ΟΛΑ ΟΣΑ ΣΥΝΕΒΗΣΑΝ ΣΤΟΝ 8ο ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΘΗΛΑΣΜΟ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ, ΣΤΙΣ 5 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2017!

ΟΛΑ ΟΣΑ ΣΥΝΕΒΗΣΑΝ ΣΤΟΝ 8ο ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΘΗΛΑΣΜΟ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ, ΣΤΙΣ 5 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2017!

Με αφορμή τον εορτασμό της εβδομάδας θηλασμού (1-7 Νοεμβρίου), την περασμένη Κυριακή 5 Νοεμβρίου παρευρεθήκαμε οικογενειακώς, για πρώτη φορά, σε μία πολύ ξεχωριστή διοργάνωση! Αναφέρομαι στην εκδήλωση-γιορτή για τον μητρικό θηλασμό, που δεν είναι άλλη από τον Πανελλαδικό Ταυτόχρονο Δημόσιο Θηλασμό ο οποίος διεξήχθη στη χώρα μας για όγδοη χρονιά.

Η εκδήλωση αυτή αποτελεί πραγματοποίηση μίας ιδέας που ανήκει στο Πανελλήνιο Δίκτυο Εθελοντικών Ομάδων Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας και λαμβάνει χώρα σε πάρα πολλές πόλεις (πάνω από πενήντα) της Ελλάδας, όπου μητέρες που θηλάζουν τα παιδιά τους συγκεντρώνονται και θηλάζουν ταυτόχρονα σε συμφωνημένη ώρα. Ο σκοπός αυτού του εγχειρήματος είναι να ευαισθητοποιήσει το κοινό σε ό,τι αφορά τον μητρικό θηλασμό, να ενημερώσει αλλά και να υποστηρίξει τις μητέρες στην απόφασή τους να θηλάσουν παρέχοντας στο παιδί τους με τόση αγάπη όλα τα πολύτιμα οφέλη του μητρικού θηλασμού!Τα Χανιά διαθέτουν μία εξαιρετική ομάδα υποστήριξης του θηλασμού, μέλος του παραπάνω Πανελλήνιου Δικτύου Υποστήριξης, η οποία μέσω του Facebook ενημερώνει, ενθαρρύνει, βοηθάει και παρέχει συμβουλές σε όλες τις μητέρες που ενδιαφέρονται να θηλάσουν. Η ομάδα αυτή αποτελείται από θηλάζουσες μανούλες με μεγάλη εμπειρία καθότι έχουν θηλάσει τα δικά τους παιδιά μέχρι μεγάλες ηλικίες και είναι στη διάθεση των μελών της ομάδας για να βοηθήσει να τα καταφέρουν και άλλες μαμάδες προς την κατεύθυνση αυτή, εθελοντικά και με τις καλύτερες των προθέσεων, από «μητέρα σε μητέρα».

Βρείτε την εν λόγω ομάδα, εδώ.

Η συγκεκριμένη ομάδα λοιπόν είναι αυτή που ανέλαβε και φέτος τη διοργάνωση του Ταυτόχρονου Θηλασμού, στο θέατρο Βλησίδη στα Χανιά. Πάνω από εκατό θηλάζουσες μανούλες συγκεντρώθηκαν για να θηλάσουν τα παιδιά τους στις 12 η ώρα το μεσημέρι στέλνοντας το μήνυμα πως ο ελεύθερος δημόσιος θηλασμός είναι ένα αυτονόητο δικαίωμα παιδιού και μητέρας. Ένα μωρό δεν είναι δυνατόν και δεν θα έπρεπε να περιμένει να βρεθεί σε ιδιωτικό χώρο για να ταϊστεί, αντίθετα θα πρέπει να μπορεί να θηλάσει τη μητέρα του οπουδήποτε, ανά πάσα ώρα και στιγμή!

Η ομάδα διοργάνωσης της εκδήλωσης με τη συμβολή του Δήμου Χανίων φρόντισε να υπάρχουν δημιουργικές δραστηριότητες για την απασχόληση όλων των νηπίων που παρευρέθηκαν στη γιορτή με πολλή μουσική και χορό, ενώ διανεμήθηκαν πολλά ενημερωτικά φυλλάδια για τον θηλασμό. Πολύ όμορφα ήταν και κάποια αναμνηστικά δωράκια που δόθηκαν τόσο στις μητέρες που βρίσκονταν εκεί όσο και σε εκείνες που θήλασαν από τα σπίτια τους διότι δεν κατάφεραν να έρθουν, ενώ ήθελαν!

Τα δωράκια αυτά περιελάμβαναν ένα εικόνισμα της Παναγίας της Γαλακτοτροφούσας για να βοηθάει τις μητέρες να έχουν γάλα για να θρέψουν το μικρό τους, ένα όμορφο βραχιολάκι με μακριά κορδόνια που λάτρεψε η δική μου Δάφνη γιατί μπορεί να παίζει μαζί του την ώρα που πίνει το γάλα της, ένα μπρελόκ, ένα μαγνητάκι για το ψυγείο που υπενθυμίζει τις συνθήκες συντήρησης του μητρικού γάλακτος, για τις μανούλες που το αντλούν με το θήλαστρο! Πρωτότυπη και διασκεδαστική ήταν και η ευκαιρία που έδωσαν στους παρευρισκομένους να φωτογραφηθούν σε photobooth με αστεία prompts σχετικά με τον θηλασμό και ύστερα να κρατήσουν τις φωτογραφίες τους ως ενθύμιο, κι όλα αυτά εντελώς δωρεάν!

Θα ήθελα να ευχηθώ από την πλευρά μου ως θηλάζουσα μητέρα κι εγώ να γίνουν ακόμα περισσότερα βήματα προς την απενοχοποίηση του θηλασμού, ο οποίος συνιστά μια πράξη όχι μόνο θρέψης αλλά και αγάπης, ώσπου ο κόσμος να τον αγκαλιάσει και να θελήσουν όλες οι μαμάδες να τον προσπαθήσουν, για όσο εκείνες θέλουν και για όσο έχουν την όρεξη να τον προσπαθούν! Είναι ένα υπέροχο ταξίδι που εμένα προσωπικά, με έχει φέρει πολύ πιο κοντά στη γυναικεία μου υπόσταση και σε εκείνη ως μητέρας. Είναι ένας τρόπος κι αυτός να «δίνομαι» στο μωρό μου, με όσα έχω και με ό,τι μπορώ.

Ευχαριστώ, λοιπόν, εκ μέρους όλων των μητέρων που παρευρεθήκαμε στη γιορτή του Ταυτόχρονου Θηλασμού, για την ευκαιρία να δώσουμε το παρόν σε μία τέτοια διοργάνωση, στέλνοντας το δικό μας ηχηρό μήνυμα σε όλη τη χώρα πως ο θηλασμός και ιδιαίτερα ο δημόσιος θηλασμός είναι δικαίωμα του παιδιού που δεν θα έπρεπε να προκαλεί εντύπωση σε κανέναν!

Κάνοντας κλικ σ’αυτόν τον σύνδεσμο μπορείτε να βρείτε πολύτιμες συμβουλές για μία εντελώς ανώδυνη και χωρίς τραυματισμούς αρχή στον μητρικό θηλασμό ενώ εδώ μπορείτε να ενημερωθείτε για τα πολλαπλά οφέλη της πρακτικής skin to skin με το νεογέννητο μωρό σας.

 Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.