ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΣΤΕΡΕΕΣ ΤΡΟΦΕΣ ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ (ΑΜΕΣΑ) ΑΠΟΘΗΛΑΣΜΟΣ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΣΤΕΡΕΕΣ ΤΡΟΦΕΣ ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ (ΑΜΕΣΑ) ΑΠΟΘΗΛΑΣΜΟΣ

Συνάντησα μία γνωστή μου τις προάλλες σε μία καφετέρια, με το πανέμορφο κοριτσάκι της στο καροτσάκι του να μασουλάει τη «Σόφη» του. Πολύ χαμογελαστή και γλυκιά κοπέλα εκείνη γενικότερα και πολύ συμπαθητική, με τη μικρή της σχεδόν 6 μηνών από ό,τι μου είπε όταν τη ρώτησα. «Α!», της λέω «τι ωραία! Όπου να’ναι θα αρχίσετε να τρώτε και στερεές, τέλεια!», περισσότερο χαριτολογώντας προς το μωρό. «Ναι», μου λέει εκείνη «ανυπομονώ πια γιατί δεν μπορώ άλλο!». Χαριτολογώντας κι εκείνη και γελώντας, εννοούσε ότι την κούρασε ο θηλασμός και πως  τώρα που θα ξεκινούσαν οι στερεές τροφές θα άλλαζε επιτέλους κάτι προς το καλύτερο – θα λιγόστευαν δηλαδή τα γεύματα γάλακτος.

Χμμ. Δεν της το ανέλυσα γιατί η κουβέντα έγινε εντελώς στο πόδι (και δεν ήθελα και να την αποκαρδιώσω την κοπέλα), αλλά τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Εισαγωγή στις στερεές σίγουρα δεν σημαίνει απογαλακτισμός του μωρού από το στήθος της μαμάς του – τουλάχιστον όχι άμεσα. Καμιά φορά μάλιστα σημαίνει και περισσότερα γεύματα στο στήθος της μαμάς του, και θα σας εξηγήσω αμέσως  τι εννοώ, ελπίζοντας να μην αποκαρδιώσω κι εσάς!

Μάθετε τα πάντα για τη σωστή, ασφαλή και έγκαιρη εισαγωγή των στερεών τροφών στη διατροφή του παιδιού σας, κάνοντας κλικ σ’αυτή την αναλυτική ανάρτηση του Stunning Mommying.

ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΤΟ ΜΩΡΟ ΜΟΥ ΝΑ ΑΡΧΙΣΕΙ ΝΑ ΘΗΛΑΖΕΙ ΣΥΧΝΟΤΕΡΑ ΑΠΟ Ο,ΤΙ ΣΥΝΗΘΩΣ, ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΣΤΕΡΕΩΝ;

Μερικές φορές, ναι. Ο θηλασμός δεν αποτελεί μόνο τρόπο θρέψης για το παιδί, αλλά ανάμεσα σε άλλα, είναι και η σιγουριά του, η παρηγοριά του, εκεί όπου κουρνιάζει στην αγκαλιά και τη μυρωδιά της μαμάς του και αισθάνεται αμέσως καλύτερα, ό,τι κι αν είναι εκείνο που του προκαλεί δυσφορία, σωματική ή ψυχολογική.

Η εισαγωγή των στερεών τροφών στη διατροφή του μωρού που ως τώρα έπινε μόνο γάλα –χωρίς καν να πίνει νερό, είναι μία διαδικασία αναμφισβήτητα απαραίτητη και ωφέλιμη, δεν παύει όμως να ξενίζει το μωρό και ως εκ τούτου, να του δημιουργεί στρες. Το στρες κάνει τα μωρά να θέλουν να θηλάσουν περισσότερο.

Πέρα από αυτό, στην  καλοπροαίρετη προσπάθειά της κάθε μαμά να κάνει το μωρό να χορτάσει με το φαγητό του ακόμη κι όταν αυτό δείχνει να μην θέλει, πολλές φορές τα μωρά βαρυστομαχιάζουν ή έχουν δυσπεψία, τα συμπτώματα της οποίας πάλι καλυτερεύουν για το μωρό με τον θηλασμό.

ΜΑ ΑΝ ΤΟ ΜΩΡΟ ΘΗΛΑΖΕΙ ΣΥΝΕΧΩΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΜΕΙΩΣΕΙ ΤΑ ΓΕΥΜΑΤΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ, ΠΟΤΕ ΘΑ ΠΕΙΝΑΣΕΙ ΑΡΚΕΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΘΕΛΗΣΕΙ ΝΑ ΦΑΕΙ ΦΑΓΗΤΟ;

Πάντα να έχετε υπόψη πως για όλο το πρώτο έτος της ζωής του παιδιού, κύρια τροφή και πηγή θρεπτικών συστατικών πρέπει να είναι το γάλα του, είτε μητρικό, στην καλύτερη περίπτωση, είτε ξένο. Το πρώτο εξάμηνο της ζωής του το μωρό πρέπει να καταναλώνει αποκλειστικά και μόνο γάλα, ειδικά εάν θηλάζει. Ακόμη και το νερό απαγορεύεται πριν τους 6 πρώτους μήνες. Στην ηλικία των (περίπου) 6 μηνών όμως, θεωρείται πως οι ανάγκες του μωρού σε ιχνοστοιχεία (όπως ο σίδηρος κυρίως και ο ψευδάργυρος) αυξάνονται και δεν καλύπτονται πλέον μόνο από το γάλα, οπότε και κρίνεται σπουδαίας σημασίας η κατανάλωση κρέατος, φρέσκων λαχανικών και φρούτων επιπροσθέτως και συμπληρωματικά στο γάλα που το παιδί έτσι κι αλλιώς καταναλώνει χωρίς να μειωθούν τα γεύματά του. Μην πιέζετε το μωρό να φάει στερεές σε ποσότητα, όμως, δεν είναι απαραίτητο, κύρια τροφή για το βρέφος σε όλον τον πρώτο του χρόνο είναι είπαμε το γάλα. Το μωρό απλώς εξοικειώνεται τον πρώτο χρόνο της ζωής του με τις στερεές, δεν πρέπει να τρέφεται σχεδόν αποκλειστικά με αυτές.Ξεκινήστε με ένα γεύμα φαγητού για όσο το παιδί είναι 6 μηνών, δύο γεύματα για όσο είναι 7 και τρία γεύματα όταν γίνει 8 μηνών. Δοκιμάστε μικρές ποσότητες και αυξήστε σταδιακά ανάλογα με το ενδιαφέρον του μωρού.

Όταν έδωσα για πρώτη φορά στην κόρη μου πρωινό, προσπάθησα να απέχει 2-3 ώρες από την τελευταία φορά που ήπιε γάλα, ώστε να έχει προλάβει κάπως να πεινάσει και να υπάρχουν μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας για εμάς. Χρειάζεται όμως προσοχή: ένα πεινασμένο μωρό είναι ένα αγχωμένο και εκνευρισμένο μωρό που δύσκολα θα δεχτεί οτιδήποτε το ξενίζει! Βρείτε μία χρυσή τομή. Ταΐστε το μωρό όταν δεν έχει αρχίσει ακόμα να γκρινιάζει και φυσικά ούσες σίγουρες πως η πάνα του είναι καθαρή.

ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΔΕΝ ΘΑ «ΚΟΠΕΙ» ΚΑΝΕΝΑΣ ΘΗΛΑΣΜΟΣ, ΠΑΡΟΤΙ ΤΟ ΜΩΡΟ ΘΑ ΤΡΩΕΙ;

Τα περισσότερα μωρά δεν βρίσκουν τον έρωτα της ζωής τους στο φαγητό από την πρώτη φορά που θα φάνε. Για πραγματικά αρκετό καιρό (μέχρι περίπου 11 μηνών) η κόρη μου ζητούσε να θηλάσει μετά το γεύμα της, ώστε να χαλαρώσει και να κοιμηθεί. Δηλαδή έτρωγε όλο της το φαγητό και παρόλα αυτά ήθελε και να θηλάσει. Δεν πεινούσε το παιδί μου, δεν είναι ότι δεν χόρταινε με το φαγητό της, θήλαζε όμως γιατί είχε ανάγκη να θηλάσει.

Είπαμε. Θηλασμός δεν είναι μόνο θρέψη.

Το κάθε παιδάκι είναι διαφορετικό και έχει περισσότερη ή λιγότερη «εξάρτηση» από το στήθος της μαμάς του. Κάποια μωρά (και αρκετά), ωστόσο, όταν αρχίσουν να τρώνε ικανοποιητικές για εκείνα ποσότητες και συνειδητοποιήσουν ότι χορταίνουν με το φαγητό, κόβουν τον θηλασμό που συνήθιζαν να κάνουν μετά από το συγκεκριμένο γεύμα. Αυτό βέβαια προϋποθέτει ότι, όταν το καταφέρουν αυτό, είναι έτοιμα και ψυχολογικά να αντικαταστήσουν τον θηλασμό με γεύμα φαγητού. Έτσι, εν καιρώ, το μωρό δεν θηλάζει πια μες στη μέρα διότι τρώει στερεές, και οδηγείται στο να θηλάζει πρωί-βράδυ (και νύχτα, αν ξυπνάει ακόμα τη νύχτα), που με τη σειρά του οδηγεί σταδιακά σε αποθηλασμό.

Καταλαβαίνετε λοιπόν πως ακόμη κι όταν το παιδί γίνει ενός έτους, είναι φυσιολογικό όλο το εύρος από το να θηλάζει 5-6 φορές ημερησίως ως και το να θηλάζει 1-2. Να προσφέρετε το στήθος σας στο μωρό όποτε εκείνο θέλει και όποτε το ζητάει, όπως κάνατε πάντα, ειδικά σε περιόδους που το βγάζει δοντάκια ή είναι άρρωστο. Μην του αρνείστε την αγκαλιά και το στήθος σας σας όταν το μωρό σας δείχνει με όλους τους τρόπους που μπορεί πως τα χρειάζεται! Μην κοιτάτε ρολόγια, μην μετράτε θηλασμούς, μην αναρωτιέστε γιατί θέλει να θηλάσει αν μόλις έχει φάει το φαγητό του – είναι φυσιολογικό.

Από την άλλη πλευρά, προσφέρω κατ’ απαίτηση του μωρού σημαίνει πως μπορεί να «πάει» και αντίστροφα: αν βλέπετε ότι το παιδί δεν έχει ανάγκη το στήθος μες στη μέρα (διότι τρώει ικανοποιητικά στερεές και χορταίνει και είναι και ψυχολογικά έτοιμο και αρκετά ανεξάρτητο πλέον για να μην θέλει και να θηλάσει) και προτιμάει μετά από ένα χρονικό σημείο και μετά,  να θηλάζει μόνο πρωί-βράδυ, αφήστε το. Να είστε όμως προετοιμασμένες για σημαντική μείωση της παραγωγής σας που θα προσαρμοστεί στις νέες ανάγκες του παιδιού.

Αν το μωρό σας πλησιάζει το σημείο να θέλει να αποθηλάσει, μην το πιέζετε να μην αποθηλάσει σκεπτόμενη τα οφέλη του θηλασμού. Ο θηλασμός θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να είναι ελεύθερος και κατ’ απαίτηση του μωρού, ό,τι κι αν σημαίνει αυτό. Μην πιέζετε το μωρό σας να μην αποθηλάσει αν αυτό θέλει, όπως δεν πρέπει και να το πιέσετε να αποθηλάσει, αν δεν θέλει.

Διαβάστε περισσότερα για το πώς λειτουργεί ο μηχανισμός ρύθμισης της παραγωγής σας εδώ, ώστε να είστε σίγουρη πως πάντα θα έχετε τη σωστή ποσότητα γάλακτος για το μωρό σας.Επιλογικά σας υπενθυμίζω πως δεν πρέπει να ακούτε τα αβάσιμα… ψήγματα σοφίας των ανθρώπων γύρω σας. Σας αγχώνουν, σας στεναχωρούν, σας μπερδεύουν, σας αποπροσανατολίζουν, σας κάνουν να αναρωτιέστε για το αν είστε καλή μαμά, χωρίς να έχουν δίκιο τις περισσότερες φορές. Οι περισσότεροι είναι εντελώς ανενημέρωτοι στο θέμα του θηλασμού και γενικότερα προσκολλημένοι σε παλιές πεποιθήσεις και τεχνικές στην ανατροφή των παιδιών τους.

Εισαγωγή στις στερεές δεν σημαίνει αποθηλασμός. Εισαγωγή στις στερεές δεν σημαίνει λιγότερα γεύματα, τουλάχιστον όχι στην αρχή. Δεν σημαίνει ότι πρέπει πλέον να δώσετε ξένο γάλα γιατί «το γάλα σας έγινε νερό και δεν προσφέρει τίποτα στο παιδί», για όνομα του Θεού, λες και όλα τα υπόλοιπα θηλαστικά στη φύση πίνουν φόρμουλα μόλις μεγαλώσουν λίγο.

Εισαγωγή στις στερεές σημαίνει εισάγω τρόφιμα στο διατροφικό πρόγραμμα του παιδιού μου συμπληρωματικά στο γάλα του, για να λαμβάνει απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και για να εισαχθεί σταδιακά στον κόσμο των γεύσεων και του φαγητού.

Να ξέρετε και να μην ξεχνάτε πως ένα από τα αμέτρητα πλεονεκτήματα του θηλασμού είναι πως προστατεύει και από αλλεργίες, άρα η φάση στην οποία το παιδί δοκιμάζει την ανοχή του οργανισμού του στις τροφές δεν είναι σίγουρα η κατάλληλη για να αποθηλάσετε, ειδικά αν δεν το θέλετε εσείς η ίδια πραγματικά και το κάνετε επηρεασμένη από τρίτους!

Προσπαθήστε να κάνετε την προσωπική σας έρευνα στα θέματα που σας αφορούν με ό,τι μέσα διαθέτετε (και είστε διατεθειμένες να διαθέσετε) και αποφασίστε εσείς για το πώς πρέπει να κινηθείτε ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία σας και φυσικά, πρωτίστως, το καλύτερο για το μωρό σας.

Διαβάστε αν θέλετε και εδώ, την άποψή μου περί σωστού και λάθους στην ανατροφή των παιδιών μας…

Εύχομαι καλή αρχή στο μωράκι σας στη νέα αυτή φάση της ζωής του και χειρισμούς με σύνεση και υπομονή σε εσάς!5 thoughts on “ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΣΤΕΡΕΕΣ ΤΡΟΦΕΣ ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ (ΑΜΕΣΑ) ΑΠΟΘΗΛΑΣΜΟΣ”

 • Δεν μπορείς να φανταστείς πόσο με βοήθησες! Μπράβο σου Μαρία για την εμπεριστατωμένη άποψη που εκφράζεις πάντα στα θέματά σου!

  • Μακάρι να σε βοήθησα όντως, σε οτιδήποτε, Χρυσή μου.
   Το να μπορέσει αυτό το blog να βοηθήσει έστω κι έναν άνθρωπο ήταν ο πρωταρχικός σκοπός του και το όνειρό μου!
   Μακάρι να είσαι όντως εσύ η πρώτη που το εκπλήρωσε αυτό. 🙂
   Φιλάκια πολλά 🙂

 • Πραγματικά είναι το πρώτο άρθρο που διαβάζω και συμβαδίζει με όσα μου έχει πει ο παιδίατρός μας.. Τα κάνετε όλα να φαίνονται τόσο φυσιολογικά-όπως και είναι-αλλά μερικές φορές τα sites προβάλλουν περισσότερο την διατροφή σε πιο προχωρημένο στάδιο χωρίς να σου πουν πώς έφτασε ως εκεί βήμα βήμα και φυσικά ελάχιστα για τον θηλασμό… ευχαριστούμε πολύ για τη βοήθεια!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.