ΞΥΛΙΝΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ: ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΠΟΥ ΣΕΒΟΝΤΑΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΑΣ

ΞΥΛΙΝΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ: ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΠΟΥ ΣΕΒΟΝΤΑΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΑΣ

Μελετώντας το παιδικό παιχνίδι και ψάχνοντας ποιες δραστηριότητες είναι περισσότερο ωφέλιμες – και με ποιους τρόπους, για την κόρη μου αλλά και για το αγόρι μου, όταν μεγαλώσει λίγο ακόμα, συμπέρανα σύντομα πως τα ξύλινα παιχνίδια έχουν πραγματικά πολλά να προσφέρουν στα παιδιά όλων των ηλικιών.

Παρότι το κόστος αγοράς ορισμένων από αυτά ίσως να φαίνεται αρχικά απαγορευτικό σε κάποιους γονείς, η ποιότητα κατασκευής τους και οι αναρίθμητοι τρόποι με τους οποίους ένα παιδί μπορεί να ασχοληθεί μαζί τους τα κάνουν να αξίζουν τα χρήματά τους και με το παραπάνω. Τα παιχνίδια αυτά δεν αλλοιώνονται, τα παιδιά δεν τα βαριούνται εύκολα και έτσι δεν δημιουργείται συνεχώς η ανάγκη για την αγορά νέων – άρα μακροπρόθεσμα η ουσιαστική τους αξία υπερέχει της αγοραστικής.

Ποια είναι όμως τα οφέλη τους πιο συγκεκριμένα και γιατί είναι σημαντικό να τα εντάξετε στη ζωή των παιδιών σας;

Ξύλινα Παιχνίδια & Παιδιά: Γιατί να τα Προτιμήσετε; - Stunning Mommying

 1. Τα ξύλινα παιχνίδια είναι όμορφα.

Κακά τα ψέματα: η αισθητική των περισσότερων ξύλινων παιχνιδιών δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτή των πλαστικών. Η vintage αισθητική τους δεν περνάει απαρατήρητη και δεν ενοχλούν ακόμα κι όταν βρίσκονται σε χώρους του σπιτιού όπως το σαλόνι, μια και η παρουσία τους δεν συνιστά ακαταστασία.

Η όψη του ξύλου ως υλικού, η υφή του, το βάρος του, η στιβαρότητά του, ακόμα και το πώς μυρίζει ενέχουν κάτι γοητευτικό και τα παιδιά μπορούν να το αντιληφθούν αυτό εξίσου με εμάς. Τα ξύλινα παιχνίδια είναι ελκυστικά και η φυσική τους αίσθηση διεγείρει τον εγκέφαλο των παιδιών προκαλώντας τα να τα εξερευνήσουν.

 1. Τα ξύλινα παιχνίδια φέρνουν τα παιδιά πιο κοντά στην φύση.

Δεν ξέρω αν όλοι συνειδητοποιούμε το πόσο δραματικά έχουμε, οι περισσότεροι, απομακρυνθεί από τη φύση και από ό, τι φυσικό. Τα περισσότερα παιδιά περνούν απαράδεκτα πολύ χρόνο καθημερινά μπροστά από οθόνες και συσκευές, συνήθως μοναχικά, με επιπτώσεις τόσο στη σωματική τους υγεία (παχυσαρκία, προβλήματα στα μάτια, έλλειψη βιταμίνης D κ.ά.) όσο και στην ψυχική αλλά και στην κοινωνικότητά τους.

Η επαφή με το ξύλο των ξύλινων παιχνιδιών είναι ένας απλός τρόπος να έρθουν πιο κοντά στο φυσικό περιβάλλον. Παίζοντας με ξύλινα παιχνίδια ενισχύεται ο δεσμός τους μαζί της, εξοικειώνονται και πλησιάζουν τον φυσικό κόσμο κάνοντας ένα βήμα έξω από τον εικονικό, τον οποίο έχουν τόσο πολύ και από τόσο μικρή ηλικία, τα περισσότερα παιδιά, δυστυχώς συνηθίσει. 1. Τα ξύλινα παιχνίδια είναι ανθεκτικά & ασφαλή για τα παιδιά.

Το ξύλο ως υλικό δεν είναι εύθραυστο, γεγονός που σημαίνει πως έχει περισσότερες πιθανότητες – σε σχέση με το (ειδικά αν είναι και φθηνό) πλαστικό, να αντέξει από πτώσεις και τυχόν κακομεταχείριση από τα παιδιά. Το ότι τα ξύλινα παιχνίδια δεν σπάνε εύκολα συνεπάγεται και ότι πιθανότατα δεν θα διαλυθούν σε αιχμηρά ή/και μικρά κομμάτια που ένα μικρό παιδί μπορεί να βάλει στο στόμα και να τραυματιστεί ή και να τα καταπιεί.

Επιπλέον, τα πιστοποιημένα ξύλινα παιχνίδια περιέχουν μη τοξικά χρώματα συνήθως με βάση το νερό. Έτσι, αν το παιδί που παίζει μαζί τους είναι μικρό σε ηλικία και έχει τη φυσιολογική τάση να φέρνει τα πάντα στο στόμα του, να τα γλείφει και να τα δαγκώνει, δεν κινδυνεύει από την επαφή με χημικά και άλλες επιβλαβείς ουσίες που βρίσκονται συνήθως στα πλαστικά παιχνίδια – πολλά από τα οποία κατά καιρούς αποσύρονται από το εμπόριο, λόγω ακαταλληλότητας των ουσιών που βρέθηκε εκ των υστέρων (!) ότι περιέχουν.

 1. Τα ξύλινα παιχνίδια δεν έχουν συγκεκριμένο σκοπό, εξάπτουν τη φαντασία και καλλιεργούν τη δημιουργικότητα των παιδιών.

Τα ξύλινα παιχνίδια δίνουν την ευκαιρία στο παιδί να παίξει ενεργητικά μαζί τους με όποιον τρόπο θέλει. Κανένας τρόπος παιχνιδιού δεν είναι σωστός ή λάθος, και δεν υπαγορεύεται από το ίδιο το παιχνίδι το πώς θα πρέπει να παίξει το παιδί μαζί του και το ποια θα πρέπει να είναι η επόμενή του κίνηση. Πολλά ξύλινα παιχνίδια είναι γνωστά και ως παιχνίδια open-ended ακριβώς επειδή δεν έχουν σκοπό, δεν έχουν τέλος, δεν «πρέπει» το παιδί να κάνει παθητικά κάτι συγκεκριμένο για να θεωρηθεί το παιχνίδι πετυχημένο.

Τα ξύλινα παιχνίδια αφήνουν το παιδί να καθορίσει πώς θα παίξει μαζί τους, δίνοντάς του ακριβώς εκείνο που χρειάζεται εκείνη τη στιγμή που παίζει. Υπό αυτή την έννοια έχω γράψει στον τίτλο της ανάρτησης πως σέβονται το παιδί. Για παράδειγμα, ένα στρογγυλό κομμάτι ξύλινου παιχνιδιού που ο κατασκευαστής προτείνει να χρησιμοποιηθεί ταξινομημένο μαζί με άλλα στο ίδιο χρώμα ή σχήμα, για το παιδί μπορεί να μην ταξινομηθεί πουθενά, κι απλά να χρησιμοποιηθεί ως πιάτο ή ως μπάλα για το ίδιο!

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να σας μιλήσω λίγο για το θέμα του «λάθος» παιξίματος των παιχνιδιών και να σας δείξω πως δεν υπάρχει αυτό ουσιαστικά, δεν υπάρχει λάθος στο πώς να παίξει το παιδί με τα παιχνίδια του, ιδιαίτερα με τα ξύλινα.

Ως μητέρα που έχω βρεθεί να κάνω το αντίθετο και το μετάνιωσα γιατί τελικά κατάλαβα πως δεν άφηνα το παιδί μου να αξιοποιήσει στο έπακρο τα παιχνίδια του, σας συμβουλεύω να μην προσπαθείτε ως γονείς να κατευθύνετε το παιχνίδι των παιδιών σας. Αφήστε το παιδί σας να εκφραστεί, να εκτονωθεί, να φανταστεί πράγματα, να αναπαραστήσει την καθημερινότητά του (και τελικά να την καταλάβει περισσότερο), να γνωρίσει τον εαυτό του και να συμφιλιωθεί με τα συναισθήματά του μέσα από το παιχνίδι του, παίρνοντας από εκείνο ό,τι του χρειάζεται κάθε φορά. Όταν του συστήνετε ένα νέο υλικό ή παιχνίδι, μπορείτε να του δείξετε πώς μπορεί να το μεταχειριστεί, όμως ως εκεί – αν δείτε πως το παιδί πάει να παίξει μαζί του με άλλον τρόπο, μην το σταματήσετε και μην επεμβαίνετε. Το παιχνίδι των παιδιών θα πρέπει να είναι ελεύθερο και κατευθυνόμενο από τα ίδια.

Ξύλινα Παιχνίδια & Παιδιά: Γιατί να τα Προτιμήσετε; - Stunning Mommying
Προφανώς, αυτά τα ζωάκια δεν έχουν δουλειά στο ξύλινο παιχνίδι της Δάφνης με τις χάντρες! Όμως το παιχνίδι είναι δικό της κι αν αυτή αποφάσισε πως πρέπει να τα κοιμίσει εκεί, εκείνη ξέρει… 😉

Υπήρχε περίοδος που η κόρη μου δεν έπαιζε κανένα της παιχνίδι «σωστά» – και το κάνει ακόμα πολλές φορές. Έβαζε τα κομμάτια από τα ξύλινα παζλ της μέσα στα τρυποπαίχνιδά της και τα κομμάτια από τα τρυποπαίχνιδα πάνω σε πιατάκια για να ταϊσει τα «μωρά» της, τις κούκλες της, αγνοώντας ό,τι ήταν να κάνει με βάση τους κανόνες τόσο του παζλ όσο και του τρυποπαίχνιδου. Δηλαδή δεν έπαιζε «σωστά» κανένα από τα δύο! Απογοητευόμουν που δεν «έπιανε το νόημα» του τι πρέπει να κάνει, ώσπου διαβάζοντας και ψάχνοντας γενικότερα πληροφορίες για το παιδικό παιχνίδι συνειδητοποίησα κι εγώ η ίδια όλα τα παραπάνω.

Να θυμάστε πως το παιχνίδι είναι που θα πρέπει να εξυπηρετεί το παιδί και τις ανάγκες του και όχι αντίστροφα. Τα ξύλινα παιχνίδια μπορούν να γίνουν κατά κάποιον τρόπο ένας άσπρος τοίχος, ένα άσπρο πανί πάνω στο οποίο τα παιδιά θα μπορούν να προβάλλουν τις σκέψεις, τη δημιουργικότητα, τη φαντασία και τις επιθυμίες τους, παίζοντας όπως εκείνα διαλέξουν κάθε φορά, με παράλληλη ενίσχυση και της αυτοπεποίθησης και αυτοεκτίμησής τους μέσα από την ελευθερία του να παίρνουν πρωτοβουλίες.

 1. Τα ξύλινα παιχνίδια ενθαρρύνουν την αλληλεπίδραση με τους άλλους.

Τα παιχνίδια που περιέχουν ήχους, δίνουν εντολές και «οδηγούν” το παιχνίδι γενικά, φαίνεται «πως κάνουν τα πάντα» για το παιδί, αντί για το παιδί, του δίνουν ακόμα και ηχητικές απαντήσεις πολλές φορές κι έτσι το παιδί δεν νιώθει την ανάγκη να προσκαλέσει και κάποιο άλλο άτομο στο παιχνίδι του, απομονώνοντάς το και κάνοντας το παιχνίδι του μοναχικό. Υπό αυτή την έννοια, λοιπόν, τα ξύλινα παιχνίδια ενθαρρύνουν το ομαδικό παιχνίδι και την αλληλεπίδραση του παιδιού με τους φίλους και την οικογένειά του.

Ιδιαίτερα σε σπίτια όπου υπάρχουν αδέρφια, το να ασχολούνται τα παιδιά με δραστηριότητες και παιχνίδια από κοινού είναι πολύ σημαντικό γιατί τους μαθαίνει να μοιράζονται τα πράγματά τους ενώ παράλληλα ενισχύει τον συναισθηματικό δεσμό ανάμεσά τους.

 1. Τα ξύλινα παιχνίδια είναι οικολογικά…

…καθότι ανακυκλώνονται και είναι πλήρως βιοδιασπώμενα. 1. Τα ξύλινα παιχνίδια μαθαίνουν στα παιδιά να συγκεντρώνονται για περισσότερη ώρα στις δραστηριότητές τους.

Πολυάριθμες έρευνες έχουν δείξει πως τα παιχνίδια που λειτουργούν με μπαταρίες και περιέχουν ήχους, φωτάκια και εφέ, στην πραγματικότητα αποσπούν την προσοχή των παιδιών και τα αποτρέπουν από τα να συγκεντρωθούν στο παιχνίδι τους για πολλή ώρα. Τα παιδιά, προκειμένου να ασχοληθούν για ώρα με κάτι, θα πρέπει να βρίσκονται σε ένα περιβάλλον που να το υποστηρίζει αυτό – χρειάζονται ηρεμία, ησυχία και γαλήνη. Τα πολλά οπτικοακουστικά ερεθίσματα τα αποσυγκεντρώνουν και τα αποπροσανατολίζουν από ό, τι κάνουν.

Τα ξύλινα παιχνίδια είναι ήσυχα και αθόρυβα και περιμένουν να πάρουν ζωή από το παιχνίδι και τη φαντασία των μικρών κατόχων τους και όχι από το πάτημα του «On» στο πίσω μέρος τους, όπως τα πλαστικά.

 1. Τα ξύλινα παιχνίδια συμβάλλουν στη διατήρηση ενός πιο τακτοποιημένου σπιτιού…

…έμμεσα. Το γεγονός ότι τα ξύλινα παιχνίδια παραμένουν αναλλοίωτα στον χρόνο και το παιχνίδι μαζί τους είναι ανεξάντλητο, εφ’όσον εξαρτάται από την ηλικία και την όρεξη, κάθε φορά, του παιδιού, ελαχιστοποιεί την ανάγκη συνεχούς αγοράς νέων παιχνιδιών. Όλοι γνωρίζουμε πόσο σημαντικό είναι το παιδί να έχει «λίγα και καλά» παιχνίδια στην κατοχή του για να μην επικρατεί ένα χάος στο δωμάτιό του με πολλά, μικρά ή μεγάλα, «αρτιμελή» ή όχι, παιχνίδια η θέα των οποίων δημιουργεί σύγχυση ακόμα και στο ίδιο.

Όπως σας έγραψα και παραπάνω, τα παιδιά χρειάζονται τακτοποιημένους και όμορφους χώρους για να μπορούν να συγκεντρωθούν (και να παραμείνουν συγκεντρωμένα) στο παιχνίδι και στις δραστηριότητές τους εν γένει, οπότε τα ξύλινα παιχνίδια – που είναι και εκ φύσεως αισθητικά ωραία, συμβάλλουν πολύ και σ’ αυτό.

Ξύλινα Παιχνίδια & Παιδιά: Γιατί να τα Προτιμήσετε; - Stunning Mommying

 1. Τα ξύλινα παιχνίδια είναι, τελικά, οικονομικά.

Η πρώτη σκέψη των περισσότερων ανθρώπων όταν ακούν για ξύλινα παιχνίδια είναι πως πρόκειται για αχρείαστα ακριβά παιχνίδια που δεν υπάρχει λόγος να αγοράσουν εφ’όσον υπάρχουν παρόμοιά τους πλαστικά. Είναι αλήθεια πως το κόστος αγοράς των περισσότερων ξύλινων παιχνιδιών είναι μεγαλύτερο από αυτό των πλαστικών, ωστόσο μακροπρόθεσμα φαίνεται πως αγοράζοντας κανείς ξύλινα παιχνίδια εξοικονομεί χρήματα. Αναρωτιέστε πώς;

 • Τα πλαστικά παιχνίδια χρειάζονται μπαταρίες.

Κατ’ αρχάς, τα περισσότερα πλαστικά παιχνίδια λειτουργούν με μπαταρίες οι οποίες μάλιστα εξαντλούνται γρήγορα. Πέρα από το προφανές κόστος των μπαταριών και τον «μπελά» που συνιστά το να πρέπει να τις αλλάζετε συνεχώς, ένα πλαστικό παιχνίδι χωρίς τις μπαταρίες του είναι συνήθως άχρηστο. Όσο ένα παιχνίδι του παιδιού σας είναι άχρηστο, τα χρήματα που έχετε δώσει για την αγορά του έχουν ουσιαστικά πάει χαμένα! Σε αντίθεση με όλα αυτά, τα ξύλινα παιχνίδια είναι πάντοτε έτοιμα να κάνουν απόσβεση του ποσού που στοίχισαν καθότι είναι πάντα διαθέσιμα για ανεξάντλητο, ελεύθερο, ποιοτικό, δημιουργικό παιχνίδι.

 • Τα ξύλινα παιχνίδια δεν σπάνε

Όπως ανέφερα παραπάνω, τα ξύλινα παιχνίδια είναι ανθεκτικότερα από τα πλαστικά και άρα έχουν μεγαλύτερη διάρκεια στον χρόνο. Αυτό δεν σημαίνει μόνο πως το παιδί σας θα μπορεί να παίζει μαζί τους για χρόνια, αλλά και πως τα αδέρφια του, ακόμα και τα ξαδέρφια, οι φίλοι ή και τα μελλοντικά σας εγγόνια (!) θα μπορούν ίσως να παίξουν μαζί τους. Τα ξύλινα παιχνίδια συνήθως μπορούν να συντροφεύουν τα παιδιά σας για μια ζωή, πράγμα όμορφο και για όσους αρέσκονται στο να κρατούν ενθύμια από την παιδική τους ηλικία.

 • Τα ξύλινα παιχνίδια μεγαλώνουν μαζί με το παιδί

Καθώς το παιδί σας μεγαλώνει και αναπτύσσεται σωματικά, πνευματικά, συναισθηματικά και οι ικανότητές του πολλαπλασιάζονται, μπορεί να ανακαλύψει νέους τρόπους παιχνιδιού με τα ξύλινα παιχνίδια του βοηθώντας το να αναπτύξει κι άλλες δεξιότητες, όπως τις μαθηματικές ή τις δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων – ανάλογα το παιχνίδι. Ακριβώς επειδή στα ξύλινα παιχνίδια δεν υπάρχει κανείς που να υπαγορεύει τον τρόπο που θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν, τα παιχνίδια αυτά σε συνδυασμό με τη φαντασία και τη δημιουργική σκέψη των παιδιών μπορούν να χρησιμοποιηθούν με αναρίθμητους τρόπους από παιδιά όλων των ηλικιών.

Συνοπτικά, το marketing στις μέρες μας φαίνεται πως υπαγορεύει πως τα καλύτερα παιχνίδια για τα παιδιά μας είναι τα πλαστικά. Πασίγνωστες, διαφημισμένες εταιρείες σπεύδουν στην παραγωγή όλο και πιο σύνθετων και τεχνολογικά προηγμένων παιχνιδιών που μιλάνε, χορεύουν, τραγουδούν, παίζουν μουσική, διαθέτουν φωτάκια, εφέ κ.ά. , ισχυριζόμενες ότι είναι εκπαιδευτικά και πως βοηθούν στην ανάπτυξη των παιδιών με χίλιους τρόπους. Αυτό δεν είναι ψέμα – υπάρχουν όντως παιχνίδια τέτοιου είδους που μπορούν να διδάξουν στα παιδιά διάφορα πράγματα και σε χαμηλότερες τιμές από ό,τι τα αντίστοιχα ξύλινα.

Ωστόσο, όπως είδαμε, η χρήση των πλαστικών παιχνιδιών είναι σχεδιασμένη να είναι βραχυπρόθεσμη. Το παιχνίδι μαζί τους είναι συνήθως μοναχικό και εξ ορισμού στερείται δημιουργικότητας και πρωτοβουλίας εκ μέρους του παιδιού, την ώρα που τα ξύλινα παιχνίδια, με τους χαμηλούς τους τόνους και χωρίς να έχουν τίποτα το φανταχτερό, του δίνουν την ευκαιρία να εκφραστεί και να παίξει μαζί τους με όποιον τρόπο υπαγορεύει η φαντασία του.

Καλλιεργήστε στο παιδί σας το ενδιαφέρον για το ξύλινο παιχνίδι προσφέροντάς του την ευκαιρία να αποκτήσει κάποιο από μικρή ηλικία και δείτε το να διασκεδάζει & να αναπτύσσει τις ικανότητές του, καθώς οι δυο τους μεγαλώνουν μαζί!

 4 thoughts on “ΞΥΛΙΝΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ: ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΠΟΥ ΣΕΒΟΝΤΑΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΑΣ”

 • Μαρία, τα λες πάρα πολύ σωστά, μπράβο σου! Ειναι καιρός να εξελιχθούμε λίγο και να πάμε σε ποιο ασφαλή παιχνίδια! Η αλήθεια είναι οτι ενώ έχουν τα κορίτσια μου αρκετά ξύλινα παιχνίδια, κάποιες φορές φοβάμαι μόνο να μην χτυπήσουν με αυτα! Είναι όμως ποιο ασφαλή απο χημικές ουσίες όπως είπες και νομίζω δεν υπάρχει μωρο που δεν θα βάλει παιχνίδι στο στόμα του!!!!! Με λίγη προσοχή την ώρα που παίζουν είναι ποιο εποικοδομητικά!

 • Τα αγαπώ τα ξύλινα παιχνίδια! Είναι τόσο όμορφα κι όπως είπες ανθεκτικά. Έχουμε κάποια, που είναι σαν καινούρια, μπορεί άνετα να τα παίξει το δεύτερο παιδί μου χωρίς να του φαίνονται παλιά και χρησιμοποιημένα. Έχουμε και πολλά από τ΄αλλα βέβαια, τα πλαστικά με τις μπαταρίες! Αν και συμφωνώ ότι δε χρειάζονται τόσα! Το παιδί παθαίνει σύγχιση και δεν ξέρει με τι να πρωτοασχοληθεί!

  • Μαζεύονται εύκολα τα πλαστικά. Είναι και πρώτα στην προτίμηση όσων κάνουν δώρα σε παιδί, μαζί με τα ρούχα! Λίγοι σκέφτονται ένα βιβλίο ή ένα ξύλινο παιχνίδι.

   Σε ευχαριστώ πολύ για το σχόλιό σου Έφη μου! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.