ΕΠΑΦΗ SKIN-TO-SKIN: ΜΙΑ ΥΠΕΡΟΧΗ ΑΡΧΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΜΑ & ΤΟ ΜΩΡΟ

ΕΠΑΦΗ SKIN-TO-SKIN: ΜΙΑ ΥΠΕΡΟΧΗ ΑΡΧΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΜΑ & ΤΟ ΜΩΡΟ

Η λαχτάρα μιας μάνας να αγγίξει, να σφίξει πάνω της, να μυρίσει, να κοιταχτεί με το νεογέννητο (ή και μεγαλύτερο) παιδί της είναι ενστικτώδης, πρωτόγονη, βιολογική και καθόλου τυχαία· την αισθάνεται και το μωρό για τη μαμά του στον ίδιο βαθμό. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η επαφή skin to skin (δέρμα με δέρμα) με το μωρό μας είναι τόσο υπέροχη: πέρα από φοβερά ωφέλιμη, είναι και απόλυτα απολαυστική.

Ως επαφή δέρμα με δέρμα με το μωρό (ή αλλιώς “skin to skin contact” ή “kangaroo care”) εννοούμε την τοποθέτηση του γυμνού ή με μία πάνα μόνο μωρού πάνω στο γυμνό στήθος της μητέρας αλλά δυνητικά και του πατέρα του. Ακόμα και ένα λεπτό κομμάτι ύφασμα ανάμεσά τους “χαλάει” την επαφή με τον τρόπο που θέλουμε εμείς να την επιτύχουμε.

Η καλύτερη στιγμή για να ξεκινήσει κάποιος να εφαρμόζει αυτή την τόσο ωφέλιμη αλλά και συναισθηματική πρακτική με το μωρό είναι αμέσως μετά τη γέννησή του. Το ιδανικό θα ήταν το μωρό να λάμβανε τότε τουλάχιστον μία ώρα ανεμπόδιστης δέρμα με δέρμα επαφής με το στέρνο της μητέρας του. Βεβαίως το skin to skin μπορεί να εφαρμοστεί και εκτός νοσοκομείου/κλινικής και σε μεγαλύτερα μωρά, ακόμα και αρκετών μηνών (ναι, μηνών!), και θεωρείται εξίσου ευεργετικό και για εκείνα.

Παρακάτω θα βρεις αναλυτικές πληροφορίες για τα οφέλη και τα αποτελέσματα του skin to skin τόσο στο μωρό όσο και στη μητέρα του ακόμα και μετά από καισαρική τομή, ακόμα και στα ελληνικά μαιευτήρια, καθώς και τρόπους εφαρμογής του skin to skin ανάλογα με την ηλικία του παιδιού!

Οφέλη του Skin to Skin

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΕΠΑΦΗΣ SKIN TO SKIN ΜΕ ΤΟ ΜΩΡΟ ΜΑΣ

ΓΙΑ ΝΕΟΓΕΝΝΗΤΑ ΜΩΡΑ:

 • Η μαμά και το μωρό αλληλεπιδρούν και δένονται αμέσως, με το πρώτο άγγιγμα

Η αίσθηση των απαλών χειλιών και του θερμού στόματος του νεογέννητου μωρού στο στήθος της μητέρας του αποτελούν άριστο ερέθισμα για την έκκριση ωκυτοκίνης από το σώμα της. Η ωκυτοκίνη (γνωστή και ως η ορμόνη της γαλουχίας – μαζί και με την προλακτίνη) είναι η ορμόνη που ενισχύει τον δεσμό της μητέρας με το νεογέννητο παιδί της ενώ παράλληλα βοηθάει τις συσπάσεις που επαναφέρουν τη μήτρα στο φυσιολογικό της μέγεθος μετά τον τοκετό.

H επαφή δέρμα με δέρμα με το μωρό συμβάλλει στη δημιουργία ενός αδιάσπαστου δεσμού μεταξύ της δυάδας μητέρας – βρέφους. Ο δεσμός αυτός ισχυροποιείται από την πρώτη στιγμή, προλαμβάνοντας διαταραγμένες μητρικές συμπεριφορές στο μέλλον και μειώνοντας την πιθανότητα εμφάνισης επιλόχειου κατάθλιψης στη νέα μαμά. Οι μητέρες που εφαρμόζουν την επαφή skin to skin από την πρώτη στιγμή με το παιδί τους είναι πιο τρυφερές μαζί του και πιο ήρεμες ψυχολογικά.

 • Συμβάλλει στην εδραίωση του θηλασμού… 

…διότι προάγει την παραγωγή προλακτίνης στο σώμα της μητέρας, ενώ φαίνεται να έχει σχέση και με τη συνέχισή του θηλασμού για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ενώ η παρεμπόδιση της επαφής skin to skin με το μωρό έχει αποδειχθεί επιζήμια ως προς την επιτυχία του θηλασμού από τις πρώτες κιόλας μέρες της ζωής του νεογέννητου.

H επαφή skin to skin ανάμεσα στη μητέρα και το μωρό καθώς και το έγκαιρο ξεκίνημα του θηλασμού έχουν συνδεθεί επιστημονικά με υψηλότερα ποσοστά αποκλειστικού μητρικού θηλασμού για τους πρώτους 6 μήνες της ζωής του μωρού (σύσταση η οποία προέρχεται και από την UNICEF, την Αμερικανική Παιδιατρική Εταιρεία και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ)). Είναι γνωστό πως ο μακροχρόνιος γενικά θηλασμός οδηγεί σε καλύτερη συνολικά υγεία τόσο για το παιδί όσο και για τη μητέρα του.

Διαβάστε πώς να τοποθετείτε το μωρό στο στήθος σωστά τον πρώτο καιρό, ώστε να μην πληγωθείτε ποτέ αφ’ ενός και αφ’ ετέρου, ώστε να αντλεί αποτελεσματικότερα το γάλα του, χορταίνοντας.

 • Η μητέρα μαθαίνει να χειρίζεται το μωρό της & να αναγνωρίζει τις ανάγκες του που προσπαθεί να της επικοινωνήσει

Το παραπάνω αποτελεί σπουδαίο πράγμα, ειδικά για τις μανούλες που γέννησαν μόλις το πρώτο τους παιδάκι και ενδεχομένως να είναι αγχωμένες για το πώς πρέπει να του φερθούν, να το πιάσουν κλπ. Αποκτούν αυτοπεποίθηση και αισθάνονται πως τελικά θα τα καταφέρουν στον νέο τους ρόλο ως μητέρες ενός μικροσκοπικού πλάσματος που τις έχει απόλυτη ανάγκη!

Επιπλέον, οι μητέρες που εφαρμόζουν την επαφή δέρμα με δέρμα αμέσως μετά τον τοκετό μαθαίνουν γρηγορότερα να ερμηνεύουν τη γλώσσα του σώματος του μωρού, αναγνωρίζοντας πότε αυτό πεινάει. Η έγκαιρη αναγνώριση των σημείων πείνας του μωρού πριν αυτό δυσανασχετήσει έντονα  καθιστά τον θηλασμό ευκολότερο καθώς το βρέφος είναι πιο υπομονετικό όσο η μητέρα προσπαθεί να βρει τον τρόπο θηλασμού που είναι αποτελεσματικότερος για το μωρό και πιο άνετος για εκείνη, συγχρόνως. • Καμία θερμοκοιτίδα: Η θερμοκρασία του σώματος του νεογνού ρυθμίζεται καλύτερα με την επαφή skin to skin με τη μητέρα του

Ως thermal synchrony ορίζεται στα Αγγλικά το φαινόμενο κατά το οποίο στη διάρκεια της επαφής δέρμα με δέρμα η θερμοκρασία του στήθους μίας μητέρας αυξάνεται για να ζεστάνει ένα μωρό που κρυώνει ή μειώνεται για να δροσίσει ένα μωρό που έχει υπερθερμανθεί. Με αυτόν τον τρόπο το μωρό δεν χρειάζεται να μπει στην θερμοκοιτίδα και να αποχωριστεί τη μητέρα του ούτε για ένα λεπτό μετά τη γέννησή του! Ο απότομος χωρισμός του μωρού από τη μητέρα του στρεσάρει πολύ το νεογέννητο, το τραυματίζει ψυχολογικά και θα πρέπει να αποφεύγεται εντελώς αν δεν συντρέχουν ειλικρινείς και επείγοντες ιατρικοί λόγοι.

Για να ζεσταθεί ακόμα περισσότερο το νεογέννητο είναι θεμιτή και η χρήση ενός πανιού ή κουβερτούλας ίσα για να σκεπάσει το κορμάκι του από την έξω πλευρά. Οποιοδήποτε άλλο ύφασμα ανάμεσα στη μητέρα και το παιδί παρεμποδίζει το thermal synchrony και το σώμα της μητέρας δεν μπορεί να κανονικοποιήσει τη θερμοκρασία σώματος του μωρού πια.

 • Προστατεύει το νεογέννητο από μικρόβια και λοιμώξεις

Με την επαφή με το δέρμα της μητέρας (αλλά και του πατέρα του) αμέσως μετά τη γέννησή του, το δέρμα του νεογνού αποικείται από ασφαλή βακτήρια του σώματος των γονιών του. Έτσι, προστατεύεται σε μεγάλο βαθμό από τα παθογόνα βακτήρια που μεταφέρουν οι επαγγελματίες υγείας που τους περιβάλλουν κατά τη διάρκεια του τοκετού.

 • Το skin to skin μειώνει το stress που αισθάνεται το νεογέννητο βρέφος

Η αγκαλιά της μητέρας του ανακουφίζει το βρέφος από το άγχος ή τον φόβο που νιώθει κατά την προσαρμογή του από την ενδομήτρια στην εξωμήτρια ζωή: ας μην ξεχνάμε πως τα μωρά μας καλούνται μετά το σοκ της γέννησης να συνηθίσουν την αλλαγή ολόκληρου του κόσμου που γνώριζαν για εννέα μήνες!

Η επαφή δέρμα με δέρμα φαίνεται να κάνει τα νεογέννητα να έχουν ηπιότερη συμπεριφορά με λιγότερο και λιγότερο έντονο κλάμα και νευρικά ξεσπάσματα, ενώ έχει αποδειχθεί και επιστημονικά ότι μειώνει την κορτιζόλη στο αίμα τους, την ορμόνη δηλαδή που συνδέεται με το άγχος και τα αρνητικά συναισθήματα.

 • Skin to skin & καισαρική

Μία απρογραμμάτιστη καισαρική σε μία γυναίκα της οποίας η επιθυμία ήταν αρχικά να γεννήσει φυσιολογικά ώστε να ζήσει την εμπειρία της γέννησης έτσι όπως τη σχεδίασε η φύση, μπορεί να της προκαλέσει πολύ αρνητικά συναισθήματα. Με το να φέρει η μητέρα στο στήθος της το γυμνό της παιδί έστω και με βοήθεια αμέσως μόλις βγει από την κοιλιά της μπορεί να παρηγορηθεί γιατί έτσι της δίνεται η ικανοποίηση ότι κάνει κάτι αρκετά φυσιολογικό το οποίο δεν χρειάζεται να στερηθεί εξ αιτίας του χειρουργείου.

ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΜΩΡΑ:

 • Η ανεμπόδιστη επαφή με το δέρμα των γονιών μπορεί να ανακουφίσει ένα μωρό από τους κολικούς

Η επαφή των μωρών με το γυμνό δέρμα των γονιών του μπορεί να βοηθήσει και στο να παρηγορήσει ένα μωρό που υποφέρει από κολικούς ή άλλα πονάκια που έχουν συχνά τα μωρά. Μπορείς να δοκιμάσεις να βρεις ένα ήσυχο μέρος του σπιτιού, ζεστό και χωρίς πολλά φώτα, να σκεπαστείτε με μία κουβερτούλα μαζί με το μωρό, να ακούσετε χαλαρωτική μουσική και να μείνετε αγκαλιασμένοι δέρμα με δέρμα μέχρι να νιώσει καλύτερα το μωρό. Πολλά χάδια, τρυφερά λόγια και μεγάλη υπομονή και κατανόηση  από την πλευρά σου μπορούν πραγματικά να κάνουν μεγάλη διαφορά και να ανακουφίσουν το μωρό σου!

 • Πλησιάζει το παιδί και ο πατέρας

Ο πατέρας ενός μωρού μπορεί να συμμετέχει κι εκείνος ενεργά σε όλες τις διαδικασίες που το αφορούν και να έχει τόσες ευκαιρίες να δεθεί με το παιδί του όσες και η μητέρα. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε πως τα μόνα που πραγματικά δεν μπορεί να κάνει ένας πατέρας είναι να κυοφορήσει, να γεννήσει και να θηλάσει· από κει και πέρα μπορεί να είναι παρών σε κάθε πτυχή της ζωής του παιδιού εφ’ όσον το επιθυμεί.

Το skin to skin του μωρού με τον μπαμπά τον κάνει να αισθάνεται χρήσιμος γιατί βλέπει πως κι εκείνος μπορεί να προσφέρει κάτι στο παιδί βοηθώντας και ξεκουράζοντας παράλληλα τη γυναίκα του. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι με τη μέθοδο αυτή αναπτύσσει κι εκείνος τη δική του ξεχωριστή σχέση με το μωρό και αντίστροφα, το μωρό τον γνωρίζει, μαθαίνει να τον αναγνωρίζει και να τον εμπιστεύεται και νιώθει εξίσου ασφαλές και ήρεμο και στα δικά του χέρια. 

ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΟΥΜΕ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΗ ΜΕΘΟΔΟ;

 • Ξαπλώνοντας ανάσκελα τις πρώτες μέρες με το μωρό…

…με γυμνό τον θώρακα και την κοιλιά και με γυμνό μωρό ή με την πάνα του και με ένα κουβερτάκι να σκεπάζει την πλάτη του. Στην πραγματικότητα οι γονείς μπορούν να αγκαλιάσουν το μωρό τους σε όποια στάση τους βολεύει, αρκεί να είναι αρκετά άνετα για να μπορεί το παιδί να “κουρνιάσει” και να ηρεμήσει. Ιδέες για το πού μπορεί να εφαρμοστεί η μέθοδος είναι στο κρεβάτι, στον καναπέ, ή σε μία κουνιστή πολυθρόνα.

Στην περίπτωση που βρεθεί να το κρατάει ανάσκελα η μητέρα, το παιδί θηλάζοντας μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα την υπερπαραγωγή γάλακτος της μαμάς του τον πρώτο καιρό χωρίς να πνίγεται.

 • Χρησιμοποιώντας μάρσιπο, χωρίς μπλούζα

Τα μωρά λατρεύουν έτσι κι αλλιώς τους μάρσιπους, πόσο μάλλον όταν μπορούν να ακουμπούν απ’ ευθείας πάνω στο σώμα των γονιών τους. Τα μωρά έχουν ανάγκη το άγγιγμα και την επαφή και συχνά κοιμούνται με αυτόν τον τρόπο.

…όπως αυτό στον σύνδεσμο παραπάνω. Μάρσιποι-μπλουζάκια είναι εκείνοι οι οποίοι είναι βασικά μπλούζες αλλά έχουν ειδικά διαμορφωμένο χώρο για να μπορέσει το μωρό να χωρέσει κι αυτό μέσα σ’αυτές. Με έναν μάρσιμπο-μπλουζάκι μπορείς να πηγαίνεις παντού με το μωρό πάνω στο δέρμα σου και να επωφελείστε ανά πάσα στιγμή από όλα τα πλεονεκτήματα της μεθόδου.

Τέτοιο είδος μάρσιμπου-μπλούζας μπορείς να παραγγείλεις αν θέλεις από εδώ  αν και δεν είναι καθόλου φθηνοί οι συγκεκριμένοι. Αν κάπου βρεις τέτοιους παρόμοιους σε χαμηλότερη τιμή, μπορείς να με ενημερώσεις και σ’ευχαριστώ εκ των προτέρων!

ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΜΕ ΤΗ ΜΕΘΟΔΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ;

Στο σημείο αυτό ανοίγει ένα μεγάλο κεφάλαιο που αφορά στο τι γίνεται στη χώρα μας με τους γιατρούς και τις γέννες στο οποίο δεν θα ήθελα να εμβαθύνω περισσότερο σε αυτή την ανάρτηση, ωστόσο θα αναφέρω μερικά σημεία που αφορούν το δικαίωμα κάθε γυναίκας στην επιλογή του πλάνου γέννησής της.

Το πλάνο γέννησης είναι ουσιαστικά μία λίστα που καλό είναι να φτιάξει (καλύτερα γραπτά) κάθε ετοιμόγεννη γυναίκα και να τη δώσει στον γυναικολόγο της και εκεί όπου θα γεννήσει. Στο πλάνο γέννησης μπορεί να συμπεριλάβει όλες της τις προτιμήσεις σχετικά με το τι θέλει να συμβεί και τι όχι στη διάρκεια του τοκετού της, αν όλα κυλήσουν ομαλά και αν φυσικά οι επιθυμίες της είναι ασφαλείς για εκείνη και το μωρό.

Μία από τις επιθυμίες της μητέρας η οποία μπορεί να συμπεριληφθεί σε αυτή τη λίστα είναι και το να της δοθεί χρόνος και χώρος να κρατήσει το νεογέννητο παιδί της πάνω της χωρίς ρούχα, ανεμπόδιστα και χωρίς κανείς να της το πάρει έστω και για λίγο για τις καθιερωμένες εξετάσεις που γίνονται στα βρέφη μόλις γεννηθούν. Αυτός ο οποίος είναι υπεύθυνος για το τι θα συμβεί στο παιδί μόλις γεννηθεί στη χώρα μας είναι ο παιδίατρος που έχουμε ορίσει να παρευρεθεί στη γέννα, οπότε αυτός είναι και εκείνος που θα δώσει την εντολή σε όλους να αφήσουν τη δυάδα βρέφους – μητέρας να παραμείνουν στο skin to skin για όση ώρα θέλουν ή για όση ώρα χρειαστεί μέχρι να καταφέρει να θηλάσει το μωρό.

Καλό είναι να κάνεις μία έρευνα πριν αποφασίσεις ποιον παιδίατρο θα επιλέξεις. Μπορείς να επισκεφθείς μερικούς, να τους πεις πώς έχεις φανταστεί τη γέννηση του παιδιού σου και να τους αφήσεις να μιλήσουν για να δεις αν θα μπορέσετε να συμπλεύσετε ή όχι, τελικά. Υπάρχουν παιδίατροι για όλες τις μητέρες, με την έννοια ότι ο καθένας υποστηρίζει κάποια πράγματα και κάποια όχι, με κάποια τάσσεται υπέρ και άλλα τα φοβάται ή δεν τα έχει ξανακάνει και δεν είναι πρόθυμος, οπότε μπορείς να επιλέξεις εκείνον που είναι πιο κοντά στη δική σου ιδιοσυγκρασία και εκείνον που νιώθεις ότι θα υπερασπιστεί και θα σεβαστεί κάθε επιθυμία σου χωρίς να σε προδώσει την τελευταία στιγμή! Με λίγη προσπάθεια θα τον βρεις.

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΔΙΚΕΣ ΣΟΥ ΣΚΕΨΕΙΣ ΠΑΝΩ ΣΤΗ ΜΕΘΟΔΟ; ΑΝ ΕΙΣΑΙ ΕΓΚΥΟΣ ΣΚΕΦΤΕΣΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΣΕΙΣ; ΚΑΙ ΑΝ ΕΧΕΙΣ ΗΔΗ ΓΕΝΝΗΣΕΙ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ, ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΣΕΣ; ΑΝ ΝΑΙ, ΠΩΣ ΤΟ ΚΑΤΑΦΕΡΕΣ, ΠΟΙΕΣ ΟΙ ΓΥΡΩ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ; ΚΑΙ ΠΩΣ ΑΙΣΘΑΝΕΣΑΙ ΟΤΙ ΕΠΗΡΕΑΣΕ ΤΗ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΜΩΡΟ ΣΟΥ & ΤΟ ΜΩΡΟ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ;

 

 

 

 

 1 thought on “ΕΠΑΦΗ SKIN-TO-SKIN: ΜΙΑ ΥΠΕΡΟΧΗ ΑΡΧΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΜΑ & ΤΟ ΜΩΡΟ”

 • Μαρία μου καλορίζικο το μπλογκοσπιτάκι σου! Χαίρομαι που με βρήκες και σε βρήκα! Υπέροχο το άρθρο σου για την επαφή δέρμα με δέρμα. Μπράβο για όσα πρεσβεύεις και αναφέρεις, με βρίσκεις απόλυτα σύμφωνη και νομίζω ότι μοιάζουμε πολύ. Πριν 20 ημέρες λοιπόν γέννησα κ απαίτησα να μου φέρουν το μωράκι μου αμέσως μετά τον τοκετό κ μείναμε αγκαλιά μία ώρα, οπότε κ έμαθε να θηλάζει. Η πρώτες μας στιγμές ήταν ανεπανάληπτες. Δυστυχώς δεν είχα απαιτήσει αναλόγως κ στο πρώτο μου παιδί κ το φέρνω βαρέως. Συνεχίζω τη βόλτα μου λοιπόν στο όμορφο blog σου και ελπίζω να τα λέμε. Τα φιλιά μου!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.