ΑΙΣΘΗΤΗΡΙΑΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ: DIY ΚΙΝΗΤΙΚΗ ΑΜΜΟΣ ΓΙΑ ΝΗΠΙΑ & ΠΑΙΔΙΑ ME 3 MONO ΥΛΙΚΑ

ΑΙΣΘΗΤΗΡΙΑΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ: DIY ΚΙΝΗΤΙΚΗ ΑΜΜΟΣ ΓΙΑ ΝΗΠΙΑ & ΠΑΙΔΙΑ ME 3 MONO ΥΛΙΚΑ

Αν κρίνει κανείς από το πλήθος των μικροσκοπικών κορμιών που μπορούν να τρέχουν πάνω κάτω με τις ώρες εκεί που σκάει το κύμα, να σκάβουν και να χτίζουν και να γκρεμίζουν και τούμπαλιν πάνω στην άμμο, είναι φανερό πως τα περισσότερα παιδιά τη λατρεύουν. Όσο κι αν δεν συμμερίζομαι προσωπικά τη συμπάθεια αυτή για το γεμάτο μικρόβια αυτό υλικό που χώνεται παντού, δεν θα μπορούσα να μην παρατηρήσω πόση χαρά και πόση απασχόληση μπορεί να προσφέρει στη μικρή μου, που με μεγάλη στεναχώρια την αποχωριζόταν κάθε απόγευμα του καλοκαιριού στη θάλασσα! Για τον λόγο αυτό, η κινητική άμμος που θα σας παρουσιάσω δεν θα μπορούσε να λείπει από το ντουλάπι με τα αισθητηριακά και messy παιχνίδια μας. Έφερε λίγο από καλοκαίρι και λίγο από παραλία στο τραπέζι της Δάφνης, στην καρδιά του Φλεβάρη!

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΚΙΝΗΤΙΚΗ ΑΜΜΟΣ;

Η κινητική άμμος δεν έχει πολλά περισσότερα χαρακτηριστικά από την άμμο που όλοι γνωρίζουμε και αγαπάμε. Στην ουσία, το χαρακτηριστικό που έχει η κινητική άμμος είναι πως είναι εύπλαστη, μπορεί να διατηρήσει το σχήμα της και άρα προσφέρεται για πολύ παιχνίδι από τα μικρά παιδιά. Μπορεί να λειτουργήσει κάπως σαν την πλαστελίνη, όμως η κινητική άμμος έχει πολύ διαφορετική υφή και όπως όλα τα αισθητηριακά υλικά, προσφέρει στο παιδί όλα τα οφέλη του αισθητηριακού παιχνιδιού για τα οποία μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά σε αυτή την ανάρτηση του blog. 

Η κινητική άμμος μοιάζει με τη νωπή άμμο που συναντάμε λίγο πιο πέρα από εκεί που σκάει το κύμα στην παραλία. Δεν είναι η άμμος η βρεγμένη, που είναι σαν λάσπη, ούτε εκείνη η στεγνή, η αφράτη, που καίει όσο τη χτυπάει ο  ήλιος. Η κινητική άμμος είναι σαν την άμμο που υπάρχει ανάμεσα στις δύο. Εκείνη που συνήθως είναι «πατημένη» και που σ’ αυτήν παίζουν και διασκεδάζουν τα παιδιά με τα κουβαδάκια τους.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΤΕ ΚΙΝΗΤΙΚΗ ΑΜΜΟ;

Κάποιες από εσάς ίσως αναρωτηθείτε γιατί να μην αρκεί λίγη κανονική, φυσική άμμος για να παίξει μαζί της το παιδί; Η απάντηση είναι πως αρκεί. Όμως η φυσική άμμος κάποια στιγμή θα στεγνώσει και δεν θα πλάθεται πια. Η κινητική άμμος που σας προτείνω να φτιάξετε αποτελείται από διακοσμητική (άρα καθαρή), ψιλή άμμο νοτισμένη με κάποιο έλαιο, που δεν θα χάσει την υγρασία και την υφή της όσο κι αν ασχοληθεί το παιδί μ’αυτήν.

Κυκλοφορούν και στο εμπόριο κινητικές άμμοι, magic sands ή play sands, όμως το κόστος τους δεν συγκρίνεται με τις σπιτικά φτιαγμένες και ουσιαστικά η υφή και η χρήση τους είναι ίδια!

ΠΩΣ ΦΤΙΑΧΝΕΤΑΙ Η ΚΙΝΗΤΙΚΗ ΑΜΜΟΣ;

Τα υλικά που χρειάζονται για την κινητική άμμο που σας προτείνω είναι μόνο 3, στην αναλογία 5:3:3, καλά ανακατεμένα μεταξύ τους. Μπορείτε να τη φτιάξετε μαζί με το παιδί σας, αν του αρέσει να ασχολείται με την κουζίνα και να λερώνει τα χέρια του!

  • 5 μέρη διακοσμητική άμμος (χρησιμοποίησα κόκκινη, αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φυσικά όποιο χρώμα σας αρέσει – ή το μπεζ, για πιο φυσικό αποτέλεσμα)
  • 3 μέρη αλεύρι, κορν φλάουρ ή καλαμποκάλευρο (εγώ χρησιμοποίησα αλεύρι για όλες τις χρήσεις)
  • 3 μέρη από κάποιο έλαιο (ελαιόλαδο, αμυγδαλέλαιο, baby oil – εγώ χρησιμοποίησα ελαιόλαδο αλλά αν ξανάφτιαχνα θα χρησιμοποιούσα κάποιο με πιο ευχάριστο άρωμα)

Σε άλλες συνταγές κινητικής άμμου στο Ιnternet θα δείτε πως αντί για κάποιο έλαιο ορισμένοι χρησιμοποιούν νερό και σαπούνι. Δεν θα έχει κανένα πρόβλημα η άμμος σας αν δεν χρησιμοποιήσετε έλαιο για να την καταστήσετε νωπή, απλά θα στεγνώνει κατά καιρούς και θα χρειάζεται να την βρέχετε. Με το ελαιόλαδο που χρησιμοποίησα εγώ, η κινητική άμμος μας θα παραμείνει ακριβώς όπως είναι σήμερα, όσος καιρός κι αν περάσει, χωρίς άλλη παρέμβαση.

ΠΩΣ ΠΑΙΖΕΤΑΙ Η ΚΙΝΗΤΙΚΗ ΑΜΜΟΣ;

Για τον τρόπο ενασχόλησης με την κινητική άμμο, αφήστε τα ηνία στο παιδί σας! Μπορείτε να του προσφέρετε κάποια αντικείμενα για να παίξει μαζί της, όπως κουπ πατ, τσουγκράνες, φτυάρια, κουτάλια, φλιτζανάκια, μπολ, αυτοκινητάκια κ.ο.κ. και να του περιορίσετε έναν χώρο για να απασχοληθεί ώστε να σας είναι εύκολο μετά να καθαρίσετε.

Αν φτιάξετε τη συνταγή που σας έδωσα με έλαιο και όχι με νερό, θα πρέπει να έχετε υπόψη πως ακόμα κι αν σκουπίσετε μετά το παιχνίδι την άμμο από όπου έπαιξε το παιδί, θα χρειαστεί και να σφουγγαρίσετε λίγο με ζεστό νερό, ώστε να απομακρύνετε και τη λιπαρότητα από την επιφάνεια που έχει έρθει σε επαφή με την άμμο και να μην υπάρχει κίνδυνος να γλιστρήσει κανείς. Προετοιμαστείτε για ακαταστασία, διότι μιλάμε για άμμο – ό, τι πιο messy υπάρχει σε play, δηλαδή!Όπως συμβαίνει και με τη φυσική άμμο, το παιχνίδι με την κινητική άμμο απαιτεί την επίβλεψη ενηλίκου διότι φυσικά δεν τρώγεται και δεν θα πρέπει να δίνεται σε παιδιά που έχουν την τάση να βάζουν πράγματα στο στόμα τους. Μετά το παιχνίδι βεβαιωθείτε πως καθαρίσατε καλά τα χέρια και τα ρούχα του παιδιού σας, και ακόμα καλύτερο θα ήταν να το αφήσετε να παίξει πριν το μπάνιο του, ώστε να το πλύνετε ολόκληρο και να είστε σίγουρες ότι δεν έχει μείνει πουθενά πάνω του άμμος που θα μπορούσε να καταπιεί.

Καλή διασκέδαση!

 Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.