ΠΑΡΕΜΒΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΣΤΟ ΝΕΟΓΕΝΝΗΤΟ ΜΩΡΟ ΣΑΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΑΡΝΗΘΕΙΤΕ ΣΤΟ ΜΑΙΕΥΤΗΡΙΟ

ΠΑΡΕΜΒΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΣΤΟ ΝΕΟΓΕΝΝΗΤΟ ΜΩΡΟ ΣΑΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΑΡΝΗΘΕΙΤΕ ΣΤΟ ΜΑΙΕΥΤΗΡΙΟ

Το θέμα της ιατρικοποίησης της εγκυμοσύνης, του τοκετού και της συμπεριφοράς απέναντι στο νεογέννητο πλάσμα που ήρθε στη ζωή, είναι πλέον λίγο πολύ γνωστό. Το πολύ θετικό όμως είναι πως σήμερα όλο και περισσότερες μητέρες στρέφονται προς πιο φυσικές μεθόδους γενικά σε ό,τι αφορά εκείνες και το μωρό τους. Ενημερώνονται, αμφιβάλλουν – αμφισβητούν τους γιατρούς τους, σκέφτονται κριτικά, ζητούν δεύτερες γνώμες, πλέον, και συνειδητοποιούν πως η γνώση είναι όπλο, κινητοποιώντας παράλληλα και η μία την άλλη.

Υποστηρικτικά καθώς λειτουργεί το Stunning Mommying στους φυσικούς τρόπους και τις φυσικές μεθόδους γενικότερα, ως νοητή… συνέχεια του άρθρου του blog που μιλούσε για τους λόγους για τους οποίους μπορεί να θέλετε να υποδεχθείτε το μωρό σας στη ζωή σας γεννώντας φυσικά, χωρίς παρεμβάσεις (και το οποίο μπορείτε να βρείτε εδώ), είναι η ανάρτηση που διαβάζετε αυτή τη στιγμή.

Μάθετε, λοιπόν, ποιες ιατρικές και όχι μόνο παρεμβάσεις μπορείτε με ασφάλεια να αρνηθείτε στο προσωπικό του μαιευτηρίου σας για να χαρίσετε στο μικρό σας ένα φυσικό ξεκίνημα στη ζωή του. Ένα ξεκίνημα μακριά από αχρείαστα φάρμακα “βαριά”, και περισσότερο κοντά και αγκαλιάζοντας με εμπιστοσύνη στη φύση τους τρόπους και τους μηχανισμούς που διαθέτει το ίδιο το νεογέννητο από μόνο του ως οργανισμός, για να επιβιώνει και να προστατεύεται ανά πάσα στιγμή.

Να σημειωθεί σ’αυτό το αρχικό σημείο ωστόσο, αν και νομίζω πως καταστάθηκε ήδη σαφές από όσα σας έγραψα παραπάνω, θα διαβάσετε ποιες παρεμβάσεις μπορείτε να αρνηθείτε όταν όντως δεν είναι απαραίτητες. Εάν υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα με το νεογέννητο, οποιαδήποτε (βάσιμη και δικαιολογημένη) ανησυχία του γιατρού ή αν υπάρχει γενικά πραγματική ανάγκη και ιατρικό επείγον, εννοείται πως πρέπει να αφήσετε τους ειδικούς να βοηθήσουν το μωρό σας με όποιον τρόπο κρίνουν εκείνοι κατάλληλο.

Εμείς οι σκεπτικές μητέρες και όσες είμαστε και υπέρ των φυσικών μεθόδων δεν είμαστε γιατροί. Κι ούτε θέλουμε να ακυρώσουμε το λειτούργημα που ασκούν, τη δυσκολία του, ή να αμφισβητήσουμε ότι σώζουν αμέτρητες ζωές. Θέλουμε μόνο να μην παρεμβαίνουν σε θέματα που δεν είναι ιατρικά, να μην τρομοκρατούν εμάς τις μητέρες και να σεβαστούν το δικαίωμα των νεογέννητων σε ένα “καθαρό” από παρεμβάσεις ξεκίνημα της ζωής τους, όσο και το δικό μας να γεννάμε φυσικά, στον χρόνο και με τον τρόπο που επιλέγει σοφά ο οργανισμός μας, αν όλα βαίνουν καλώς.

Παρεμβάσεις στο νεογέννητο που μπορείτε να αρνηθείτε με ασφάλεια

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΓΕΝΝΗΤΟΥ ΣΤΗ ΘΕΡΜΟΚΟΙΤΙΔΑ

Τα υγιή και τελειόμηνα βρέφη δεν χρειάζεται να χωρίζονται από τη μητέρα τους για να μπουν σε θερμοκοιτίδα. Το σώμα της μητέρας, θαυμαστά, διαθέτει την ικανότητα να ανεβάζει τη θερμοκρασία του στο στέρνο της γυναίκας όσο χρειάζεται για να θερμάνει το νεογέννητο μωρό της (thermal synchrony). Για να μπορέσει να λειτουργήσει αυτό θα πρέπει η μητέρα και το παιδί να έχουν ανεμπόδιστη από οποιοδήποτε ύφασμα επαφή δέρμα με δέρμα (skin-to-skin) για όση ώρα χρειαστεί ώσπου το μωρό να “ζεσταθεί”.

Σκόπιμο κρίνεται μόνο να σκεπαστεί η δυάδα με κάτι από πάνω, απαραίτητα όμως χωρίς να μπαίνει ανάμεσα στα κορμιά τους.

Διαβάστε για τα πολλαπλά, πολύτιμα οφέλη της επαφής δέρμα με δέρμα (skin-to-skin), εδώ.

  • ΕΝΕΣΗ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ Κ

Χωρίς αρκετή βιταμίνη Κ στον οργανισμό του, το νεογέννητο είναι δυνατόν να παρουσιάσει διαταραχές στην πήξη του αίματος με φανερή ή εσωτερική αιμορραγία ή εμφάνιση μωλώπων. Αυτή η κατάσταση αν και σπάνια είναι όντως πολύ επικίνδυνη για το μωρό γιατί μπορεί να μην έχει συμπτώματα (εάν η αιμορραγία είναι εσωτερική) και μπορεί να εκδηλωθεί μέσα στις πρώτες εβδομάδες μετά τη γέννησή του, όπου το μωρό δεν θα έχει πια συνεχή ιατρική παρακολούθηση.Οι περισσότεροι παιδίατροι συστήνουν, για αυτόν τον λόγο, την προληπτική χορήγηση βιταμίνης Κ στα νεογέννητα. Η ένεση αυτή ωστόσο περιέχει 20.000 φορές την ποσότητα βιταμίνης Κ που υπάρχει ήδη στον οργανισμό των νεογέννητων και θεωρείται από πολλούς γιατρούς – οπαδούς των φυσικών μεθόδων πως τέτοια υπερδοσολογία σε μωρό μόλις μίας μέρας ίσως είναι επικίνδυνη.

Η δόση βιταμίνης Κ (η γεμάτη συντηρητικά, μεταξύ άλλων) που περιέχεται στην εν λόγω ένεση είναι 5.000 φορές περισσότερη από τη συνιστώμενη καθημερινή επιτρεπτή για νεογέννητα μωρά και, αν και η ένεση γίνεται ενδομυικά και άρα η βιταμίνη διαχέεται αργά στον οργανισμό, είναι πάρα πολύ πιθανό να τον βλάψει παρόλα αυτά. Οι ενδομυικές και ενδοφλέβιες ενέσεις, με τη σειρά τους, ενέχουν μεγάλο κίνδυνο πρόκλησης σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης και πολλοί γιατροί προτιμούν εν τέλει να κάνουν την ένεση απλώς υποδόρια.

ΦΥΣΙΚΗ, ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ:

Αν το μωρό σιτίζεται με φόρμουλα, ο κίνδυνος για έλλειψη της βιταμίνης Κ και άρα για σοβαρή αιμορραγία για το νεογέννητο είναι πρακτικά μη υπαρκτός.

Αν θηλάζετε το μωρό σας θα μπορούσατε να του δίνετε συμπλήρωμα βιταμίνης Κ σε σταγόνες  με ευλαβική συνέπεια και χωρίς να παραλείπετε ποτέ καμία δόση, για να είστε σίγουροι ότι τα επίπεδα της βιταμίνη Κ στον οργανισμό είναι φυσιολογικά. Ζητήστε τη συμβουλή του παιδιάτρου σας σχετικά με το ποιο συμπλήρωμα να επιλέξετε για το μωρό σας.

Σημειώστε επίσης πως το vernix caseosa, το σμήγμα που καλύπτει το νεογέννητο όταν γεννιέται (δείτε παρακάτω), περιέχει βιταμίνη Κ. Αντί να αφήσετε να ξεπλύνουν το μωρό από αυτό, τρίψτε το στο δέρμα του με κινήσεις μασάζ και διατηρήστε το ακόμα και μια βδομάδα μετά τη γέννα. Έχει αναρίθμητα οφέλη για το δέρμα και την υγεία του μωρού.

  • ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΕΣ ΣΤΑΓΟΝΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΤΙΑ

Άλλη standard διαδικασία που ακολουθείται στα νεογέννητα είναι η χορήγηση ερυθρομυκίνης σε οφθαλμικές σταγόνες για να προληφθεί πιθανή τύφλωση που θα προκαλούταν στο μωρό από την επαφή με το κολπικό κανάλι μιας μητέρας με χλαμύδια ή γονόρροια. Ευτυχώς που υπάρχει και αυτή η παρέμβαση για να σώσει την όραση αυτών των μωρών, γιατί όμως να εφαρμόζεται και σε μωρά των οποίων η μητέρα είναι υγιής;

Όλοι γνωρίζουμε πως η χρήση αντιβιοτικών δεν θα έπρεπε να γίνεται αλόγιστα και άνευ λόγου ειδικά σε ένα νεογέννητο. Επιπλέον, η ερυθρομυκίνη μπορεί να προκαλέσει θολή όραση, δυσκολεύοντας το μωρό να θηλάσει ή να βλέπει τη μητέρα του, πράγμα τόσο σημαντικό για το μεταξύ τους δέσιμο τις πρώτες μέρες μετά τη γέννηση.

ΦΥΣΙΚΗ, ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ:

Εάν έχετε όντως χλαμύδια ή γονόρροια το κολλύριο ερυθρομυκίνης θα προστατεύσει το μωρό σας από οφθαλμικές βλάβες, ακόμα κι αν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχετε πάρει θεραπεία και κάνει εξετάσεις για να δείτε αν θεραπευτήκατε. Μην το ρισκάρετε. Μπορείτε να ζητήσετε, όμως, αν θέλετε, από το προσωπικό του μαιευτηρίου να σας αφήσουν λίγο χρόνο να κοιταχτείτε και να δεθείτε με το μωρό σας και να του χορηγήσουν τις σταγόνες σε λίγο.

Εάν είστε υγιής και σε μονογαμική σχέση, μπορείτε με ασφάλεια να αρνηθείτε αυτή την ιατρική παρέμβαση στο νεογέννητο μωρό σας.

  • ΠΡΟΩΡΗ ΑΠΟΚΟΠΗ ΤΟΥ ΟΜΦΑΛΙΟΥ ΛΩΡΟΥ

Το να αφεθεί ο ομφάλιος λώρος να κοπεί 3-5 λεπτά μετά τη γέννηση του μωρού έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία του. Έχει βρεθεί πως όσο αφήνεται ο ομφάλιος λώρος αυξάνεται ο όγκος του αίματος σημαντικά, βελτιώνεται η οξυγόνωση των ιστών και αυξάνεται ο σίδηρος στο αίμα του νεογέννητου.

Αν και το καθυστερημένο κόψιμο του ομφαλίου λώρου έχει συσχετιστεί με αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης ίκτερου στα νεογέννητα, εν τούτοις κάτι τέτοιο είναι αμφιλεγόμενο και δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά. Τα θηλάζοντα βρέφη έτσι κι αλλιώς αναπτύσσουν λίγο ίκτερο, όμως όταν οι μονάδες τους δεν είναι ανησυχητικές πρόκειται για μια φυσιολογική κατάσταση που υποχωρεί σε λίγες μέρες και δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα στο μωρό.

ΦΥΣΙΚΗ, ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ:

Μπορείτε να αναβάλετε την κοπή του λώρου έως ότου εκείνος πάψει να πάλλεται ή ώσπου να γίνει η έξοδος του πλακούντα. Τόσο το ένα όσο και το άλλο δεν διαρκούν περισσότερο από 3-5 λεπτά, που είναι και το περιθώριο για να μείνει ο λώρος χωρίς να βλάψει το νεογέννητο. Η σύσταση του Π.Ο.Υ. (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) είναι να μην κόβεται ο λώρος πριν τουλάχιστον το πέρας του ενός λεπτού.

  • ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΠΑΝΙΟ ΤΟΥ ΝΕΟΓΕΝΝΗΤΟΥ

Στην εποχή μας γίνεται πολύς λόγος και γίνεται όλο και περισσότερο γνωστό πως το εμβρυικό σμήγμα με το οποίο είναι καλυμμένα σε ορισμένα σημεία του σώματός τους τα νεογέννητα μωρά (γνωστό και ως vernix caseosa) είναι εξαιρετικά ωφέλιμο για εκείνα και δεν πρέπει να απομακρύνεται από το δέρμα τους με το μπάνιο. Μεταξύ των οφελών που προσφέρει το σμήγμα αυτό είναι προστασία από λοιμώξεις (μια και έχει φυσική αντιμικροβιακή δράση) , ενυδάτωση στο μωρό και αποφυγή συμπτωμάτων ξηρού δέρματος τον πρώτο καιρό μετά τη γέννησή του, ενώ το βοηθά και να διατηρεί τη θερμοκρασία του σώματός του στο φυσιολογικά όρια.

ΦΥΣΙΚΗ, ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ:

Μπορείτε κάλλιστα να ζητήσετε από το προσωπικό του νοσοκομείου ή του μαιευτηρίου να μην κάνουν μπάνιο το μωρό μετά την γέννησή του, απομακρύνοντας από πάνω του αυτό το πολύτιμο σμήγμα. Άλλωστε, σε λίγες μέρες απορροφάται μόνο του από το δέρμα. Κάντε μασάζ στο μωρό με αυτό για να το απλώσετε παντού, ώστε να προσφέρει σε όλη την επιδερμίδα του νεογέννητου την καλλυντική του δράση. Μπορείτε να το αφήσετε για 24-48 ώρες, ενώ κάποιες μητέρες επιλέγουν να το διατηρούν ακόμα και για μία εβδομάδα στο δέρμα του μωρού. Είναι άοσμο και μάλιστα έχει μία χαρακτηριστική, γλυκιά μυρωδιά που δεν θα σας ενοχλήσει όσο κι αν μείνει πάνω στο μωρό σας!Επιλογικά, φυσιολογικό (και φυσικό) εφόσον ένα μωρό είναι καλά στην υγεία του, είναι να δίνεται στη μητέρα του ακριβώς τη στιγμή της γέννησής του, καλυμμένο με το σμήγμα του σε σημεία, και με τον ομφάλιο λώρο να πάλλεται ανάμεσά τους. Οι ορμόνες και κυρίως η ωκυτοκίνη που παράγει η μητέρα εκτοξεύονται σε δυσθεώρατα ύψη, και ύστερα, όταν όλα εξελίσσονται ανεμπόδιστα, μπαίνουν σ’ έναν δρόμο και κυλούν ομαλά. Μητέρα και νεογέννητο κοιτάζονται στα μάτια για πρώτη φορά στη ζωή τους, απολαμβάνουν την επαφή skin to skin ανεμπόδιστα, το μωρό θηλάζει εύκολα όποτε θελήσει εκείνο, με λίγη παρότρυνση από τη μαμά του.

Μάθετε γιατί εξαρτάται από εσάς (και μόνο) το εάν θα έχετε αρκετό μητρικό γάλα για το μωρό σας, εδώ.

Μάθετε πώς να τοποθετείτε το νεογέννητο στο στήθος σας σωστά ώστε αφ’ενός να μην σας πληγώσει καθόλου και αφ’ετέρου να αντλεί αποτελεσματικά το γάλα σας για να χορταίνει και να φαίνεται ευχαριστημένο και ήρεμο, εδώ.

Το νεογέννητο δεν θα πρέπει για κανέναν μη επείγοντα λόγο να χωρίζεται από τη μητέρα του. Συζητήστε τις σκέψεις και τους προβληματισμούς σας με τον γυναικολόγο και τον παιδίατρο που έχετε επιλέξει, βεβαιωθείτε πως θα στηρίξουν τις επιθυμίες σας με κάθε δυνατό τρόπο και αφεθείτε στο θαύμα που πρόκειται να ζήσετε!

 

Πηγή πληροφοριών:

https://www.mamanatural.com/routine-newborn-procedures/Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.