετε κάτι παρόμοιο το παιδί σας, να έχετε υπόψη πως η αλήθεια είναι πως είναι άδικο να κατηγορηθεί ένα μικρό παιδί για την ακαταστασία που προκαλεί καθώς παίζει. Ένα μικρό παιδί δεν μπορεί να δώσει μόνο του τη λύση στο πρόβλημα αυτό – αν και να είστε απόλυτα βέβαιοι πως το αντιλαμβάνεται και το ίδιο. Έχει δειχθεί ότι η ακαταστασία αυξάνει τα επίπεδα άγχους στα παιδιά όσο και στους ενήλικες και τα αποσυντονίζει, τα κάνει αφηρημένα και τους δημιουργεί υπερένταση, όμως το μυαλό τους δεν μπορεί να βρει μόνο του ένα σύστημα αποφυγής της κατάστασης αυτής. Είστε εσείς που είστε επιφορτισμένοι με αυτό το χρέος απέναντί του αλλά και απέναντι στον εαυτό σας, ώστε ούτε να αναλώνεστε σε ανούσιες διαμάχες με τα μικρά σας, ούτε και να απογοητεύεστε από την αταξία στο σπίτι, με όλα τα αρνητικά συναισθήματα που αυτή επιφέρει.

Καθότι η τακτοποίηση είναι μία διαδικασία που, αν μιλάμε για μεγάλη ακαταστασία, χρειάζεται αρκετό από τον (μάλλον ελάχιστο ούτως ή άλλως) χρόνο μας και πολύτιμη ενέργεια, ειδικά αν πρέπει να γίνεται συνεχώς, είναι φυσιολογικό οι γονείς παιδιών που έχουν πάρα πολλά παιχνίδια στη διάθεσή τους και έχουν ως συνήθεια να τα σκορπίζουν δεξιά κι αριστερά, κάποια στιγμή να χάνουν την υπομονή τους και να τους δημιουργείται εκνευρισμός. Ο εκνευρισμός αυτός, αν ξεσπάσει προς λάθος κατεύθυνση, δηλαδή προς εκείνη των παιδιών, δημιουργεί εντάσεις στο σπίτι και καυγάδες που με τη σειρά τους φέρουν ως αποτέλεσμα την “αποσύνδεση” των παιδιών από τους γονείς – δίνουν δηλαδή την αίσθηση της ασυνεννοησίας, της μη συνεργασίας και του μάταιου και στις δύο πλευρές.

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΟ TOY ROTATION

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ TOY ROTATION;

Το toy rotation, ή αλλιώς η εναλλαγή, η κυκλική περιστροφή των παιχνιδιών, είναι ένα σύστημα στο οποίο τα παιχνίδια του παιδιού δεν είναι διαθέσιμα σε εκείνο όλα ανά πάσα στιγμή, αλλά κάποια μόνο από αυτά κάθε φορά. Οι γονείς που εφαρμόζουν αυτό το σύστημα στο σπίτι προσφέρουν στο παιδί τους τα παιχνίδια του λίγα λίγα, και μετά από μερικές μέρες τα εναλλάσσουν με τα παιχνίδια που είχαν προηγουμένως κρατήσει εκτός της διάθεσης του παιδιού.Για παράδειγμα, αν το παιδί σας έχει συνολικά είκοσι παιχνίδια, μπορείτε να του παρέχετε σε κάθε εναλλαγή μόνο τα μισά από αυτά (ή και ακόμα λιγότερα), φροντίζοντας ώστε τα υπόλοιπα να μένουν μακριά του, σε σημείο που δεν θα τα βλέπει και δεν θα μπορεί να τα πάρει και να παίξει μαζί τους. Μετά το πέρας ενός μικρού χρονικού διαστήματος και αφού δείτε πως το παιδί σας έχει παίξει αρκετά με τα εκάστοτε διαθέσιμα παιχνίδια του ένα προς ένα και δείχνει να έχει κορεστεί, μπορείτε να κάνετε το toy rotation, την εναλλαγή τους δηλαδή με τα υπόλοιπα παιχνίδια του παιδιού, τα οποία, ακριβώς επειδή θα έχει μέρες να τα δει και να τα παίξει, είναι σχεδόν βέβαιο πως θα του τραβήξουν την προσοχή και θα του ξαναφανούν ενδιαφέροντα, σαν να ήταν καινούρια.

ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ; ΓΙΑΤΙ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΙ ΤΟ TOY ROTATION;

Το εν λόγω σύστημα κατά πάσα πιθανότητα χρειάζεται σε όλα τα σπίτια όπου ζουν μικρά παιδιά. Η αλήθεια είναι όμως ότι κάποιες φορές είναι σχεδόν επιβεβλημένο να εφαρμοστεί, όπως για παράδειγμα αν:

  • Το παιδί σας έχει πάρα πολλά παιχνίδια (με τα οποία πολλές φορές δεν θέλει καν να ασχοληθεί).

Αν το παιδί σας έχει πάρα πολλά παιχνίδια, το toy rotation μπορεί να το “σώσει” από το να αισθάνεται χαωμένο ανάμεσά τους. Έχετε παρατηρήσει ότι το παιδί σας, όταν βρίσκεται ανάμεσα σε δεκάδες παιχνίδια και εξαρτήματά τους, μοιάζει αποσυντονισμένο; Έχετε δει ότι δεν μπορεί να συγκεντρωθεί για πολλή ώρα στο παίξιμο ενός από αυτά, αλλά “πηδάει” από το ένα στο άλλο, μπλέκοντάς τα και χωρίς να επωφελείται ουσιαστικά από όσα έχει το καθένα μεμονωμένα από αυτά να του προσφέρει;

Ακόμα, μήπως το παιδί αρνείται να παίξει με τα παιχνίδια του; Πολλές φορές, η εικόνα πολλών παιχνιδιών μαζί είναι μία κουραστική εικόνα για το παιδί και το αποστρέφει από εκείνα. Αυτό έχει συνήθως ως αποτέλεσμα το μικρό σας να προσκολλάται σε εσάς συνεχώς, ελαχιστοποιώντας τον προσωπικό σας χώρο και χρόνο και καθιστώντας δύσκολο έργο την εκπλήρωση των υπόλοιπων υποχρεώσεών σας στο σπίτι. Επίσης, όταν το παιδί δεν παίζει με τα παιχνίδια του σας δίνεται η εντύπωση πως τα βαρέθηκε και μπορεί να κάνετε το λάθος να πιστέψετε ότι χρειάζεστε νέα! Σε αυτή την περίπτωση, χωρίς toy rotation, θα βρεθείτε με ακόμη περισσότερα διάσπαρτα παιχνίδια στο σπίτι, με κίνδυνο τελικά το παιδί να τα αντιμετωπίζει μαζικά πια και όχι να τα βλέπει ως μεμονωμένες δραστηριότητες.

Το toy rotation συμφωνεί με τον κανόνα “less is more”. Πέρα από το ότι λιγότερα διαθέσιμα παιχνίδια = λιγότερη ακαταστασία = περισσότερη ηρεμία και ελεύθερος χρόνος για εσάς, ελεύθερος από την υποχρέωση να τακτοποιείτε συνεχώς ένα “βομβαρδισμένο” τοπίο παιχνιδιών, το να έχει ένα παιδί λίγα παιχνίδια στη διάθεσή του το αποτρέπει από το στρες που προκαλεί και στο ίδιο, όπως είπαμε, η αταξία και η υπερπληθώρα ερεθισμάτων. Ένα παιδί που παίζει με λίγα παιχνίδια είναι ένα παιδί που πραγματικά συγκεντρώνεται σε αυτά και τα ευχαριστιέται, ποιοτικά επωφελούμενο από όσα έχουν να του προσδώσουν. Θα έλεγα ότι το toy rotation, τελικά και συνολικά, κάνει τα παιδιά πιο αποδοτικά σε ό,τι είναι αυτό που καλούνται να κάνουν όσο καταπιάνονται με κάτι συγκεκριμένο.

  • Ο χώρος στο σπίτι σας είναι περιορισμένος.

Σε περίπτωση που το σπίτι σας δεν έχει μεγάλους χώρους, ίσως έχετε αναγκαστεί να τοποθετήσετε τα παιχνίδια του παιδιού σας σε κοινόχρηστα δωμάτια όπως το σαλόνι, η κουζίνα, ένα καθιστικό, αντί για το υπνοδωμάτιο του παιδιού. Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, ειδικά αν το παιδί έχει και πολλά παιχνίδια, τότε το toy rotation είναι απαραίτητο για εσάς, αν δεν θέλετε να υπάρχει ακαταστασία σε χώρους που κινείστε συνεχώς και που δεν μπορείτε να τους αποφύγετε ούτε να τους “κρύψετε” προσωρινά, στην περίπτωση για παράδειγμα μιας επίσκεψης στο σπίτι.

Διαλέξτε έναν μικρό αριθμό παιχνιδιών (σύμφωνα με τη μέθοδο της Maria Montessori αυτά θα πρέπει να είναι γύρω στα εννέα και σίγουρα όχι περισσότερα από 12 κάθε φορά) και εναποθέστε τα αρμονικά και όμορφα σε κάποιο έπιπλο όπου το παιδί θα μπορεί να τα βλέπει μεμονωμένα με μια ματιά – μην τα στοιβάζετε σε κουτιά ή ντουλάπια.

  • Το παιδί μένει πολλές ώρες την ημέρα στο σπίτι – το παιδί δείχνει να βαριέται τα παιχνίδια του.

Αν το παιδί σας περνάει πολλές ώρες κάθε μέρα και πολλές φορές την εβδομάδα στο σπίτι, είναι λογικό και αναμενόμενο ότι θα χάσει το ενδιαφέρον του για τα παιχνίδια του ακόμα πιο γρήγορα από ένα άλλο παιδί που ενδεχομένως λείπει στο σχολείο τα πρωινά ή κάνει συχνά κάποια δραστηριότητα εκτός σπιτιού. Με το toy rotation δίνεται η ευκαιρία στο παιδί να “ξεχάσει” και να “ξαναθυμηθεί” τα παιχνίδια του, αφού δεν είναι όλα διαθέσιμα για εκείνο καθημερινά. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να εξασφαλιστεί ότι όταν γίνει το rotation, η περιστροφή δηλαδή, η εναλλαγή των παιχνιδιών που είναι έξω με εκείνα που περιμένουν τη σειρά τους να παρουσιαστούν και να γίνουν διαθέσιμα, το ενδιαφέρον του παιδιού για αυτά θα αναζωπυρωθεί και θα μπορέσει να ασχοληθεί μαζί τους ξανά για ώρα και αρκετές φορές.

  • Το παιδί δεν θέλει καθόλου να συμμετάσχει στη διαδικασία της τακτοποίησης.

Θα το έχετε σίγουρα παρατηρήσει κι εσείς: τα παιδιά και ιδιαίτερα τα νήπια λατρεύουν να είναι “βοηθοί”. Συνήθως ευχαριστιούνται πολύ να συμμετέχουν μαζί με τους γονείς τους σε διάφορες εργασίες και απολαμβάνουν την αίσθηση ότι τα χρειαζόμαστε και ότι μπορούν κι εκείνα να μας φανούν χρήσιμα, ιδιαίτερα όταν αυτό που τους έχουμε αναθέσει είναι κάτι το οποίο μπορούν όντως να φέρουν εις πέρας. Τους αρέσει να προσπαθούν, να μαθαίνουν πράγματα και να γίνονται καλύτερα σε ό,τι καταπιάνονται.Μήπως όμως το δικό σας παιδί φαίνεται να προτιμάει οτιδήποτε άλλο από το συμμάζεμα και την τακτοποίηση των παιχνιδιών του; Μήπως δεν είναι καθόλου δεκτικό στο να σας βοηθήσει να μαζέψετε τα παιχνίδια του όταν το παιχνίδι του τελειώσει κι ενώ συνήθως του αρέσει να σας βοηθάει, τη συγκεκριμένη διαδικασία την αποφεύγει; Αυτό κατά πάσα πιθανότητα μπορεί να οφείλεται στο άγχος που σας έγραψα νωρίτερα ότι κατακλύζει τα παιδιά όταν βρίσκονται σε έναν χώρο όπου βασιλεύει η αταξία.

Η αταξία που δημιουργούν τα πολλά παιχνίδια, τα διασκορπισμένα σε όλο το οπτικό πεδίο του παιδιού, είναι ένας παράγοντας που δημιουργεί υπερένταση, εκνευρισμό και την αίσθηση στο παιδί ότι δεν ξέρει από πού να αρχίσει αν είναι όντως να συμμαζέψει τα πράγματά του. Προκειμένου λοιπόν να αποφύγει το υπερβολικό ερέθισμα και την ενόχληση, κατά βάση, που του προκαλεί η ακαταστασία, δεν θέλει καθόλου να ασχοληθεί με το συμμάζεμα μόλις τελειώσει το παιχνίδι – αν όμως τα παιχνίδια που είχε να συμμαζέψει ήταν ελάχιστα, τότε η ακαταστασία δεν θα ήταν μεγάλη και δεν θα του φαινόταν ακατόρθωτο να καθαρίσει τον χώρο γύρω του.

Σ’αυτό το σημείο θα ήθελα να προσθέσω πως η τάση των γονιών να μαζεύουν μόνοι τα παιχνίδια του παιδιού στο τέλος του του παιχνιδιού, καθότι θεωρούν ότι είναι “δική τους δουλειά”, είναι παιδοκεντρική – δεν θα έπρεπε να είναι δική τους δουλειά. Ακόμη και τα μικρότερα μέλη μιας οικογένειας μπορούν να μάθουν να βοηθούν σε διάφορες εργασίες του σπιτιού, ανάλογα φυσικά με την ηλικία τους και πάντοτε υπό την επίβλεψή σας. Άλλωστε, όπως προείπα, τα περισσότερα παιδιά αγαπούν να είναι βοηθοί και η ενασχόληση με διάφορες μικρές “δουλειές” όπως το συμμάζεμα των παιχνιδιών τους είναι ωφέλιμη για τα ίδια – και γιατί όχι, μπορεί να γίνει ακόμα και διασκεδαστική αν υπάρχει καλή διάθεση!

Μάθετε τι είναι ο παιδοκεντρισμός & γιατί βλάπτει τα παιδιά μας, διαβάζοντας αυτή την ανάρτηση του blog.

ΚΑΘΕ ΠΟΤΕ ΝΑ ΚΑΝΩ ΤΗΝ ΕΝΑΛΛΑΓΗ ΤΩΝ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ;

Δεν υπάρχει αυστηρός κανόνας για το κάθε πότε θα πρέπει να κάνετε toy rotation, αν αποφασίσετε να το εφαρμόσετε ως σύστημα στο σπίτι σας. Η εναλλαγή των διαθέσιμων παιχνιδιών του παιδιού με τα μη διαθέσιμα θα πρέπει να γίνεται όταν αντιλαμβάνεται ο γονέας πως το παιδί έχει χάσει το ενδιαφέρον του για τα παιχνίδια που είναι “έξω” κάθε φορά. Αν το παιδί σας περνάει πολλές ώρες την ημέρα στο σπίτι, είναι λογικό πως θα κουραστεί σύντομα να παίζει με τα ίδια παιχνίδια, οπότε ίσως να είναι σκόπιμο να κάνετε την εναλλαγή κάθε τέσσερις-πέντε μέρες, ανάλογα την περίπτωση, και αντίστοιχα, αν δεν παίζει πολύ με τα παιχνίδια του γενικά, μπορείτε να τα αφήσετε έξω για περισσότερο.

ΠΟΥ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΡΥΨΩ ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΚΤΟΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ;

Τα παιχνίδια που είναι εκτός διαθεσιμότητας για το παιδί θα πρέπει να είναι πραγματικά κρυμμένα από αυτό. Δεν έχει νόημα το toy rotation αν το παιδί μπορεί να φτάσει μόνο του και να βγάλει έξω τα παιχνίδια που θέλει να παίξει από όσα είναι “εκτός”. Φυλάξτε τα παιχνίδια που είναι εκτός περιστροφής σε κάποιο κουτί/μπαούλο και τοποθετήστε το κάπου που το παιδί δεν θα μπορεί να το βρει πριν να είναι η ώρα να γίνει μία εκ νέου εναλλαγή παιχνιδιών.

Το παιδί σας θα πρέπει να έχει τον χρόνο και την ευκαιρία να μείνει με λίγα παιχνίδια στη διάθεσή του (όπως προείπα περίπου εννιά είναι εντάξει για ένα παιδί νηπιακής ηλικίας) ώστε να χρησιμοποιήσει τη φαντασία και τη δημιουργικότητά του και να εξαντλήσει όλους τους ενδεχόμενους τρόπους παιξίματος μαζί τους και να επωφεληθεί τα μέγιστα από αυτά. Η δυνατότητα συγκέντρωσης και πραγματικής εντρύφησης σε μία συγκεκριμένη δραστηριότητα για ώρα είναι κάτι που κατακτάται με τον καιρό και με επιμονή, οπότε μην περιμένετε από ένα παιδί που έχει συνηθίσει να πηδά από το ένα παιχνίδι στο άλλο να αρχίσει από την πρώτη μέρα εφαρμογής του toy rotation να παίζει ήσυχα και για πολύ με το κάθε παιχνίδι μεμονωμένα. Είναι πολύ πιθανό και πολύ λογικό να χρειαστεί χρόνος για να παρατηρήσετε διαφορά στο πώς το παιδί σας μεταχειρίζεται τα παιχνίδια του μετά την εφαρμογή του συστήματος.

Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ TOY ROTATION

Η Δάφνη δεν διαθέτει πολλά παιχνίδια – από τότε που γεννήθηκε η συντριπτική πλειοψηφία των δώρων που λάβαμε σε γενέθλια, βάφτιση κλπ ήταν ρούχα. Δεν είμαι γενικότερα υπερκαταναλωτική και δεν αγοράζω πράγματα αν πραγματικά δεν τα χρειάζομαι, οπότε και τα παιχνίδια που έχω αγοράσει για τη μικρή μου είναι διαλεγμένα με προσοχή και μετά από έρευνα πάνω στο τι παιχνίδι να επιλέξω για την καλλιέργεια συγκεκριμένων δεξιοτήτων.

Λέγοντας αυτά θέλω να καταλήξω στο ότι ο βασικός λόγος που εφαρμόζουμε το toy rotation στο σπίτι μας δεν είναι για να φαίνεται συμμαζεμένο το δωμάτιό της και το σπίτι μας από τα αναρίθμητα παιχνίδια (άλλωστε γενικότερα τακτοποιώ αμέσως ό,τι προκύπτει, δεν αντέχω την ακαταστασία κι έτσι το σπίτι είναι σχεδόν πάντα τακτοποιημένο), αλλά το ότι η μικρή μου περνάει πολλές ώρες της μέρας στο σπίτι και κουράζεται να παίζει ξανά και ξανά με τα ίδια. Ο άλλος λόγος για τον οποίο το έχω επιλέξει ως μέθοδο είναι η ευκαιρία που δίνει στο παιδί να συγκεντρωθεί πραγματικά στα παιχνίδια του και να επωφεληθεί όσο γίνεται περισσότερο από τα οφέλη τους.

Κάνοντας κλικ εδώ, μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο μου για τους λόγους για τους οποίους αγαπώ πολύ τα ξύλινα παιχνίδια και (πλέον) αγοράζω μόνο τέτοια για τα παιδιά μου.

Τώρα που είναι Άνοιξη και είναι και λίγο μεγαλύτερος πλέον ο Αχιλλέας και βγαίνουμε περισσότερες φορές από το σπίτι, κάνω την εναλλαγή περίπου μία φορά την εβδομάδα – τον χειμώνα μπορεί να την έκανα και ανά 4-5 μέρες.

Στο δωμάτιο της Δάφνης υπάρχει μία ραφιέρα γυρισμένη στο πλάι η οποία εξυπηρετεί πάρα πολύ το concept του ότι τα διαθέσιμα παιχνίδια θα πρέπει να είναι εύκολα ορατά από το παιδί και όχι μέσα σε κουτιά. Στη ραφιέρα αυτή εκθέτω κάθε φορά οκτώ διαφορετικά παιχνίδια συν ορισμένα που τα αφήνω εκεί και δεν τα εναλλάσσω όταν έρχεται η ώρα του toy rotation είτε γιατί είναι τα αγαπημένα της μικρής και δεν θέλω να της τα πάρω είτε γιατί χρησιμεύουν και ως διακοσμητικά.

Toy Rotation: Βελτιστοποιώντας το Παιχνίδι των Παιδιών - Stunning Mommying
Η ραφιέρα με τα παιχνίδια της Δάφνης μετά από το πιο πρόσφατο toy rotation που πραγματοποιήσαμε.

Φροντίζω ώστε κάθε εναλλαγή να διαθέτει παιχνίδια που να καλύπτουν διαφορετικές δεξιότητες. Για παράδειγμα, σε κάθε εναλλαγή πρέπει να έχω έξω κάτι για λεπτή κινητικότητα, κάτι για λογική σκέψη, κάτι για επίλυση προβλημάτων, κάτι για εκμάθηση χρωμάτων, κάτι για εκμάθηση σχημάτων κοκ. Δεν έχει νόημα να “κάψω” τρία από τα οκτώ διαθέσιμα παιχνίδια της δίνοντάς της για παράδειγμα να ασχοληθεί με τρία διαφορετικά παζλ – φροντίζω να κρατάω τα διαφορετικά της παζλ για μελλοντικές εναλλαγές.

Κάτι που συνηθίζω να κάνω εδώ και μήνες και βλέπω πως βοηθά αρκετά τη Δάφνη μου να παίξει καν ή να παίξει “σωστά” με τα παιχνίδια της (αν και έχω γράψει αρκετές φορές στο blog την άποψή μου ότι δεν υπάρχει σωστό και λάθος στο παιχνίδι των παιδιών, αν εξασκεί τη φαντασία και καλύπτει τις συγκεκριμένες ανάγκες που έχουν ανά πάσα στιγμή) είναι πως της προσφέρω κάθε παιχνίδι αποδομημένο, με τα κομμάτια του μέσα σε καλαθάκια. Για παράδειγμα, δεν της παρουσιάζω τα παζλ της “λυμένα”, με τα κομμάτια στη θέση τους – αν το έκανα, ποια θα ήταν η πρόκληση για εκείνη, έτσι όπως θα του έριχνε μια γρήγορη ματιά; Δεν θα της ήταν ξεκάθαρο να διακρίνει ποια είναι η δική της δουλειά, το δικό της έργο. Η συγκεκριμένη τακτική εφαρμόζεται ευρέως και στο μοντεσσοριανό σύστημα εκπαίδευσης από το οποίο εμπνέομαι πολύ για την εκπαίδευση και τη γενικότερη διαπαιδαγώγηση της κόρης μου, περισσότερες πληροφορίες για το οποίο μπορείτε να διαβάσετε σ’αυτό το άρθρο μου που σας ετοίμασα πριν λίγο καιρό.Η Δάφνη τα πρωινά παίζει με τα παιχνίδια της μαζί μου και όταν τελειώσουμε το παιχνίδι με ένα-ένα από αυτά, είναι ελεύθερη να συνεχίσει να παίζει μόνη της όποιο θέλει εκείνη. Κάθε φορά που τελειώνουμε με κάποιο παιχνίδι της ζητάω να το βάλει πίσω στη θέση του, στο ράφι του, προς αποφυγή της ακαταστασίας που αγχώνει και αποπροσανατολίζει. Ξεκίνησα να της ζητάω να το κάνει αυτό από όταν ήταν πολύ μικρούλα, οπότε και δεν μπορούσε προφανώς να το κάνει μόνη της, άρα πηγαίναμε μαζί και το αφήναμε στην άκρη πριν ξεκινήσουμε να ασχολούμαστε με το επόμενο. Τώρα πια, στην ηλικία των 26 μηνών, γνωρίζει καλά τη διαδικασία και φυλάει μόνη της το παιχνίδι της πριν περάσει σε άλλο – είναι λίγες οι φορές που τα μπλέκει μεταξύ τους και για να είμαι ειλικρινής, πλέον δεν την αποτρέπω (ενώ παλαιότερα θεωρούσα ότι πρέπει να παίζει με τα παιχνίδια ένα-ένα). Αν η φαντασία του παιδιού επιτάσσει να μπερδευτούν τα μέλη μιας δραστηριότητας με αυτά μιας άλλης, γιατί να την παρεμποδίσω; Το παιχνίδι μας είναι child-oriented, δηλαδή κατευθύνεται από την ίδια τη Δάφνη, είναι άλλα τα πράγματα για τα οποία είμαι εγώ επιφορτισμένη και είναι κυρίως η παρατήρηση του παιδιού και των ενδιαφερόντων του και ο συντονισμός του παιχνιδιού η “δουλειά” μου.

Τα παιχνίδια της Δαφνούλας που βρίσκονται εκτός της διάθεσής της μέχρι ένα επόμενο rotation τα φυλάω σε ένα διάφανο κουτί που κλείνει με καπάκι, ατομικά φυλαγμένα σε σακουλάκια τροφίμων αν περιέχουν μικρά κομμάτια όπως μπαλάκια, μπίλιες, κομμάτια παζλ κλπ. Όσο περισσότερα παιχνίδια διαθέτετε τόσο πιο περίπλοκο και συγκεκριμένα οργανωμένο θα πρέπει εκ των πραγμάτων να γίνει το toy rotation σας, καθώς θα πρέπει να κατηγοριοποιήσετε τα παιχνίδια ώστε να παρουσιάζετε κάθε φορά έναν μικρό αριθμό αυτών και πάντα από διαφορετική κατηγορία ανάπτυξης δεξιότητας.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ που διαβάσατε το άρθρο μου! Ελπίζω ειλικρινά να σας φάνηκε ενδιαφέρον. Θα χαρώ πολύ να μάθω τις σκέψεις σας πάνω στη μέθοδο στα σχόλια παρακάτω, ή να μου στείλετε το μήνυμα ή το σχόλιό σας στη σελίδα μου στο Facebook ή το Instagram. Θα την εφαρμόζατε στο σπίτι σας; Αν την εφαρμόζετε ήδη, θα θέλατε να μοιραστείτε το δικό σας σύστημα και την εμπειρία σας βάσει του πώς “δουλεύει” όλο αυτό για το παιδί και την οικογένειά σας;

Καλή συνέχεια, stunning mommies μου. 💋3 thoughts on “TOY ROTATION: ΒΕΛΤΙΣΤΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ & ΔΙΑΤΗΡΗΣΤΕ ΤΗΝ ΤΑΞΗ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΑΣ ΕΥΚΟΛΑ, ΠΡΑΚΤΙΚΑ & ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ”

  • Εξαιρετικά χρήσιμο και καλογραμμένο Μαρία μου! Μπράβο σου! Συμφωνώ 100% με όλα, άσχετα που στο σπίτι μας αυτή την στιγμή επικρατεί ακριβώς το αντίθετο. Όμως σήμερα θα κάνω γερή εκαθάρριση και θα εφαρμόσω το σύστημα της κυκλικής περιστροφής! θα το κάνω και σε βίντεο μάλιστα 😉 ΑΝΥΠΟΜΟΝΩ! Θα σου γράψω εντυπώσεις!

  • Πολύ χρήσιμο το άρθρο σου Μαρία μου! Στο δικό μας σπίτι επικρατεί ένα χάος παιχνιδιών μέσα σε κουτιά! Πάντα την άφηνα να διαλέγει πράγματα απο μέσα για να παίζουμε, αλλά θα δοκιμάσω αυτή την μέθοδο, να της τα “παρουσιάζω” εγώ, και ο Θεός βοηθός!!!

    Ευχαριστούμε πολύ!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.