ΕΜΒΡΥΙΚΟ ΣΜΗΓΜΑ: ΜΙΑ ΟΥΣΙΑ ΓΕΜΑΤΗ ΟΦΕΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟΓΕΝΝΗΤΟ

ΕΜΒΡΥΙΚΟ ΣΜΗΓΜΑ: ΜΙΑ ΟΥΣΙΑ ΓΕΜΑΤΗ ΟΦΕΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟΓΕΝΝΗΤΟ

Θα έχετε δει σε φωτογραφίες ή βίντεο από μωρά που μόλις γεννήθηκαν, πως όλα τα νεογνά είναι καλυμμένα σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό από το εμβρυικό σμήγμα (vernix caseosa), μία κολλώδη, λιπαρή, κρεμώδη, άσπρη ουσία σαν κερί. Το σμήγμα αυτό στο δέρμα τους ίσως να σας μοιάζει με ακαθαρσία που προέρχεται από το ενδομήτριο περιβάλλον στο οποίο βρισκόταν το μωρό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και κατά πάσα πιθανότητα, αν πρόκειται για το δικό σας μωρό, να θέλετε να ζητήσετε να το ξεπλύνουν άμεσα για να το αγκαλιάσετε για πρώτη φορά “καθαρό”. Πιθανώς να μην θέλετε να παρουσιάσετε και στους δικούς σας το νεογέννητο μωρό σας καλυμμένο με το σμήγμα, θα σας φαίνεται αντιαισθητικό!

Όμως μη βιαστείτε, τελικά. Σ’ αυτή την ανάρτηση θα μάθετε ακριβώς τι είναι το εμβρυικό σμήγμα που καλύπτει το δερματάκι του μωρού σας καθώς και τον λόγο ύπαρξής του. Είναι πολύ σημαντικό και ωφέλιμο για την υγεία του μωρού όχι μόνο όσο είναι έμβρυο αλλά και για τις πρώτες του μέρες εκτός μήτρας, γι’αυτό και συστήνεται να αφήνεται πάνω στο δέρμα του για όσο γίνεται περισσότερο μετά τη γέννηση, αναβάλλοντας το πρώτο μπάνιο του για τις πρώτες (τουλάχιστον) 24 ώρες της ζωής του.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΜΒΡΥΙΚΟ ΣΜΗΓΜΑ;

Το εμβρυικό σμήγμα είναι μία ουσία που σχηματίζεται πάνω στο δέρμα του ανθρώπινου (και μόνο – γεγονός που το καθιστά μοναδικό) εμβρύου στο τελευταίο τρίμηνο της κύησης με πολλαπλά πλεονεκτήματα για εκείνο εντός και εκτός ενδομήτριου περιβάλλοντος (πηγή). Αποτελείται κατά 80% από νερό ωστόσο εντύπωση προκαλεί πως δεν είναι υδατοδιαλυτό και έτσι, μία από τις χρήσεις του είναι να προστατεύει το δέρμα του εμβρύου από τη συνεχή επαφή του με το υγρό στοιχείο μέσα στη μήτρα ενώ, ακριβώς επειδή δεν είναι υδατοδιαλυτό, δεν θα ξεπλυθεί από το δέρμα του αν επιλέξετε να γεννήσετε σε νερό. Το εμβρυικό σμήγμα εκκρίνεται από τους σμηγματογόνους αδένες του εμβρύου και στη σύστασή του, πέρα από νερό, εντοπίζονται και λιπαρά οξέα, πρωτεΐνες, αμινοξέα, χοληστερόλη, τριγλυκερίδια, με προστατευτικούς και αντιμικροβιακούς-αντιβακτηριακούς, ακόμα και για το έμβρυο και το νεογνό παράγοντες.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΟΥ ΕΜΒΡΥΙΚΟΥ ΣΜΗΓΜΑΤΟΣ;

 • Λειτουργεί ενάντια στα μικρόβια & διευκολύνει τον τοκετό.

Εντός μήτρας, μία από τις κύριες λειτουργίες του εμβρυικού σμήγματος είναι να προστατεύει το μωρό από τα παθογόνα βακτήρια στο περιβάλλον του, μαζί και με το τραχηλικό πώμα και τον αμνιακό σάκο. Διατηρεί το δέρμα του εμβρύου καθαρό και το προστατεύει και από οτιδήποτε μολυσματικό (μύκητες, E.coli κλπ) θα μπορούσε να συναντήσει κατά τον τοκετό, με την επαφή του με τον κόλπο της μητέρας (για τα μωρά που γεννιούνται φυσιολογικά). Επίσης, σε περίπτωση που το μωρό αποβάλλει μηκώνιο (τα πρώτα του “κακά”) στη μήτρα πριν ακόμα γεννηθεί, το εμβρυικό σμήγμα είναι από τους παράγοντες που θα αναλάβουν να το προστατέψουν από τη δυνητικά επικίνδυνη έκθεσή του σε αυτό.Το σμήγμα βοηθά το μωρό και να “γλιστρήσει” ευκολότερα εκτός κόλπου ελαχιστοποιώντας την πιθανότητα τραυματισμού του κατά τον τοκετό που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεταγεννητικό στρες.

 • Βοηθά τη ρύθμιση της θερμοκρασίας του νεογνού, χωρίς να μπει σε θερμοκοιτίδα.

Όπως έχει αναφερθεί και σε αυτήν εδώ την ανάρτηση σε σχέση με τις παρεμβατικές διαδικασίες που υφίστανται τα νεογνά μετά τη γέννησή τους, για τα υγιή τελειόμηνα βρέφη δεν υπάρχει κανένας λόγος να αποχωρίζονται τη μητέρα τους για να ζεσταθούν τεχνητά κάτω από τη λάμπα μιας θερμοκοιτίδας. Το στήθος της μητέρας θερμαίνεται χάρη στην ωκυτοκίνη που παράγει ο οργανισμός της κατά την επαφή δέρμα με δέρμα με το μωρό της και μπορεί άριστα να θερμάνει το νεογέννητο χωρίς να το στρεσάρει με τον ξαφνικό του εγκλεισμό στη θερμοκοιτίδα. Το εμβρυικό σμήγμα που καλύπτει το δέρμα του μωρού είναι ένας παράγοντας που βοηθά την ομαλή μετάβαση από το ενδομήτριο στο εξωμήτριο περιβάλλον συμβάλλοντας σημαντικά στην επίτευξη μιας φυσιολογικής θερμοκρασίας για το παιδί.

 • Βοηθά στη ρύθμιση του pH του δέρματος του μωρού.
 • Λειτουργεί ενυδατικά για το δέρμα του μωρού.

Το εμβρυικό σμήγμα λειτουργεί πάρα πολύ ενυδατικά για το δέρμα του μωρού, “κλειδώνοντας” μέσα σ’αυτό όλη του την υγρασία, τόσο που γίνονται έρευνες από τους επιστήμονες για το πώς θα καταφέρουν να αναπαράξουν τη δράση του για να βοηθήσουν τα θύματα εγκαυμάτων, τα πρόωρα μωρά που αντιμετωπίζουν δερματικά προβλήματα καθώς και εκείνους που υποφέρουν από ξηροδερμία (πηγή).

 • Βοηθά την καλύτερη επούλωση πιθανού τραυματισμού του περινέου της μητέρας κατά τον τοκετό, χάρη στις εξυγιαντικές ιδιότητες που έχει.

ΓΙΑΤΙ ΚΑΠΟΙΑ ΜΩΡΑ ΓΕΝΝΙΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΣΜΗΓΜΑ & ΑΛΛΑ ΜΕ ΛΙΓΟΤΕΡΟ & ΜΙΑ ΣΥΝΔΕΣΗ-ΕΚΠΛΗΞΗ ΤΟΥ ΣΜΗΓΜΑΤΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΗΛΑΣΜΟ

Το εμβρυικό σμήγμα κατά την επαφή του με τον κόλπο της μητέρας στον τοκετό τρίβεται κι έτσι ξεβγάζεται κατά κάποιον τρόπο, οπότε τα μωρά που γεννιούνται φυσιολογικά συνήθως γεννιούνται με λιγότερο σμήγμα στο δέρμα τους. Μπορεί και να έχει απομείνει λίγο μόνο στις πτυχές του σώματός τους.

Επίσης, τα μωρά που γεννιούνται μετά τις 40 εβδομάδες της κύησης έχουν λιγότερο σμήγμα σε σχέση με τα απλώς τελειόμηνα διότι το σμήγμα ξεκινά και αποκολλάται από το μωρό μέσα στη μήτρα μετά τις 37-38 εβδομάδες. Μάλιστα, όταν το σμήγμα αποκολλάται και διαχέεται στο αμνιακό υγρό που αναπνέει το μωρό, έχει εντοπιστεί πως περιέχει συστατικά όμοια με αυτά που ενυπάρχουν στο μητρικό γάλα κι έτσι ο οργανισμός και το πεπτικό σύστημα, περισσότερο, του εμβρύου προετοιμάζονται για τη ζωή εκτός μήτρας, ερχόμενα για πρώτη φορά σε επαφή με στοιχεία που θα συναντήσει το μωρό στην πρώτη του τροφή, το γάλα του!

Τα πολύ πρόωρα μωρά (λιγότερο από 27 εβδομάδων) ενδέχεται να μην έχουν προλάβει να το σχηματίσουν καθόλου ενώ αν ένα μωρό γεννηθεί πρόωρα αλλά μετά τις 30 εβδομάδες, κατά πάσα πιθανότητα θα έχει αρκετό σμήγμα ακόμα πάνω στο δέρμα του.

ΠΟΤΕ, ΤΕΛΙΚΑ, ΝΑ ΚΑΝΩ ΣΤΟ ΜΩΡΟ ΜΟΥ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΤΟΥ ΜΠΑΝΙΟ;

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά να μην ξεβγάζεται το εμβρυικό σμήγμα από το νεογνό τουλάχιστον για τις πρώτες 24 ώρες της ζωής του, ωστόσο επειδή το σμήγμα δεν απορροφάται από το δέρμα εντελώς μέχρι και την 5η ή και 6η μέρα, ορισμένες μητέρες επιλέγουν να το αφήσουν έως και μία εβδομάδα πάνω στο μωρό τους. Ως τότε καθαρίζουν το παιδί όταν χρειάζεται με ζεστό νερό και ένα ήπιο προϊόν για βρέφη, χωρίς να το τρίβουν με δύναμη, για να μην ξεβγαλθεί το σμήγμα.

Να ξέρετε ότι το σμήγμα αυτό είναι άοσμο και μάλιστα, όσο περνάνε οι ώρες και οι μέρες και απορροφάται από το δέρμα του παιδιού (καλό είναι εσείς οι ίδιες να το τρίβετε πάνω του κάνοντας στο νεογέννητο μασάζ σαν με body butter) αποκτά μία γλυκιά οσμή, διόλου δυσάρεστη! Το ίδιο το σμήγμα, επίσης, όσο περνάνε οι ώρες, θα γίνεται όλο και λιγότερο ορατό καθώς θα απορροφάται από το δέρμα του παιδιού, χαρίζοντάς του όλη την προστασία που χρειάζεται από διάφορες παθήσεις που σχετίζονται με ευαισθησία στους ρύπους του εξωμήτριου περιβάλλοντος.

Προσωπικά, στο πρώτο μου παιδί επέλεξα να κάνει μπάνιο στο μαιευτήριο μετά από 24 ώρες από τη γέννηση, τώρα όμως που περιμένω το δεύτερο σε λίγο καιρό έχω σκοπό να το αφήσω με το σμήγμα για μέρες! Η Δάφνη μου παρουσίασε λίγες εβδομάδες μετά τη γέννησή της ατοπική δερματίτιδα και διάβασα πως το να αφεθεί το σμήγμα στο δέρμα του μωρού για περισσότερο από 24 ώρες ελαττώνει πάρα πολύ τις πιθανότητες εκδήλωσης ατοπικού δέρματος. Για να δούμε, λοιπόν!

Εσείς πότε κάνατε στο μωρό σας το πρώτο του μπάνιο; Σας πείθουν τα παραπάνω στοιχεία να αφήσετε το σμήγμα πάνω στο δέρμα του τουλάχιστον για 24 ώρες;

Περιμένω με χαρά τις απαντήσεις σας και στο Instagram, όπου και μου εκδηλώσατε πολύ ενδιαφέρον για το θέμα του εμβρυικού σμήγματος και για τον σωστό χρόνο για το πρώτο μπάνιο του μωρού!

Καλή συνέχεια, stunning mommies μου 💋

[Πηγή πληροφοριών]

 

 2 thoughts on “ΕΜΒΡΥΙΚΟ ΣΜΗΓΜΑ: ΜΙΑ ΟΥΣΙΑ ΓΕΜΑΤΗ ΟΦΕΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟΓΕΝΝΗΤΟ”

 • Εγώ δυστυχώς στο πρώτο παιδάκι μου δεν είχα ενημερωθεί πλήρως και τον έπλυναν μετά από ένα 24ωρο. Στο δεύτερο όμως οι ίδιες οι μαίες μου το πρότειναν (γέννησα σε δημόσιο νοσοκομείο) αν θέλω να τον πλύνουν μόνο τοπικά και όχι ολόκληρο για να μείνει επάνω το σμήγμα.
  Πολύ ενημερωτικό άρθρο!
  Μπράβο σου για ακόμα μία φορά Μαρία!

  • Μπράβο στις μαίες που ήταν ενημερωμένες!
   Στην κόρη μου κι εμάς μας είπαν να την κάνουμε μπάνιο μετά από 24 ώρες κι εγώ που ήξερα για το σμήγμα και πως είναι καλό να μένει, δυστυχώς πείστηκα ότι μία μέρα αρκεί.
   Είχα ενημερωθεί, αλλά όχι αρκετά.
   Τώρα στον μικρό μας σκέφτομαι να το αφήσω μερικές μέρες, περίπου 5. Θα δω και στην πράξη πώς θα φαίνεται και πώς θα είναι γενικότερα, όταν αφεθεί!
   Σ’ευχαριστώ πολύ Χρυσή μου για όλα! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.