15 ΩΦΕΛΙΜΕΣ & ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΝΕΟΓΕΝΝΗΤΑ ΜΩΡΑ (0-3 ΜΗΝΩΝ)

15 ΩΦΕΛΙΜΕΣ & ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΝΕΟΓΕΝΝΗΤΑ ΜΩΡΑ (0-3 ΜΗΝΩΝ)

Ομολογουμένως, η καθημερινότητά μας μετά τον ερχομό του Αχιλλέα στο σπίτι μας δεν επέφερε τόσες αλλαγές όσες φοβόμουν. Ενδεχομένως αυτό να οφείλεται εν μέρει και στη δική μου εμπειρία στη διαχείριση ενός νεογέννητου, που μου επιτρέπει να μπορώ ευκολότερα, πιο γρήγορα, ήρεμα και συνήθως αποτελεσματικά να ανταποκριθώ και να ικανοποιήσω τις ανάγκες του, είναι όμως κι εκείνος που βοηθάει μιας και είναι ένα αρκετά ήσυχο μωρό που θηλάζει κι ύστερα κοιμάται για σχετικά μεγάλα διαστήματα. Τις λίγες (αλλά όλο αυξανόμενες με το πέρασμα των ημερών) ώρες που είναι ξύπνιος και σε εγρήγορση μου αρέσει να τον συστήνω σε δραστηριότητες για νεογέννητα μωρά γιατί με κάνουν να αισθάνομαι πως ο χρόνος του περνάει ποιοτικά, ξέρω πως τον ωφελούν και αντλώ μεγάλη ευχαρίστηση από αυτό.

Έτσι οι μέρες μας έχουν, 1,5 μήνα μετά τη γέννησή του, αποκτήσει ένα μοτίβο και έναν ρυθμό – έχουμε δηλαδή σχηματίσει μια υποτυπώδη καθημερινή ρουτίνα γευμάτων, ύπνου και δραστηριοτήτων σε εναλλαγή (όλα καθορισμένα από εκείνον και από τον δικό του ρυθμό, φυσικά) που συμβάλλει στο να είναι ήρεμος και να μην έχει ξεσπάσματα κούρασης, στρες και υπερέντασης.

Βρείτε & διαβάστε σε αυτήν την ανάρτηση του Stunning Mommying πρακτικούς τρόπους και συμβουλές για την ανατροφή γενικά πιο “ήρεμων”, πιο εύκολων στη διαχείριση, παιδιών προσχολικής ηλικίας.

Στο παρακάτω άρθρο θα σας μιλήσω για τις δραστηριότητες για νεογέννητα που έχουμε υιοθετήσει με τον Αχιλλέα στο δικό μας σπίτι & θα σας προτείνω μερικές ακόμα αναλύοντας και τα οφέλη τους, που έχουμε σκοπό να δοκιμάσουμε σύντομα κι εμείς, μόλις λιγάκι ακόμη μεγαλώσει.

15 Δραστηριότητες για Νεογέννητα Μωρά - Stunning Mommying

 1. Θηλασμός

Ο θηλασμός κατά τη γνώμη μου δεν θα μπορούσε να λείπει από καμιά λίστα με δραστηριότητες για νεογέννητα. Όμως δεν θα μακρυγορήσω πάνω σ’αυτό το κομμάτι διότι όταν γράφω πως θα σας μιλήσω για δραστηριότητες δεν εννοώ τέτοιου τύπου.

Σας έχω γράψει επανειλημμένα πως θηλασμός δεν είναι μόνο θρέψη, δεν είναι απλά ένας τρόπος ταΐσματος. Ο θηλασμός είναι αγκαλιά. Είναι μυρωδιά, ζεστασιά, επαφή, τόπος ασφαλής, ανακούφισης πόνου και ανησυχίας για το μωρό. Είναι ο τρόπος του να έρθει κοντά σε ό, τι έχει και νιώθει πιο γνωστό και οικείο, τη μητέρα του, αντλώντας τη βεβαιότητα πως το νοιάζονται και το αγαπούν και πυροδοτώντας τη συναισθηματική του (και όχι μόνο) νοημοσύνη. Μην ξεχνάτε πως ο θηλασμός θέτει τις βάσεις για το μεγάλωμα γενικά ευφυέστερων παιδιών.

Διαβάστε σ’αυτή την ενότητα του blog διάφορα άρθρα σχετικά με τον θηλασμό.

 1. Οπτική επαφή & ομιλία στο μωρό

Στον χρόνο που το μωρό είναι ξύπνιο, είναι πολύ ωφέλιμο να το κοιτάζουμε στα μάτια και να του μιλάμε ήδη από την πρώτη μέρα της ζωής, γνωστοποιώντας του τα χαρακτηριστικά μας, βελτιώνοντας την ικανότητά του να εστιάζει το βλέμμα του σε πρόσωπα και διδάσκοντάς του τις βασικές αρχές της επικοινωνίας. Άλλωστε, λίγα πράγματα είναι πιο απλά και “γλυκά” μες στη μέρα μιας νέας μητέρας από το να κοιτάζει το μωρό της και να την κοιτάζει κι εκείνο και να της χαμογελά καθώς εκείνη του μιλάει, όταν γίνει περίπου ενός μήνα!

Με την ομιλία στο παιδί, αυτό εξοικειώνεται περισσότερο και με τη φωνή της μητέρας του (άλλωστε τη γνωρίζει ήδη από τον καιρό της εγκυμοσύνης) κι αυτό το βοηθά να νιώθει πιο ασφαλές και ήρεμο όταν εκείνη είναι κοντά του.

Το να διατηρούμε οπτική επαφή και να μιλάμε στο μωρό μας είναι από τις πιο εύκολες δραστηριότητες για νεογέννητα που μπορούμε να κάνουμε – μην προβληματίζεστε για τη χρησιμότητά της αν το μωρό σας είναι πολύ μικρό. Επωφελείται από αυτά σε οποιοδήποτε στάδιο της ανάπτυξής του.

 1. Αναπαραγωγή μουσικής

Όπως και στη Δάφνη μου έτσι και στον Αχιλλέα αλλά και στα περισσότερα μωρά αρέσει να ακούν μουσική. Οποιοδήποτε είδος μουσικής έχετε παρατηρήσει ότι απολαμβάνει να ακούει το μωρό σας έχει βρεθεί πως διεγείρει τον εγκέφαλο ευεργετικά.

Δοκιμάστε να εξοικειώσετε το παιδί με χαλαρωτικές μελωδίες τις οποίες ενδεχομένως θα μπορείτε να απολαμβάνετε και εσείς μαζί του και χαρίστε του ευχάριστες στιγμές που θα το βοηθούν να παραμένει ήρεμο ακόμα κι όταν για κάποιον λόγο θα νιώθει άβολα ή θα έχει «γκρίνια» από τυχόν πονάκια, κολικούς κλπ. 1. Η πρώτη του γυμναστική

Δοκιμάστε να ελέγξετε αν στο μωρό σας αρέσει λίγη γυμναστική, λίγο stretching, διατάσεις στα χεράκια και στα ποδαράκια του. Τεντώστε τα, λυγίστε τα και κρατήστε τα λίγα δευτερόλεπτα σε κάθε θέση. Κάντε στο κορμί του λιγάκι μασάζ. Δώστε στο μωρό σας ερεθίσματα για να αντιληφθεί τα μέρη του σώματός του και, αν μη τι άλλο, να ξεπιαστεί από την ακίνητη στάση που έχουν συνήθως τα βρέφη τα μεγάλα διαστήματα που κοιμούνται.

 1. Έκθεση σε κρεμαστά παιχνίδια (mobiles)

Στις δραστηριότητες για νεογέννητα ξεχωρίζει και το να τα τοποθετούμε σε ύπτια θέση ώστε να μπορούν να βλέπουν από πάνω τους κρεμαστά παιχνίδια. Αυτό μπορείτε να το κάνετε είτε κρεμόντας τα παιχνίδια σας σε κάποια μπάρα ενός βρεφικού γυμναστηρίου, είτε κρεμόντας τα πάνω από εκεί όπου κοιμάται ή το αλλάζετε.

Οποιοδήποτε κρεμαστό παιχνίδι έχετε προμηθευτεί για το μωρό σας πιθανότατα θα είναι ήδη αρκετό για να οξύνει την όρασή του, ωστόσο σας προτείνω να ρίξετε μια ματιά και να δοκιμάσετε να φέρετε το παιδί σε επαφή με mobiles που είναι περισσότερο Montessori friendly όπως το oκτάεδρο, το Gobbi ή το Munari που μπορείτε να βρείτε και να προμηθευτείτε από εδώ.

Μάθετε πώς και γιατί να δημιουργήσετε ένα Montessori υπνοδωμάτιο για το μωρό σας, κάνοντας κλικ σ’αυτή την ανάρτηση του Stunning Mommying.

 1. Έκθεση σε εικόνες με έντονες χρωματικές αντιθέσεις (high contrast images)

Μετά τη γέννησή τους, τα μωρά δεν είναι σε θέση να διακρίνουν τη χρωματική ποικιλία που μπορεί να δει ένα μεγαλύτερο παιδί ή ένας ενήλικος. Για τον λόγο αυτό οι εικόνες που περιλαμβάνουν έντονες αντιθέσεις χρωμάτων (όπως για παράδειγμα οι ασπρόμαυρες) είναι ιδανικές για τα μάτια τους και τους επιτρέπουν να συγκεντρωθούν ευκολότερα σ’ αυτές μια και δεν τα κουράζουν, εξασκώντας την όρασή τους παράλληλα.

Είναι εύκολο να εντάξετε αυτή τη δραστηριότητα (η οποία είναι κι αυτή Montessori-friendly) στη λίστα με τις δικές σας δραστηριότητες για νεογέννητα. Προσωπικά έχω εκτυπώσει και πλαστικοποιήσει ορισμένες ασπρόμαυρες εικόνες που αγόρασα από εδώ και απλώς παίρνω τον Αχιλλέα στην αγκαλιά μου και τις κοιτάζουμε μαζί, πράγμα που μου δίνει την αφορμή να του μιλάω για ό,τι βλέπουμε, κιόλας. Δεν είναι όμως ανάγκη να αγοράσετε τέτοιες εικόνες, μιας και μπορείτε να συγκεντρώσετε τις δικές σας παρατηρώντας τι υπάρχει ήδη γύρω σας και συγκεντρώνοντας ό,τι ασπρόμαυρο έχετε ήδη στη διάθεσή σας ή ακόμα και ζωγραφίζοντας οι ίδιοι ασπρόμαυρα θέματα για να δείξετε στο μωρό την ώρα που το κρατάτε.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις εικόνες αυτές και για να περνάει πιο ευχάριστα τον χρόνο του όταν το τοποθετείτε μπρούμυτα για να ενδυναμωθεί ο αυχένας του. Επίσης μπορείτε, κάνοντας μία τρυπούλα στην κορυφή τους, να τις κρεμάσετε με λίγο σπάγκο, κλωστή ή νήμα και να τις χρησιμοποιήσετε ως mobile.

Διαβάστε περισσότερα για τα οφέλη του να τοποθετούμε ένα μωρό μπρούμυτα για λίγο χρόνο καθημερινά (tummy time) κάνοντας κλικ εδώ.

 1. Κρίκοι και κουδουνίστρες

Από τις δραστηριότητες για νεογέννητα που μπορείτε εύκολα και οικονομικά να τους παράσχετε, είναι η ενασχόληση με κρίκους (όπως αυτοί εδώ) που μπορούν να κρατήσουν προκειμένου να βελτιώσουν και να ενδυναμώσουν τη λαβή τους, εφ’ όσον κατακτήσουν την ικανότητα να απλώνουν τα χεράκια τους για να πιάσουν διάφορα αντικείμενα.

Μπορείτε επίσης να ξεκινήσετε να τους δίνετε κουδουνίστρες σ’ αυτήν την φάση. Οι κουδουνίστρες εισάγουν τα μωρά και στην έννοια της δράσης και της αντίδρασης (γι’αυτό και συγκαταλέγονται στις ωφέλιμες δραστηριότητες για νεογέννητα) καθώς καταλαβαίνουν κάποτε πως το κούνημα της κουδουνίστρας έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή του ήχου της. Θα αρχίσουν δηλαδή να συνειδητοποιούν πως μόνο κουνώντας την θα μπορούν να την ακούσουν.

Προτιμήστε φυσικά υλικά στα παιχνίδια που αγοράζετε στα παιδιά σας, αποφύγετε τα πλαστικά προϊόντα και προτιμήστε τα ξύλινα. Για τον Αχιλλέα έχω ήδη προμηθευτεί μερικές κουδουνίστρες αν και δεν είναι ακόμη σε θέση να τις πιάσει και να τις κρατήσει, μία εκ των οποίων είναι αυτή εδώ που μου άρεσε αλλά αρέσει και στη Δάφνη, που δεν χάνει ευκαιρία να την κουνήσει λίγο πάνω κάτω αν και είναι 2 χρόνων! 1. Kαθρέφτη, καθρεφτάκι μου

Ακόμη και τα πιο μικρά σε ηλικία μωρά μπορούν να απολαύσουν λίγο χρόνο μπροστά από έναν καθρέφτη και μάλιστα να ωφεληθούν από αυτόν. Όπως μπορείτε να διαβάσετε και εδώ, στην ανάρτηση του blog για τα Montessori-inspired υπνοδωμάτια για μωρά, μπορείτε να στήσετε έναν καθρέφτη στο μέρος όπου το μωρό σας ξαπλώνει και βλέπει τα κρεμαστά του παιχνίδια ή και όπου περνάει χρόνο μπρούμυτα, και να το αφήσετε να κοιτάζει το είδωλο του προσώπου και του σώματός του να κινείται, ενθαρρύνοντας άρα γενικότερα την κινητικότητά του.

Εναλλακτικά, κρατήστε οι ίδιοι το μωρό σας μπροστά από έναν υπάρχων καθρέφτη στο σπίτι σας και απολαύστε τις αντιδράσεις του!

 1. Αεροπλανάκι

Ο Αχιλλέας δυστυχώς συγκεντρώνει συχνά αέρα στην κοιλίτσα του και τον ενοχλεί πολύ αυτό, κυρίως τις απογευματινές ώρες. Έχω ανακαλύψει πως τον βοηθάει πολύ να τον ξαπλώνω μπρούμυτα πάνω στον πήχη μου και να τον κρατάω κοντά στα πλευρά μου όσο περπατάω, καθώς έτσι ασκείται πίεση στην κοιλιά του και τον ανακουφίζει πολύ. Πέρα από αυτό, αποκτά μία νέα οπτική του χώρου καθότι το κεφαλάκι του κοιτάζει προς τα κάτω κι επίσης εξασκεί τον αυχένα του γιατί συχνά-πυκνά σηκώνει το πρόσωπό του και προσπαθεί να το κρατήσει εκεί σταθερά.

Δεν είναι απαραίτητο το μωρό σας να έχει πονάκια για να το κρατήσετε σ’αυτή τη στάση, είναι μία από τις δραστηριότητες για νεογέννητα που απευθύνεται σε όλα τα μωρά. Δοκιμάστε, αν θέλετε, να το κάνετε και λίγο «κούνια» καθώς το κρατάτε και γιατί όχι, ίσως να σας αρέσει να παράγετε και ανάλογους ήχους καθώς το κάνετε βόλτες στον αέρα!

 1. Εισαγωγή στις υφές & τις μυρωδιές

Δύο από τις αισθητηριακές δραστηριότητες για νεογέννητα είναι και η εισαγωγή στις διάφορες υφές και μυρωδιές, που βοηθούν το μωρό να συνειδητοποιήσει την αίσθηση της αφής και της όσφρησής του αντίστοιχα.

Μάθετε τι είναι το αισθητηριακό παιχνίδι και ποια είναι τα οφέλη του, κάνοντας κλικ σ’αυτή την ανάρτηση του Stunning Mommying.

Αυτό που έχετε να κάνετε είναι στην πραγματικότητα πολύ απλό: περάστε το χεράκι του μωρού σας πάνω από αντικείμενα με διαφορετικές υφές και αφήστε το να τις αισθανθεί με την αφή του ή πλησιάστε στη μύτη του διαφορετικές μυρωδιές, όπως για παράδειγμα αυτήν ενός λουλουδιού που μυρίζει όμορφα ή ενός αιθέριου ελαίου.

15 Δραστηριότητες για Νεογέννητα Μωρά - Stunning Mommying

 1. Babywearing

Το να «φοράει» κανείς ένα μωρό σε κάποιου είδους μάρσιπο που έχει βρει πως τον βολεύει είναι μία από τις πιο θαυμάσιες δραστηριότητες για νεογέννητα διότι εξυπηρετεί και τον ίδιο τον γονέα που σύντομα θα ανακαλύψει πόσο πρακτικό είναι να μπορεί να κρατάει το μωρό στην αγκαλιά του έχοντας ταυτόχρονα τα χέρια του ελεύθερα.

Το babywearing είναι μία από τις βασικές αρχές του Attachment Parenting που υποστηρίζω θερμά όπως σας έχω γράψει και στην περιγραφή του blog εδώ. Σύντομα θα κάνω και μία ανάρτηση αφιερωμένη εξαιρετικά σ’αυτήν την «τακτική» γονεϊκότητας που ακολούθησα και ακολουθώ κι εγώ και στα δύο μου παιδιά, για την οποία μπορείτε, αν σας ενδιαφέρει, να ειδοποιηθείτε με e-mail κάνοντας subscribe στο blog ή ακολουθώντας το στα social media.

Το babywearing ανάμεσα στα άλλα του οφέλη όπως η φυσική ανακούφιση από τους κολικούς, για παράδειγμα, προσφέρει στο νεογέννητο τη δυνατότητα να έχει τη σωματική επαφή που τόσο έχει ανάγκη με το σώμα της μητέρας του κυρίως αλλά και με του πατέρα του, ενώ ταυτόχρονα απολαμβάνει και την κίνηση που έρχεται ως αποτέλεσμα του βαδίσματός σας, θυμίζοντάς του τη συνεχή κίνηση στην οποία βρισκόταν όταν ζούσε ακόμα μέσα στη μήτρα.

Πάρτε ιδέες για φυσικούς (και δοκιμασμένους!) τρόπους ανακούφισης του νεογέννητου μωρού σας από τους βρεφικούς κολικούς κάνοντας κλικ εδώ, ενώ εδώ μπορείτε να μάθετε τι είναι η επαφή skintoskin (δέρμα με δέρμα) με το μωρό και γιατί είναι τόσο μα τόσο ωφέλιμη για τα βρέφη.

 1. Μπαλόνια ηλίου

Μία από τις πιο διασκεδαστικές δραστηριότητες για νεογέννητα που μπορείτε να δοκιμάσετε με το μωρό σας, είναι να δέσετε στον αστράγαλο ή στον καρπό του μωρού σας ένα μπαλόνι με ήλιον και να απολαύσετε τις αντιδράσεις του καθώς θα συνειδητοποιεί ότι η κίνηση των μελών του συνεπάγεται την κίνηση του μπαλονιού!

 1. Φούσκες

Όταν θα έχει αναπτυχθεί κάμποσο η δυνατότητα του μωρού σας να εστιάζει το βλέμμα του κάπου, μπορείτε να βρεθείτε σε εξωτερικό χώρο και να κάνετε φούσκες. Τη συγκεκριμένη δραστηριότητα δεν την έχω δοκιμάσει με τον Αχιλλέα, πάντως η Δάφνη μου αγαπούσε και αγαπάει πολύ τις φούσκες και ήθελε πάντα να δοκιμάσει να κάνει και μόνη της! Ακόμα και τα πολύ μικρά μωρά διασκεδάζουν βλέποντάς τες να αιωρούνται μπροστά τους. 1. Κλωτσιές σε λαδόκολλα

Άλλη μία που θεωρείται από τις αισθητηριακές δραστηριότητες για νεογέννητα είναι να τοποθετήσετε ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί μπροστά στα ποδαράκια του μωρού σας και να το αφήσετε να το κλωτσάει. Ο ήχος που κάνει το συγκεκριμένο υλικό φαίνεται πως αρέσει στα μωρά (αρέσει και στον Αχιλλέα – στη Δάφνη δεν το ήξερα για να το δοκιμάσω), τα εισάγει (και αυτό) στην έννοια της δράσης και της αντίδρασης («πρέπει να κλωτσήσω το χαρτί για να ακούσω αυτόν τον ήχο που τόσο μου αρέσει») ενώ παράλληλα τα γυμνάζει.

Κάποιες μαμάδες έχω διαβάσει πως τοποθετούν ένα κομμάτι λαδόκολλα κάτω από το σώμα του μωρού όταν είναι ξαπλωμένο, ώστε κάθε του κίνηση να παράγει ήχο! Σε κάποια μωρά φαίνεται διασκεδαστικό και αστείο.

 1. Ανάγνωση βιβλίων

Σας έχω μιλήσει αναλυτικά για τα οφέλη της ανάγνωσης βιβλίων ακόμα και στα πιο μικρά από τα μωρά μας, εδώ. Η ανάγνωση βιβλίων στα μωρά είναι μία από τις πιο χρήσιμες για εκείνο δραστηριότητες για νεογέννητα διότι εξοικειώνεται με τη φωνή σας, αισθάνεται θαλπωρή και ασφάλεια στην αγκαλιά σας, αναπτύσσει την ικανότητά του να εστιάζει σε εικόνες και διασκεδάζει ακούγοντας την εναλλαγή στον τόνο της φωνής σας καθώς αλλάζουν οι χαρακτήρες στους διαλόγους και το ύφος σας.

Για μέγιστο όφελος από την ανάγνωση σε νεογέννητο μπορείτε να προμηθευτείτε ειδικά βιβλία που περιέχουν ασπρόμαυρες εικόνες ή εικόνες γενικά μεγάλων χρωματικών αντιθέσεων που όπως σας έγραψα παραπάνω είναι κατάλληλες για τα μωρά που δεν μπορούν να διακρίνουν τις αποχρώσεις των χρωμάτων, όπως τα βιβλία αυτής της σειράς των εκδόσεων Ψυχογιός που εξυπηρετούν αυτήν ακριβώς την κατάσταση.

Τα μικρά μωρά μας δεν χρειάζεται να κοιμούνται και να τρώνε όλη τη μέρα. Η διαδικασία της μάθησης για τα νεογέννητα μπορεί να ξεκινήσει από την πρώτη μέρα της ζωής και εξαρτάται από εσάς! Εύχομαι να βρήκατε χρήσιμο το άρθρο και να πήρατε έμπνευση για να δοκιμάσετε κι εσείς κάποιες από τις προτεινόμενες δραστηριότητες για νεογέννητα, αν σας φάνηκαν ενδιαφέρουσες.

Αλήθεια, ποια θα δοκιμάζατε ή ποιες κάνετε ήδη και αρέσουν στο μικρό σας;

Να χαιρόμαστε τα αγγελούδια μας, stunning μανούλες μου. 💋4 thoughts on “15 ΩΦΕΛΙΜΕΣ & ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΝΕΟΓΕΝΝΗΤΑ ΜΩΡΑ (0-3 ΜΗΝΩΝ)”

 • Πάρα πολύ σωστά όσα έγραψες! Φυσικά και θα συμφωνήσω και στο οτι όταν δεν είναι το πρώτο σου παιδί, ξέρεις πολύ καλύτερα πως να το διαχειριστείς! Ομολογώ πως για τα μπαλόνια με ήλιον δεν το γνώριζα, αλλά θα το κάνω οπωσδήποτε! Τρελαίνομαι να βλέπω τισ αντιδράσεις της μπέμπας σε τέτοια!!
  Ευχαριστούμε πολύ!!!

  • Να χαίρεσαι το κορίτσι σου Διαμάντω! 🌺

   Το δεύτερο παιδί μας πέρα από το ότι ξέρουμε να το διαχειριστούμε καλύτερα, ξέρουμε εν πολλοίς και να το προλάβουμε σε πολλά. Σημαντικό κι αυτό! 😉

   Εύχομαι να αρέσει στην μικρή να κλωτσάει με το μπαλόνι στον αστράγαλο, για να το ευχαριστηθείς κι εσύ η μανούλα. ❤️

   Σ’ευχαριστώ πολύ για το σχόλιό σου! 🙂

 • Το παιχνίδι με τη λαδόκολλα το καταχάρηκε ο 3 μηνών μικρός μου! Να είσαι καλά !!!

  • Χαίρομαι πάρα πολύ που το διαβάζω αυτό! Εσείς να είστε καλά! Ευχαριστώ που διαβάσατε το άρθρο μου, και ακόμη περισσότερο που επιστρέψατε να αφήσετε το σχόλιό σας. Να χαίρεστε το μικράκι σας!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.