OUR STUNNING READS: “ΔΥΟ ΦΙΛΟΙ, ΜΑ ΤΙ ΦΙΛΟΙ!” (ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ)

OUR STUNNING READS: “ΔΥΟ ΦΙΛΟΙ, ΜΑ ΤΙ ΦΙΛΟΙ!” (ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ)

Οι εκδόσεις “Μεταίχμιο” κυκλοφόρησαν τον Φεβρουάριο ένα ολοκαίνουριο βιβλίο – ωδή στη φιλία και την αποδοχή του διαφορετικού, με τίτλο “Δυο Φίλοι, μα τι Φίλοι!”.

Το “Δυο Φίλοι, μα τι Φίλοι!” πραγματεύεται τη φιλία μεταξύ του Ρος, που είναι σκίουρος, και του Ρέος, που είναι αρουραίος. Ο Ρος είναι ένας μοναχικός μικρός σκίουρος που ζει σε ένα πάρκο ώσπου γνωρίζει τον Ρέος, ο οποίος είναι αρουραίος, αλλά ο Ρος δεν αντιλαμβάνεται καμία διαφορά μεταξύ τους. Οι δύο τους γίνονται καλύτεροι φίλοι και επιδίδονται σε κάθε είδους σκανταλιά, περνούν υπέροχα μαζί και ο Ρος είναι πολύ χαρούμενος και υπερήφανος για τον φίλο του.

"Δυο Φίλοι, μα τι Φίλοι!" (Εκδόσεις Μεταίχμιο) - Stunning Mommying

Όταν τα άλλα ζώα που ζουν στο πάρκο φαίνεται να προσπαθούν κάτι να του πουν εναντίον του Ρέος του αρουραίου, ο Ρος τους αγνοεί, κλείνει τα αυτιά του και επιστρέφει στην παρέα του αγαπημένου του φίλου, που είναι τόσο αστείος και γενναιόδωρος!

Κάποτε, όμως, ο Ρος συνειδητοποιεί πως ο Ρέος είναι αρουραίος και πως δεν είναι σκίουρος, όπως ο ίδιος, όπως νόμιζε ως τότε. Αρχικά υπακούει στην κοινωνική επιταγή που θέλει να σταματήσει να κάνει παρέα μαζί του και απομακρύνεται από εκείνον. Πόσο δυστυχισμένη όμως και μοναχική και χωρίς πλάκα έγινε πλέον η ζωή του χωρίς τον καλύτερό του φίλο! 

Ο Ρος έπαιζε μόνος του πια στο πάρκο, οι φίλοι του ευχαριστήθηκαν που σταμάτησε να κάνει παρέα με τον φίλο του τον αρουραίο, ώσπου μια μέρα, ένας τρομακτικός σκύλος, ο Ρεξ, παίρνει τον Ρος στο κατόπι και οι προθέσεις του δεν φαίνονται και τόσο φιλικές. Ο Ρος, τρομαγμένος από τα γρυλίσματα του Ρεξ και αγκομαχώντας, τρέχει να ξεφύγει και κρύβεται μόνος του στο σκοτάδι… είναι όμως όντως μόνος του εκεί; Μάντεψε ποιος θα βοηθήσει τον Ρος να γλιτώσει από τα τρομακτικά δόντια του Ρεξ!

"Δυο Φίλοι, μα τι Φίλοι!" (Εκδόσεις Μεταίχμιο) - Stunning Mommying

Η συμπεριφορά του Ρος στο “Δυο Φίλοι, μα τι Φίλοι!” είναι αλληγορική για αυτήν οποιοδήποτε παιδιού αρχίσει να κάνει παρέα με κάποιο παιδί “διαφετικό” από το ίδιο ως προς οτιδήποτε: το ίδιο το παιδί δεν καταλαβαίνει από μόνο του γιατί δεν θα έπρεπε να συναναστρέφεται ορισμένα άλλα παιδιά, παρά μόνο όταν το συμβουλέψει σχετικά κάποιος ενήλικος. Τον ρατσισμό, άρα, τον δημιουργούμε και τον ανατροφοδοτούμε οι ίδιοι στα παιδιά μας, ηθελημένα ή μη, όταν τα αποτρέπουμε από το να έρχονται κοντά με παιδιά που για κάποιον λόγο είναι “διαφορετικά” από τα ίδια.

"Δυο Φίλοι, μα τι Φίλοι!" (Εκδόσεις Μεταίχμιο) - Stunning Mommying

Κατά την προσωπική μου άποψη, επειδή η νέα γενιά μεγαλώνει σε μια πολυπολιτισμική κοινωνία που μαστίζεται δυστυχώς από την ξενοφοβία και τις ανειλικρινείς, γενικά, σχέσεις, θα πρέπει από νωρίς να διδαχθεί πώς να ανοίγει την καρδιά της στους ανθρώπους γύρω της χρησιμοποιώντας ως κριτήριο την προσωπικότητα και τις αξίες τους και όχι στοιχεία όπως το χρώμα, τον τόπο καταγωγής, το θρήσκευμα, την οικονομική κατάσταση, την οικογενειακή κατάσταση, το παρουσιαστικό τους.

Τα βιβλία, μέσα σε όλα τους τα οφέλη, προσφέρουν και σε εμάς τους γονείς χρυσές ευκαιρίες για να παρουσιάσουμε στα παιδιά μας διάφορα “δύσκολα” θέματα και στη συνέχεια να συζητήσουμε μαζί τους με αφορμή την ιστορία που διαβάσαμε.

Τη συγκεκριμένη ιστορία σου τη συνιστώ ανεπιφύλακτα ως σχετική με το ζήτημα της αποδοχής του διαφορετικού. Το “Δυο Φίλοι, μα τι Φίλοι!” μπορείς να το προμηθευτείς απλώς κάνοντας κλικ εδώ, απ’ευθείας από το site των εκδόσεων “Μεταίχμιο”.

Μπορείς να διαβάσεις και εδώ, αν σε ενδιαφέρει, τα οφέλη που αποκομίζουν τα παιδιά έως 2 ετών από το διάβασμα βιβλίων καθώς και πώς να το κάνεις “σωστά” ανάλογα με την ηλικία και την ανάπτυξη του παιδιού σου, για να επωφελείται όσο περισσότερο γίνεται από αυτό.

Εσύ πώς συζητάς με το δικό σου παιδί το θέμα του ρατσισμού και της ξενοφοβίας;

 1 thought on “OUR STUNNING READS: “ΔΥΟ ΦΙΛΟΙ, ΜΑ ΤΙ ΦΙΛΟΙ!” (ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ)”

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.