ΠΛΑΝΟ ΤΟΚΕΤΟΥ: ΤΙ ΕΙΝΑΙ, ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΣΥΝΤΑΞΕΤΕ ΕΝΑ ΔΙΚΟ ΣΑΣ & ΤΙ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΤΕ ΝΑ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΒΕΤΕ ΣΕ ΑΥΤΟ

ΠΛΑΝΟ ΤΟΚΕΤΟΥ: ΤΙ ΕΙΝΑΙ, ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΣΥΝΤΑΞΕΤΕ ΕΝΑ ΔΙΚΟ ΣΑΣ & ΤΙ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΤΕ ΝΑ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΒΕΤΕ ΣΕ ΑΥΤΟ

Το πλάνο τοκετού (birth plan) αποτελεί μία γραπτή κατάθεση-σύνοψη των επιθυμιών σας σχετικά με την εξέλιξη του τοκετού σας αλλά και όποιων καταστάσεων θα επακολουθήσουν, το οποίο δίδεται πριν τη γέννα στον γιατρό σας, τη μαία και σε όποιο άλλο ιατρικό προσωπικό θα είναι παρόν τη μοναδική εκείνη μέρα της γέννησης του παιδιού σας. Το πλάνο τοκετού αποσκοπεί στο να γνωστοποιήσει σε όσους θα αναμειχθούν στη διαδικασία του τοκετού το τι θέλετε και το τι δεν θέλετε να συμβεί στο μωρό σας αλλά και σε εσάς τις ίδιες και είναι πάρα πολύ σημαντικό (και σας συμβουλεύω προσωπικά) να επιχειρήσετε να φτιάξετε ένα με τη βοήθεια και όσων θα σας γράψω παρακάτω, αν θέλετε να έχετε μεγαλύτερες πιθανότητες να βιώσετε τη γέννηση του παιδιού σας έτσι όπως τη θέλετε, ξέρετε πως είναι πιο “σωστή” και πιο υγιεινή και νιώθετε πως σας ταιριάζει περισσότερο.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΕΤΕ ΕΝΑ ΠΛΑΝΟ ΤΟΚΕΤΟΥ;

Στη διάρκεια της εγκυμοσύνης της, κάθε μητέρα θεωρητικά έχει την υποχρέωση να ενημερωθεί σχετικά με το τι συμβαίνει όχι μόνο κατά τη διάρκεια της κύησης στο σώμα της και στο έμβρυο, αλλά και για το τι συμβαίνει την ώρα που γεννιέται το μωρό. Δεν είναι σωστό στην εποχή μας να πηγαίνουμε να γεννήσουμε περιμένοντας να κάνουμε και να δεχτούμε δίχως δισταγμό ό,τι θα μας πει ο εκάστοτε υπεύθυνος εκείνη την ώρα.

Μετά από αρκετό διάβασμα και από διασταύρωση των πηγών σας, θα διαπιστώσετε πως στα περισσότερα νοσοκομεία και μαιευτήρια ακολουθείται μια πεπατημένη μάλλον απαρχαιωμένη, σίγουρα ιατρικοποιημένη και βασικά καθολική, που ορίζει να συμβαίνουν κατά τη διάρκεια αλλά και μετά τη γέννα συγκεκριμένα πράγματα που έχουν σημαντικά, πολλές φορές, μειονεκτήματα τόσο για την υγεία της δυάδας μητέρας-βρέφους όσο και για τον δεσμό τους και την καλή τους ψυχολογία.Για να μην αφήσετε, λοιπόν, να σας επιβληθούν και να σας συμβούν (σε εσάς ή στο μωρό) πράγματα που έχετε αποφασίσει πως δεν θέλετε, καλό είναι να έχετε δηλώσει σε όποιον θα σχετιστεί με τον τοκετό σας τις προσωπικές σας προτιμήσεις για την έλευση του μωρού και για τη μετέπειτα φροντίδα του.

ΘΑ ΕΙΣΑΚΟΥΣΤΟΥΝ & ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΣΕΒΑΣΤΕΣ ΟΙ ΕΠΙΘΥΜΙΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΒΕΤΕ ΣΤΟ ΠΛΑΝΟ ΤΟΚΕΤΟΥ ΣΑΣ;

Αν αποφασίσετε να γεννήσετε έχοντας καταστήσει σαφείς τις προτιμήσεις σας σχετικά με τον τοκετό σας, θα πρέπει να μην ξεχνάτε πως πρωταρχική σημασία έχει η ασφάλεια τόσο της δικής σας ζωής όσο και του βρέφους που θα φέρετε στον κόσμο. Όση έρευνα κι αν έχετε κάνει πάνω σε ζητήματα που αφορούν την εγκυμοσύνη και τη γέννα, είναι προφανές πως η ενημέρωση όσο κι αν αποτελεί όπλο και προνόμιο, δεν μπορεί να σας καταστήσει γιατρούς. Εάν ο γιατρός σας που έχετε επιλέξει και που υποτίθεται πως, άρα, εμπιστεύεστε, κρίνει πως κάποια επιθυμία που συμπεριλαμβάνεται στο πλάνο τοκετού σας μπορεί να αποβεί επικίνδυνη ή ακόμη και μοιραία για τη ζωή σας ή τη ζωή του μωρού, φυσικά και δεν θα την υπακούσει. Άλλωστε κι εσείς δεν θα θέλατε κάτι τέτοιο.

Στην Ελλάδα, δυστυχώς, ιδιαίτερα αν οι προτιμήσεις σας κλίνουν προς έναν φυσικό γενικά τοκετό, χωρίς αχρείαστες ιατρικές παρεμβάσεις και φάρμακα, το προσωπικό των περισσότερων νοσοκομείων και μαιευτηρίων δεν είναι εξοικειωμένο με τις μητέρες που έρχονται να γεννήσουν ενημερωμένες και με άποψη. Ακόμα και στο εξωτερικό που είναι περισσότερο διαδεδομένο το να συντάσσουν οι γυναίκες το επιθυμητό πλάνο τοκετού τους, δεν είναι σπάνιο ακόμα και να χλευάζονται (!) για τις επιλογές τους και για την πίστη τους πως όλα θα κυλήσουν έτσι όπως τα θέλουν εκείνες. Τους φαίνεται υπεροπτικό και επιδεικτικό, ακόμα και υποτιμητικό προς τους ίδιους το να τους υπαγορεύουν πώς να κινηθούν και πώς να χειριστούν τις γυναίκες και το μωρό τους, εάν οι επιθυμίες των γυναικών παρεκκλίνουν από ό,τι το εκάστοτε προσωπικό είναι συνηθισμένο να κάνει.

Για όλους, λοιπόν, τους παραπάνω λόγους, και για να μπορείτε να είστε σίγουρη πως οι προσδοκίες που θα συμπεριλάβετε στο πλάνο τοκετού θα γίνουν σεβαστές όταν έρθει η ώρα, φροντίστε να επιλέξετε με προσοχή και έχοντας εξετάσει ενδελεχώς μέσω της συζήτησης πρωτίστως τον γυναικολόγο και τον παιδίατρό σας και δευτερευόντως, το μέρος όπου θα γεννήσετε. Σκεφτείτε και το ενδεχόμενο να προσλάβετε κάποια μαία της δικής σας νοοτροπίας για να βρίσκεται μαζί σας την ώρα του τοκετού. Δημιουργήστε και πλαισιώστε τον εαυτό σας με μία ομάδα ανθρώπων με τους οποίους έχετε συζητήσει τις ανησυχίες και τις επιθυμίες σας και που αισθάνεστε ασφαλείς πως σας ακούν και σας καταλαβαίνουν ειλικρινά και πως θα κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να σας χαρίσουν την εμπειρία του τοκετού έτσι όπως την θέλετε εσείς. Αυτοί οι άνθρωποι είναι που θα φροντίσουν και θα αναλάβουν να σας υπερασπιστούν τις κρίσιμες ώρες της γέννας, όταν εσείς πιθανότατα δεν θα είστε σε θέση να εξηγείτε στον κάθε παρευρισκόμενο από την αρχή τις απόψεις και τις επιθυμίες σας.

Μην ξεχνάτε πως άλλωστε πρόκειται για τον δικό σας τοκετό, το δικό σας σώμα και το δικό σας παιδί. Είναι δικαίωμά σας να τον βιώσετε, αν δεν υπάρχουν ιατρικοί λόγοι που να επιβάλλουν το αντίθετο, με τον τρόπο που εσείς έχετε επιλέξει και όχι με τον τρόπο με τον οποίο αισθάνονται πιο άνετα και έχουν συνηθίσει άλλοι.

ΤΙ ΝΑ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΒΩ, ΔΗΛΑΔΗ, ΣΤΟ ΠΛΑΝΟ ΤΟΚΕΤΟΥ ΜΟΥ;

Υπάρχουν στάδια σε κάθε γέννα (φάση ωδίνων-διαστολής του τραχήλου, φάση εξωθήσεων, υστεροτοκία-έξοδος του πλακούντα) και για καθένα από αυτά μπορείτε να έχετε συγκεκριμένες προτιμήσεις. Για να ενημερωθείτε σχετικά με τις διαθέσιμες επιλογές για κάθε φάση, μπορείτε να αναζητήσετε στο διαδίκτυο για κατάλληλα άρθρα που συμβουλεύουν τι είναι σωστότερο να συμβαίνει (και γιατί) και τι όχι πάνω σε διάφορα ζητήματα και να μελετήσετε προσεκτικά την εκάστοτε επιχειρηματολογία. Μπορείτε να έχετε άποψη ακόμα και για λεπτομέρειες εκείνης της μέρας, που όμως είναι δυνατόν να κάνουν μεγάλη διαφορά στο πώς θα βιώσετε εσείς και το μωρό σας την όλη εμπειρία της γέννησής του.

Για όσες από εσάς κλίνετε προς έναν κατά το δυνατόν φυσικό τοκετό, ακολουθούν ενδεικτικά παραδείγματα προσδοκιών που μπορεί να έχετε και που μπορείτε να συμπεριλάβετε στο πλάνο τοκετού σας:

Α) ΓΙΑ ΤΗ ΦΑΣΗ ΤΩΝ ΩΔΙΝΩΝ

Στη φάση των ωδίνων, δηλαδή κατά τη διάρκεια των πρώτων συσπάσεων της μήτρας και της αρχικής διαστολής του τραχήλου, μπορείτε να επιλέξετε τον χώρο όπου θα βρίσκεστε (θέλετε να πάτε εξ αρχής στην αίθουσα τοκετού ή προτιμάτε να περάσετε αυτό το στάδιο στο δωμάτιό σας;), το να είστε σε θέση να κινείστε αν ελαττώνει τον πόνο σας (και άρα να μην βρίσκεστε συνέχεια συνδεδεμένη στον καρδιοτοκογράφο), να φάτε αν το θέλετε ή να πιείτε κάτι αν χρειαστεί και όχι να καθηλωθείτε εξ αρχής στο κρεβάτι όπου θα γεννήσετε. Μπορείτε ακόμα και να δηλώσετε πως επιθυμείτε να έχετε τη δυνατότητα να κάνετε ντουζ, αν νιώθετε πως σας ανακουφίζει από τον πόνο και σας βοηθάει να χαλαρώσετε. Διαλέξτε αν θέλετε να φοράτε δικά σας ρούχα ή τη γνωστή ρόμπα που θα σας δώσουν, προκειμένου να νιώθετε άνετα. Επιλέξτε ακόμα και τη θερμοκρασία στον χώρο που θα βρίσκεστε, αν θέλετε να υπάρχει ή όχι για παράδειγμα μουσική ή χαμηλωμένα φώτα στον χώρο σας και σε ποιους ανθρώπους να επιτρέπεται να βρίσκονται μαζί σας για να σας στηρίξουν ψυχολογικά στις επώδυνες (όμως και γλυκές με τον τρόπο τους!) εκείνες ώρες.

Επίσης, και πολύ βασικό, θα θέλατε να σας χορηγηθεί επισκληρίδιος αναλγησία; Αναζητήστε και φυσικά, συμβουλευτείτε και τον γυναικολόγο σας σχετικά με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της επισκληριδίου και αποφασίστε αν θέλετε να χρησιμοποιηθεί για να σας βοηθήσει να χειριστείτε τον πόνο του τοκετού. Συμπεριλάβετε στο πλάνο τοκετού σας την επιθυμία σας πάνω στο θέμα, ωστόσο έχετε υπόψη πως αν αλλάξετε γνώμη και προλαβαίνετε ακόμα να κάνετε τελικά επισκληρίδιο, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Το πλάνο τοκετού δεν είναι κάτι δεσμευτικό για εσάς γενικότερα και αν αποφασίσετε την τελευταία στιγμή κάτι διαφορετικό από όσα νομίζατε πως θα θέλατε για την γέννα σας, μπορείτε να το δηλώσετε.

Δηλώστε στο πλάνο τοκετού σας  γενικά το πώς φαντάζεστε τον εαυτό σας μέσα σε όλο αυτό που θα σας συμβεί, προσπαθώντας ωστόσο να συμπεριλάβετε όσα πραγματικά είναι σημαντικά για εσάς και να είστε ρεαλίστριες ταυτόχρονα και πρόθυμες να κάνετε πίσω αν χρειαστεί. Μην γίνετε απόλυτες ή εριστικές απέναντι στον γιατρό σας αν για ιατρικό λόγο αναγκαστεί να προβεί σε κάποια ενέργεια εκτός πλάνου. Συζητήστε και προφορικά τις σκέψεις σας με την “ομάδα” του τοκετού σας από νωρίς, βρείτε τους κατάλληλους “συμμάχους” και εμπιστευτείτε πως θα προσπαθήσουν ειλικρινά να σας χαρίσουν την εμπειρία που σας ταιριάζει, εάν δεν συντρέξει κάποιος πραγματικός και επείγων ιατρικός λόγος ή αν δεν αλλάξετε γνώμη για κάτι.

Β) ΓΙΑ ΤΗ ΦΑΣΗ ΤΩΝ ΕΞΩΘΗΣΕΩΝ & ΜΟΛΙΣ ΓΕΝΝΗΘΕΙ ΤΟ ΜΩΡΟ

Στο πλάνο τοκετού σας, για τη φάση των εξωθήσεων θα μπορούσατε να ορίσετε εσείς σε ποια θέση-στάση σας βολεύει να εξωθείτε με περισσότερη άνεση και περισσότερο αποτελεσματικά προκειμένου να γεννήσετε πιο γρήγορα.

Επίσης, θα θέλατε να υποστείτε περινεοτομή αν δεν συντρέξει ιατρικός λόγος; Ποιες μέθοδοι θα θέλατε να εφαρμοστούν στο περίνεο προκειμένου να αποφευχθεί η τομή του την ώρα των εξωθήσεων; Συζητήστε με τον γιατρό σας τις επιλογές σας και αναζητήστε γενικότερα πληροφορίες και τρόπους που πιστεύετε ότι σας ταιριάζουν περισσότερο.Στο πλάνο τοκετού μπορεί να συμπεριληφθούν και επιθυμίες που αφορούν το τι θα συμβεί αμέσως μετά τη γέννηση του μωρού. Επιθυμείτε να κάνετε skin to skin και να θηλάσετε αμέσως; Επιθυμείτε το καθυστερημένο κόψιμο του ομφάλιου λώρου και μήπως θέλετε να το κάνετε η ίδια ή ο σύντροφός σας; Θέλετε να καθυστερήσουν να ξεπλύνουν το μωρό από το τόσο ευεργετικό για το δέρμα τους σμήγμα (vernix caseosa); Θέλετε να ζεσταθεί το μωρό στην αγκαλιά σας και όχι στη θερμοκοιτίδα, μακριά από εσάς; Θέλετε να καθυστερήσουν να το εξετάσουν, ώστε να έχετε τον χρόνο που επιθυμείτε για να το κρατήσετε και να δεθείτε μαζί του τις πρώτες στιγμές της ζωής του; Ποιες, γενικότερα, ιατρικές παρεμβάσεις θα θέλατε να “επιτρέψετε” και ποιες όχι, εάν δεν συντρέξει ειλικρινής ιατρικός λόγος;

Γ) ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΝΟΣΗΛΕΙΑΣ ΣΑΣ & ΤΟΥ ΜΩΡΟΥ

Μπορείτε να συμπεριλάβετε στο πλάνο τοκετού σας και τις προτιμήσεις σας για το πώς θα θέλατε να κυλήσει η παραμονή σας στο νοσοκομείο ή στο μαιευτήριο. Θέλετε να κάνετε rooming in; Θέλετε να θηλάσετε αποκλειστικά ή θα επιτρέψετε και την παράλληλη σίτιση του μωρού με φόρμουλα ή άλλα ροφήματα; Θέλετε να δοθεί στο μωρό πιπίλα; Θα θέλατε μήπως να είναι περισσότερο αυστηρό το προσωπικό του μαιευτηρίου σε σχέση με την τήρηση του ωραρίου του επισκεπτηρίου;

Προσπαθήστε να ενημερωθείτε ενδελεχώς για τα ζητήματα που αφορούν τις πρώτες σας ώρες και μέρες με το μωρό από αξιόπιστες πηγές και πάντα έχοντας συμβουλευτεί τον γυναικολόγο και τον παιδίατρό σας για ό,τι σας απασχολεί. Σχηματίστε τις απόψεις και τις επιθυμίες σας και συντάξτε ένα πλάνο τοκετού που σας ταιριάζει και που σας κάνει να αισθάνεστε κατά το δυνατόν άνετα, ασφαλής και ευχαριστημένη.

ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ STUNNING MOMMYING ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΑΣ ΦΑΝΟΥΝ ΧΡΗΣΙΜΑ ΠΡΙΝ ΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΤΟΥ ΠΛΑΝΟΥ ΤΟΚΕΤΟΥ ΣΑΣ

Στην περιγραφή του χαρακτήρα αυτού του blog που μπορείτε να βρείτε αναλυτικά εδώ, θα διαβάσετε πως υποστηρίζω θερμά τις κατά το δυνατόν φυσικές μεθόδους στα πράγματα γενικότερα και ειδικότερα σε ό,τι έχει να κάνει με την εγκυμοσύνη, τη γέννα και την φροντίδα του μωρού.

Με αυτό το σκεπτικό και έχοντας μάθει και ενημερωθεί από πολλές και αξιόπιστες πηγές (μεταξύ των οποίων και οι επίσημες κατευθυντήριες γραμμές διεθνών οργανισμών υγείας, γυναικολογίας και παιδιατρικής) έχω γράψει και μπορείτε να διαβάσετε στο Stunning Mommying διάφορες αναρτήσεις που ίσως σας κατατοπίσουν πάνω σε θέματα που μπορεί να σας προβληματίζουν και να σας ενημερώσουν σχετικά με ζητήματα που αφορούν την γέννηση του μωρού αλλά και τη μετέπειτα πορεία που μπορεί να θέλετε να ακολουθήσουν τα πράγματα που το αφορούν.

Ενδεικτικά, διαβάστε αναλυτικά για τα οφέλη της επαφής skin to skin, που “δένει” τόσο πολύ τη μαμά και το μωρό, που προάγει τον θηλασμό όσο τίποτε και που αρκεί για να μην χρειαστεί το μωρό να μπει σε θερμοκοιτίδα και να χωριστεί από τη μητέρα του, εδώ.

Επιπλέον, μάθετε 6 λόγους για τους οποίους θα θέλατε να γεννήσετε όσο το δυνατόν φυσικότερα και χωρίς ιατρικές παρεμβάσεις και φάρμακα χωρίς ειλικρινείς ιατρικούς λόγους, κάνοντας κλικ εδώ. Συγκεκριμένες παρεμβατικές διαδικασίες που ακολουθούνται πολλές φορές αχρείαστα και από ρουτίνα και που μπορεί να βλάπτουν, τελικά, τα μωρά, μπορείτε να βρείτε εδώ. Μάθετε πώς να τις αποφύγετε και ποιες είναι οι εναλλακτικές σας.

Μάθετε γιατί είναι ζωτικής σημασίας για τον επιτυχή θηλασμό η έγκαιρη έναρξή του και γιατί να μην πτοηθείτε αν ακούσετε από κάποιον τη γνωστή (και απαράδεκτη!) κουβέντα ότι τις πρώτες μέρες δεν έχετε αρκετό γάλα για το μωρό σας, εδώ. Γίνεται, τελικά, να μην έχετε γάλα για το μωρό; Όχι! Στο πλάνο τοκετού σας είναι πολύ βασικό να τονίσετε ότι θέλετε να θηλάσετε αποκλειστικά. Μάθετε γιατί το θέλετε αυτό και γιατί πρέπει να αποφύγετε να δώσετε συμπλήρωμα γάλακτος στο μωρό αν επιθυμείτε να θηλάσετε με μεγαλύτερη ευκολία και για περισσότερο καιρό.

Εδώ, ενημερωθείτε για τη σωστή τοποθέτηση του μωρού στο στήθος σας ώστε να αντλεί το διαθέσιμο γάλα αποτελεσματικά και στον συντομότερο δυνατό χρόνο ήδη από την πρώτη μέρα, χορταίνοντας, μην πληγώνοντας τις θηλές σας, μην δημιουργώντας σας μαστίτιδα και φοβερούς, αχρείαστους πόνους, και μην καθιστώντας τελικά αναγκαία τη χορήγηση συμπληρώματος γάλακτος.

Θα χαρώ να μάθω, μέσα από τα σχόλιά σας εδώ ή στα social media του blog, εάν εσείς είχατε πλάνο γέννησης στις δικές σας γέννες, αν τηρήθηκε και πώς αντιμετωπίστηκε γενικά. Ποιες ήταν οι δικές σας επιθυμίες; Μήπως τελικά αλλάξατε γνώμη για κάποιες; Ποια ανάμνηση σας άφησε, τελικά, ο δικός σας τοκετός και τι θα αλλάζατε, αν μπορούσατε να αλλάξετε κάτι ή αν γεννήσετε ξανά;

Και εσείς που είστε εγκυούλες, πώς κρίνετε την ιδέα του να συντάξετε το δικό σας πλάνο τοκετού; Τι σκέφτεστε να συμπεριλάβετε σε αυτό, εάν το πάρετε απόφαση;

Να είστε όλες καλά, stunning mommies μου, και μην ξεχνάτε πάντα να ενημερώνεστε και να ψάχνεστε για ό,τι σας αφορά & να μην διστάζετε να διεκδικείτε όσα επιθυμείτε για εσάς και το μωρό σας! 💋Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.