6+1 ΣΥΜΒΟΛΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥΣ!

6+1 ΣΥΜΒΟΛΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥΣ!

Δεν υπάρχουν Χριστούγεννα χωρίς χριστουγεννιάτικο δέντρο, αγγελάκια, δώρα, αστέρια! Τα χριστουγεννιάτικα σύμβολα που όλοι αγαπάμε και που σε όλους θυμίζουν τη ζεστή ατμόσφαιρα και τη θαλπωρή της πιο αγαπημένης γιορτής του χρόνου αποτελούν σύμβολα της θρησκείας μας που παραπέμπουν στη γέννηση του Χριστού μας & δεν έχουν προκύψει καθόλου τυχαία.

Συνεχίστε την ανάγνωση για να μάθετε τι σημαίνουν τα αντικείμενα-σύμβολα των Χριστουγέννων και τι μας υπενθυμίζει το καθένα, προσπαθώντας να μας κάνουν καλύτερους ανθρώπους με περισσότερη αγάπη για τους γύρω μας.

  • Χριστουγεννιάτικα μπαστουνάκια

Οι βοσκοί χρησιμοποιούν τα γνωστά σε όλους μας μπαστούνια τους για να επαναφέρουν τα άτακτα πρόβατά τους πίσω μαζί με τα υπόλοιπα του κοπαδιού. Φαίνεται πως τα εν λόγω χριστουγεννιάτικα γλυκίσματα συνδέονται κατά κάποιον τρόπο με αυτό: ίσως μας θυμίζουν να φροντίζουμε για την ευημερία των δικών μας ανθρώπων και όσων έχουμε υπ’ ευθύνη μας, όπως τα παιδιά μας πρωτίστως. Kαι να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τα φέρνουμε στον ίσιο δρόμο, όταν παραστρατούν!

  • Καμπάνες

Τα πρόβατα φορούν στον λαιμό τους κουδούνια, ο ήχος των οποίων βοηθάει τον βοσκό να τα εντοπίζει και να τα επαναφέρει στο κοπάδι του. Οι καμπάνες λοιπόν μας θυμίζουν να ενδιαφερόμαστε πάντοτε για εκείνους που μας έχουν ανάγκη και να βοηθάμε με όποιον τρόπο μπορούμε την ομαλή τους (επαν)ένταξη στο κοινωνικό σύνολο και την κοινωνική τους αποδοχή.

Ιδιαίτερα στις μέρες μας, όπου βασιλεύει ο ρατσισμός, η μισαλλοδοξία και η ομοφοβία, πραγματικά υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που έχουν μεγάλη ανάγκη μία ομαλή αντιμετώπιση από τους συνανθρώπους τους. Δυστυχώς η ομαλή αυτή αντιμετώπιση δεν είναι δεδομένη.  • Αστέρι

Κάποια παγωμένη νύχτα, πριν από χιλιάδες χρόνια στη Βηθλεέμ, ένα λαμπρό αστέρι καθοδήγησε τους Τρεις Μάγους προς τον νεογέννητο Ιησού, για να του δώσουν τα δώρα τους: λιβάνι, χρυσό και σμύρνα. Το αστέρι είναι σίγουρα από τα πιο δημοφιλή χριστουγεννιάτικα σύμβολα σήμερα και μας υπενθυμίζει πως κι εμείς πρέπει να ψάχνουμε τον Χριστό και να κάνουμε βήματα για να βρεθούμε κοντά Του, κάθε ώρα αγαπώντας τους συνανθρώπους μας και με αυταπάρνηση και αυτοθυσία, σύμφωνα με το παράδειγμα Εκείνου.

  • Πράσινο έλατο

Το τόσο αγαπημένο Χριστουγεννιάτικο δέντρο μας (που είναι ένα πράσινο έλατο συνήθως) είναι ένα δέντρο αειθαλές, που επιβιώνει όλες τις εποχές και διατηρεί το χρώμα του πάντοτε. Το έλατο είναι σύμβολο της Αιώνιας Ζωής του Χριστού καθώς και της θυσίας Του, που έδωσε σε εμάς την ευκαιρία να ζήσουμε την Αιώνια Ζωή, αν ακολουθήσουμε όσα μας δίδαξε.

  • Χριστουγεννιάτικο στεφάνι

Και ποιος δεν αγαπάει τα χριστουγεννιάτικα στεφάνια στην πόρτα του σπιτιού του καθ’ όλη τη διάρκεια των γιορτών! Το στρογγυλό τους σχήμα συμβολίζει την πραγματική φύση της αγάπης, που δεν γνωρίζει αρχή και τέλος… Τα χριστουγεννιάτικα στεφάνια συμβολίζουν το αέναο, το αναμφίβολο, όπως η αγάπη του Ιησού για όλους εμάς τους ανθρώπους.

  • Άγγελοι

«Δόξα εν υψίστοις Θεώ, επί γης ειρήνης και εν ανθρώποις ευδοκία…»

Σύμφωνα με την ελληνική Βικιπαίδεια, η υμνολογία αυτή των αγγέλων πάνω από τη Βηθλεέμ της Ιουδαίας κατά τη διάρκεια του γεγονότος της γέννησης του Ιησού αποτελεί μία από τις σημαντικότερες του δόγματος της θρησκείας μας. Ο Αγγελικός αυτός ύμνος υπέρ της Βηθλεέμ ηχεί κάθε χρόνο επί 21 αιώνες στ΄ αυτιά των ανθρώπων όλης της Γης υπενθυμίζοντας το γεγονός της ανατολής του αληθινού φωτός της νέας θρησκείας μέσω της οποίας αναγεννήθηκε ο άνθρωπος. Οι Άγγελοι αποτελούν σύμβολα αθωότητας και αγνότητας.

  • Ανταλλαδή δώρων

Τα δώρα αποτελούν σύμβολα τόσο εκείνων τα οποία προσέφεραν οι Τρεις Μάγοι στο Θείο Βρέφος, όσο και του γεγονότος πως ο Χριστός μας χάρισε το υπέρτατο δώρο με τη γέννησή Του: μία ευκαιρία στην Αιώνια Ζωή, δίπλα σε Εκείνον.

EΣΑΣ, ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΣΑΣ;

Εγώ ξεχωρίζω το στεφάνι για τη σημασία του… Πιστεύω κι εγώ πως η αγάπη δεν έχει όρια, αρχή ούτε και τέλος!

Εσείς;6 thoughts on “6+1 ΣΥΜΒΟΛΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥΣ!”

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.