MΗΠΩΣ ΤΟ ΜΩΡΟ ΣΑΣ ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ… “ΔΕΙΧΝΕΙ”;

MΗΠΩΣ ΤΟ ΜΩΡΟ ΣΑΣ ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ… “ΔΕΙΧΝΕΙ”;

Ξύπνησε μια μέρα η μικρή αγάπη της ζωής σας σε ηλικία εκεί, γύρω στον έναν χρόνο, και ως άλλος Ναπολέων Βοναπάρτης με επιτακτικά τεντωμένο το χεράκι και τον δείκτη του σας υπέδειξε την κατεύθυνση προς την οποία ήθελε να πάτε; Ξεκίνησε να σας δείχνει ξαφνικά, σαν να θέλει να επιβεβαιώσει ή να σας γνωστοποιήσει πως όντως, είστε εσείς; Τεντώνει το δαχτυλάκι του προς τα παιχνίδια του και σας τα επιδεικνύει όταν βρίσκονται μακριά του και δεν μπορεί να τα φθάσει χωρίς τη βοήθειά σας;

Συγχαρητήρια! Το μωράκι σας φαίνεται πως κατέκτησε μία σπουδαία ικανότητα-σταθμό στη γλωσσική και όχι μόνο ανάπτυξή του, αυτή του να δείχνει, εκφράζοντας μέσα από τη γλώσσα του σώματος διάφορες επιθυμίες ή και σκέψεις του. Γιατί όμως είναι σημαντική αυτή η ικανότητα; Και πότε περίπου πρέπει να την κατακτούν τα μωρά;

Το να δείχνει ένα μωρό αυτά που βλέπει ή που θέλει αποτελεί μία από τις πρώτες μορφές επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης μαζί σας (μετά το κλάμα που αποτελούσε για μήνες τον μόνο τρόπο έκφρασής του), κάνοντας ένα ακόμη βήμα προς την ικανότητά του να επικοινωνήσει κάποια στιγμή, στην ώρα του το κάθε παιδάκι, και λεκτικά.

Δείχνοντας, το μωράκι σας θέλει να μοιραστεί τις εμπειρίες του μαζί σας, να εκφράσει τον θαυμασμό ή την απορία του ή να σας επιστήσει την προσοχή σε κάτι που βλέπει ή ακόμα και που λείπει. Το να δείχνει λοιπόν το παιδί σας είναι μία κίνηση συνήθως στοχευμένη και εκούσια και δεν συμβαίνει τυχαία: προσπαθεί κάτι να σας επικοινωνήσει!

ΠΟΤΕ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΤΑ ΜΩΡΑ ΝΑ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΓΥΡΩ ΤΟΥΣ;

Συνήθως, τα περισσότερα μωρά ξεκινούν να δείχνουν από μόνα τους γύρω στον πρώτο χρόνο και έως περίπου την ηλικία των 15-18 μηνών, ανάλογα το παιδί. Ωστόσο είναι σημαντικό να θυμάστε πως πραγματικά το κάθε παιδί έχει τον δικό του ρυθμό ανάπτυξης, οπότε μην ανησυχείτε αν το δικό σας μωρό καθυστερεί λιγάκι! Ίσως να μπορούσατε να προσπαθήσετε κι εσείς οι ίδιοι να το ενθαρρύνετε λίγο περισσότερο για να το κατακτήσει παρέχοντάς του περισσότερα ερεθίσματα που θα μπορούσαν να το παρακινήσουν.

Ήδη από την ηλικία των 9 μηνών θα παρατηρήσετε πως το μωρό μπορεί να τείνει προς το μέρος σας τα παιχνιδάκια του επιζητώντας την αναγνώριση και την αποδοχή σας στο ότι τα παίζει, μετακινώντας το βλέμμα του από το παιχνίδι σε εσάς και αντίστροφα. Μάλιστα, μετά τον χρόνο, το παιδί θα αρχίσει να στρέφεται με τα παιχνίδια του προς το μέρος σας και παρακλητικά, ζητώντας τη βοήθειά σας με κάτι που δεν μπορεί να κάνει ή που δεν καταλαβαίνει και νιώθει πως εσείς θα του το εξηγήσετε και θα το καθησυχάσετε. Θα μοιάζει σαν να σας δίνει το παιχνίδι να το κρατήσετε εσείς, ωστόσο το πιθανότερο σ’αυτή την ηλικία είναι να το παίρνει πίσω και τελικά να το κρατάει εκείνο, αν πρόκειται να το παίξετε μαζί!

Είναι πολύ ενδιαφέρον να παρατηρήσετε τα στάδια από τα οποία θα περάσει η νέα συνήθεια του μωρού σας. Θα υπάρξουν φάσεις που θα σας δείχνει τα αντικείμενα που του τραβούν την προσοχή και του αρέσουν περιμένοντας ενδεχομένως από εσάς να του τα δώσετε. Αργότερα, καθώς η ικανότητα του παιδιού θα εδραιωθεί και θα εξελιχθεί, θα παρατηρήσετε πως το μωρό σας δείχνει κάτι, με σκοπό να το δείτε κι εσείς! Αυτό ονομάζεται “shared attention” και είναι σπουδαίο βήμα στην ανάπτυξη των κοινωνικών δεξιοτήτων του μωρού αλλά και του εγκεφάλου του (καθώς εξασκεί την αδρή του κινητικότητα αλλά και τον συγχρονισμό ματιών-χεριών ). Κοιτάζει κάτι που θέλει να δείτε κι εσείς, σας δείχνει κάτι δηλαδή για να τραβήξει και τη δική σας προσοχή σ’αυτό.

ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΤΟ ΝΑ ΜΑΘΕΙ ΝΑ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΟ ΜΩΡΟ ΜΟΥ & ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΟ ΕΝΘΑΡΡΥΝΩ;

Το να αρχίσει να δείχνει ένα μωρό τα πρόσωπα ή τα πράγματα γύρω του, του ανοίγει τον δρόμο για την ανάπτυξη του λεξιλογίου του και των έμφυτων γλωσσικών ικανοτήτων του. Μπορείτε να το ενθαρρύνετε κυρίως δείχνοντάς του εσείς πρωταρχικά και μιλώντας του για διάφορα αντικείμενα και πρόσωπα του περιβάλλοντός  του (εξηγώντας του τι είναι/ποιος είναι), διαβάζοντας ιστορίες και δείχνοντάς του τις εικόνες.

Διαβάστε εδώ αναλυτικότερα για τα οφέλη του διαβάσματος στα βρέφη και συμβουλές και τρόπους για να το κάνετε σωστά, διαλέγοντας τα σωστά βιβλία και εστιάζοντας στα σωστά σημεία, ανάλογα την ηλικία του μωρού από νεογέννητο έως και 24 μηνών!

Μία δραστηριότητα που ενθαρρύνει πολύ την ανάπτυξη αυτής της βρεφικής ικανότητας είναι να του δείχνετε με τον δείκτη φωτογραφίες αγαπημένων του, οικείων προσώπων, κατονομάζοντάς τα. Είναι πολύ πιθανό να σας μιμηθεί το μωρό και να τεντώσει το δαχτυλάκι του προς το μέρος τους, επίσης!Μην ξεχνάτε να δείχνετε ενθουσιασμό για αυτά τα οποία σας δείχνει το μωρό και να εμπλουτίζετε και το λεξιλόγιό τους (αν και δεν μπορούν ακόμα να το χρησιμοποιήσουν, οι λέξεις «αποθηκεύονται» στο μυαλό για μελλοντική χρήση) αναγνωρίζοντάς τα και κατονομάζοντάς τα, λέγοντας για παράδειγμα «το αρκουδάκι σου θέλεις αγάπη μου;» ή «ναι, είναι ένα σκυλάκι αυτό μωρό μου!».

Πάντα να ανταποκρίνεστε στις προσπάθειες του παιδιού σας να αλληλεπιδράσει μαζί σας. Ίσως μάλιστα, όταν το μωρό σας δείξει κάτι και δει ότι το κοιτάτε κι εσείς και καταλάβει το μωρό πως κατάφερε να σας κάνει να το προσέξετε με δική του πρωτοβουλία, να ενθουσιαστεί! Η κόρη μου για παράδειγμα χτυπάει παλαμάκια και χαμογελάει πάρα πολύ χαριτωμένα όταν μου δείχνει κάτι και της το φέρνω ή της μιλάω για εκείνο και της δίνω να καταλάβει πως κατάλαβα τι προσπαθεί να μου “πει”!

Happy pointing, λοιπόν, τόσο σε εσάς που θα προσπαθήσετε να το μάθετε στα μικρά σας όσο και σε εκείνα τα μωράκια σας που ήδη απολαμβάνουν να το κάνουν συνεχώς!Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.