DIY ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΛΕΠΤΗΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΜΕ “ΣΚΟΥΛΗΚΑΚΙΑ”

DIY ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΛΕΠΤΗΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΜΕ “ΣΚΟΥΛΗΚΑΚΙΑ”

Αξίζει, αν δεν την γνωρίζετε ήδη και αν δεν είστε ήδη fans του blog της, να γνωρίσετε τη Μαρία & το “Shabby Mommy”, στο οποίο μεταξύ πολλών άλλων ενδιαφερόντων άρθρων θα βρείτε και πολλές αναρτήσεις με ιδέες για δημιουργικό παιχνίδι που έχει η ίδια πρωτίστως δοκιμάσει με την κόρη της. Μία από τις δραστηριότητες που παρουσίασε και που μπορείτε να δείτε, αν σας ενδιαφέρει, εδώ, είναι η κατασκευή μίας “φωλίτσας”, όπως το εξέλαβα εγώ, με πολύχρωμα σκουληκάκια που ξεπροβάλλουν από αυτήν με στόχο την ανάπτυξη της λεπτής κινητικότητας αλλά και για τον συντονισμό ματιού-χεριού του μωρού που παίζει μ’αυτήν.

Ξέρετε, δεν μου αρέσει καθόλου η ιδέα πως μπορεί να υπάρχουν στιγμές της ημέρας που η Δάφνη να νιώθει ότι δεν έχει τι να κάνει μέσα στο σπίτι μας. Υπάρχουν συγκεκριμένες δραστηριότητες που έχουμε καθιερώσει ως καθημερινές και τις απολαμβάνουμε πάντα, όμως δεν σταματάω γενικά να είμαι στην αναζήτηση νέων ιδεών και προτάσεων για το πώς μπορώ να την απασχολώ δημιουργικά με όλο και περισσότερα υλικά, ώστε να λαμβάνει συνεχώς νέα ερεθίσματα, να μαθαίνει πράγματα & να ψυχαγωγείται παράλληλα. Άλλωστε γενικά βαριέται εύκολα. Και τα παιχνίδια (τα πανάκριβα παιχνίδια!) του εμπορίου που της παίρνουμε κατά καιρούς δεν τα παίζει παρά μόνο για λίγες μέρες.

Ρίξτε μια ματιά σ’αυτά τα αισθητηριακά σακουλάκια που ενθουσίασαν την κόρη μου όταν πλησίαζε την ηλικία των 12 μηνών. 👶

Εμπνευστείτε, λοιπόν, από το παιχνίδι που ξετρύπωσε από το Pinterest η Μαρία με τα σκουληκάκια και που αναπαρήγαγα και που θα σας παρουσιάσω, και σκεφτείτε κατά πόσο θα άρεσε και θα είχε κάτι να προσφέρει και στα δικά σας μικρούλια, αν έχουν ξεπεράσει την ηλικία των 16-17 μηνών περίπου.

DIY παιχνίδι λεπτής κινητικότητας με σκουληκάκια - Stunning Mommying

Τα υλικά που θα χρειαστείτε είναι απλά και οικονομικά, και αν είστε εξοικειωμένες με τη χειροτεχνία και το DIY για παιδιά, πιθανότατα θα τα έχετε ήδη στο ντουλάπι σας:

 • Ένα μικρό, στρογγυλό στεφανάκι από φελιζόλ
 • Σπάγγο από λινάτσα για το τύλιγμα & την κάλυψη του στεφανιού
 • Πολύχρωμα καθαριστικά πίπας που θα αποτελέσουν τα σκουληκάκια (και που θα βρείτε σε χαρτοπωλεία)
 • Χοντρά (ή και λεπτά, αν θέλετε να ανεβάσετε τον) πολύχρωμα καλαμάκια κομμένα σε κομματάκια, σε ένα μπολάκι

DIY παιχνίδι λεπτής κινητικότητας με σκουληκάκια - Stunning Mommying

Ξεκινήστε με την πιο χρονοβόρα δουλειά που έχετε να κάνετε, η οποία είναι να τυλίξετε σφιχτά το στεφάνι σας με τον σπάγγο, προσπαθώντας να μην αφήσετε κενά που θα αποκαλύπτουν το άσπρο του στεφανιού. Δεν είναι καθόλου δύσκολο (αρκεί να μην μπερδεύεται στα χέρια σας ο σπάγγος κατά το τύλιγμα!) και μόλις τελειώσετε, η φωλίτσα για τα σκουληκάκια σας θα είναι έτοιμη.

DIY παιχνίδι λεπτής κινητικότητας με σκουληκάκια - Stunning Mommying

Για το κόλλημα των ακρών του σπάγγου πάνω στο στεφάνι εγώ αντί να κάνω κόμπους χρησιμοποίησα σιλικόνη, που είχα εύκαιρη λόγω της πρόσφατης κατασκευής μπομπονιερών για το αγοράκι μου που περιμένω σε έναν μήνα περίπου, και που αν θέλετε μπορείτε να δείτε κι εσείς κάνοντας κλικ εδώ. 💚

Από εκεί και πέρα το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να καρφώσετε τα σκουληκάκια (καθαριστικά πίπας με λίγο διπλωμένη την ακρούλα τους προς αποφυγήν ατυχημάτων) στο στεφανάκι μπήγοντάς τα όπου μπορείτε πάνω στον σπάγγο. Αν τα καθαριστικά πίπας που έχετε στη διάθεσή σας είναι υπερβολικά μακριά μπορείτε να τα κόψετε σε ομοιόμορφο μήκος με ένα ψαλίδι πριν διπλώσετε την άκρη τους.

DIY παιχνίδι λεπτής κινητικότητας με σκουληκάκια - Stunning Mommying

Παρουσιάστε το παιχνίδι στο μικρό σας, προσφέροντάς του και τα καλαμάκια που ανέφερα νωρίτερα. Δείξτε του ποιος είναι ο στόχος του και πώς παίζεται το παιχνίδι· θα πρέπει να περάσει τα καλαμάκια πάνω από τα σκουληκάκια, πράξη που εξασκεί πολύ τη λεπτή κινητικότητα και τον συντονισμό του ματιού με τις κινήσεις των χεριών, δεξιότητες κρίσιμες και με μεγάλη σημασία για αυτές τις ηλικίες.

Το παιχνίδι αυτό απαιτεί αρκετή συγκέντρωση και προσήλωση από τα μικρά σας, οπότε μην επιχειρήσετε να του παρουσιάσετε το παιχνίδι αν νυστάζει, πεινάει ή αν η τηλεόραση, για παράδειγμα, είναι ανοιχτή! Χρειάζεστε ένα ήρεμο περιβάλλον παιχνιδιού χωρίς πράγματα που θα μπορούσαν να του αποσπάσουν την προσοχή. Αν βλέπετε πως το παιδί δεν μπορεί να ακολουθήσει τις οδηγίες σας κι αντί να κάνει ό,τι του δείχνετε τραβάει τα σκουληκάκια ή αναποδογυρίζει το μπολ με τα καλαμάκια και απλώς τα σκορπίζει τριγύρω, ίσως πρέπει να δοκιμάσετε ξανά κάποια άλλη στιγμή, εξηγώντας του ξανά και ξανά τι πρέπει να κάνει και τι όχι.

Για μεγαλύτερα παιδάκια και για περισσότερη εκμάθηση μέσα από τη δραστηριότητα μπορείτε να ζητήσετε από το μικρό σας να περνάει τα καλαμάκια στα σκουληκάκια που έχουν το ίδιο χρώμα με το καλαμάκι, ώστε να εξασκηθεί και η ικανότητά του να διαχωρίζει τα χρώματα, που είναι κι αυτή βασική. Αν αποφασίσετε να κάνετε κάτι τέτοιο θα πρέπει να έχετε προνοήσει από την αρχή ώστε τα σκουληκάκια πάνω στη φωλίτσα και τα διαθέσιμα καλαμάκια σας να είναι στα ίδια χρώματα. Εμείς χρησιμοποιήσαμε σκουληκάκια και καλαμάκια σε χρώματα πορτοκαλί, σκούρο πράσινο, ανοιχτό πράσινο, μπλε και μωβ, όπως μπορείτε να δείτε στην εικόνα.

DIY παιχνίδι λεπτής κινητικότητας με σκουληκάκια - Stunning Mommying

Η Δάφνη (που σήμερα είναι 19 μηνών) απολαμβάνει να παίζει με τα σκουληκάκια της και συγκεντρώνεται για να καταφέρει να περάσει τα καλαμάκια πάνω από αυτά, ωστόσο τα καταφέρνει χωρίς να δείχνει να δυσκολεύεται και πάρα πολύ. Πάντως το διασκεδάζει! Είναι η δεύτερη μέρα σήμερα που το παίζει, έχει παίξει τρεις φορές και η καθεμία διήρκεσε περίπου 7-10 συνεχόμενα λεπτά! 7-10 συνεχόμενα δημιουργικά, εποικοδομητικά και ποιοτικώς ψυχαγωγικά λεπτά, ωστόσο, που για τις ηλικίες αυτές είναι σπουδαία διάρκεια προσήλωσης σε κάτι.

Μάθετε σ’αυτό το άρθρο του blog περισσότερα οφέλη που προκύπτουν από το αισθητηριακό παιχνίδι.

Περιμένω να μου πείτε πώς σας φαίνεται ως ιδέα το παιχνίδι και αν το φτιάξετε, θα χαρώ πολύ να με ενημερώσετε στα σχόλια της ανάρτησης, στην ανάλογη ανάρτηση του Stunning Mommying στο Facebook ή και στο Instagram, για να το δω κι εγώ!

Καλή και δημιουργική συνέχεια σας εύχομαι stunning μανούλες μου 💋2 thoughts on “DIY ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΛΕΠΤΗΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΜΕ “ΣΚΟΥΛΗΚΑΚΙΑ””

 • Μαρία μου, τέλειο. Τα αγαπώ παρά πολύ και εγώ αυτού του είδους τα παιχνίδια.. ευτυχώς και ο Νικόλας και ο μικρός τώρα ακολουθεί, (έχει καλό δάσκαλο βλέπεις) οπότε ψάχνομαι συνεχώς για νέες ιδέες.
  Καλή Συνέχεια και με το καλό το μωράκι σας❤❤

  • Να τους χαίρεσαι και τους δύο Ευδοξία μου! Είναι τυχεροί που έχουν μια μαμά που ασχολείται μαζί τους όσο εσύ! 💛

   Χαίρομαι που σου άρεσε το παιχνίδι & σ’ευχαριστώ πολύ για τις ευχές!

   Καλή συνέχεια 🌺

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.